Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, ile, ilgili, kum, saatin, tarihi

Kum Saatin Tarihi İle İlgili Bilgi

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Kum Saatin Tarihi İle İlgili Bilgi

Kum Saatin Tarihi ile ilgili bilgi

Kum saati, Avrupa’da ilk kez 8 yy'da bir papazın buluşu ile kullanılmaya başlamıştır Camcılık yeteneği geliştikçe, kumun doldurulduğu ağız da eritilerek kapatılmış ve nemlenerek akışın zorlaşmasının önüne geçilmiştir

Kum saatleri zamanın sembolüdür Saatlerde kumun yanında, zaman zaman pudra haline getirilmiş yumurta kabuğu, civa ya da ince toz siyah mermer de kullanılmıştırSaatin ilk tasarımı olan yumurta biçiminde cam kaptan akan kum yüzyıllar boyunca sabit kalmıştır

16 yüzyıldan günümüze kadar kum saatleri sadece zamanı ölçmek için değil, belirli bir sürenin başlangıcını ve bitişini göstermek için kullanılmıştır Örneğin; kiliselerde dua süresi, gemilerde tayfaların nöbet süresi veya gemilerin hızlarının belirlenmesi gibi

Belirli sayıda kulaç aralıkları ile düğüm atılmış ve ucuna bir kütük bağlanmış bir ip denize atılıyor ve bir gemici kum saatiyle belirli zaman dilimleri içinde kaç düğümün suya girdiğini sayıyordu Şayet belirlenen sürede beş düğüm inmişse, geminin hızı beş deniz mili oluyordu

19 yüzyıl sonuna kadar yelkenli gemilerde hız belirlemek için bu yöntem kullanılmıştır

Soğuk iklimlerde su saatine göre daha yaygın kullanımı olduğu halde, kum saati gün boyunca zaman ölçümü için çok uygun bir gereç değildi Bunun için, ya çok büyük yapılması ya da başında her an birinin beklemesi gerekiyordu

Bazı kum saatlerinde bulunan kadrandaki gösterge, saatin her başaşağı edilişinde bir saat ileri alınıyordu Yine de kum saati uzun bir dönem boyunca küçük zaman aralıklarının ölçülmesinde başarıyla kullanılmıştır, Bugün hala aşçılar yumurta kaynatırken kum saati kullanıyorlar

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com