Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Kültür - San'at & Eğitim > Kitap Dünyası

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
deniz, gürsoy, mutfağı, türk

Türk Mutfağı - Deniz Gürsoy..

Eski 11-13-2009   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Türk Mutfağı - Deniz Gürsoy..



Türk Mutfağı - Deniz Gürsoy

Türk Mutfağı



Türk lokumunun tarihi ne kadar eski?
Türkiye'ye gelen turistlerin ülkelerine götürdükleri, aile ziyaretlerinin başta gelen armağanı olan 'Türk lokumunun' tarihçesinin Persler'e kadar dayandığı ortaya çıktı
Pers İmparatorluğu'nu MS 226-652 tarihleri arasında yöneten Sasaniler döneminde 'Rahat-l-Hulkum' adıyla bilinen şekerlemenin, Türk lokumunun atası olduğu belirtildi
Deniz Gürsoy'un İngilizce olarak kaleme aldığı 'Türk Mutfağı-Turkish Cuisine in Historical Perspective', yoğurttan lokuma, kebap türlerinden Osmanlı yemeklerine kadar Türk lezzetlerini dönem dönem ele alıyor

Kitapta yer alan ilginç bilgilerden biri de turistlerin 'Turkish Delight' olarak bildiği meşhur Türk lokumuna ilişkin Buna göre, MS 226-652 tarihleri arasında Pers İmparatorluğu'nu yöneten ve tarihteki önemli medeniyetler arasında bulunan Sasaniler döneminde en popüler tatlı 'abhisa' idi Türk lokumunun 'atası' sayılabilecek bu lezzete, Persçe'de de 'rahatl-hulkum' deniliyordu Kelime anlamı, 'boğazı rahatlatan' olarak nitelendirilebilecek şekerleme, zamanla kısaltılarak önce 'lati lokum', sonra 'rahat lokum', sonunda da 'lokum' adını aldı

PEKMEZ, AYRAN VE HELVA

Türk mutfağının başta gelen lezzetlerinden bir kısmının da belgelere bakıldığında Selçuklular döneminde de tüketildiği görülüyor
Bu belgelerin başında, Kaşgarlı Mahmud'un kaleme aldığı 'Divanü Lugati't Türk' geliyor Bu eserde yer alan bazı isimler, o dönemde tüketilen besinlere ilişkin önemli ipuçları sunuyor Tutmaç, katmer, yufka, ekmek, helva, humus, ayran ve pekmez, eserde yer alan besinlerden bazıları olarak görülüyor
Yine, 14 yüzyılda yazılan Kitab-ı Dede Korkut'ta da, güveç, yoğurt, peynir, humus ve şarap kelimelerine rastlandığı belirtiliyor

OSMANLI DÖNEMİ

Osmanlı dönemine ilişkin yemek kültürüne de yer verilen kitapta, saray mutfağı da ayrıntılı olarak anlatılıyor
Padişahın yiyeceklerine özel bir özenin gösterildiği vurgulanırken, Osmanlı sultanının yemeklerine çorba ile başladığı, komposto ile bitirdiği anlatılıyor Padişahın sofrasında porselen ve altın yemek takımlarına yer verdiğinin de aktarıldığı eserde, Osmanlı mutfağından pek çok tat da tarifleriyle okura sunuluyor
Padişahların yemek tercihleri de eserde yer alan ilgi çekici bilgiler arasında yer buluyor Fatih Sultan Mehmet'in soğan garnitürlü, kişnişli balık ile sarımsakla tatlandırılmış tavuğu sevdiği, hatta saray mutfağını da zaman zaman ziyaret ederek yemeklerin pişirilme sürecini takip ettiği bilgisi de eserde yer alıyor

AVRUPA ELMASI

Kitapta, bazı meyve ve sebzelerin Türk mutfağına nasıl girdikleri de aktarılıyor
Domates, Osmanlı döneminde ilk olarak Sultan Abdülmecid (1839-1861) zamanında gelirken, ilk olarak Meksika'ya, oradan Avrupa'ya ulaşan bu sebzeye 'Avrupa Elması' deniliyordu Karabiber, kırmızı biber ve bazı baharatlar Hindistan'dan, çilek ise Şili'den bu meyveyi ithal eden Fransa'dan ulaştı Patates, fıstık, ayçiçeği ile kakao ise Amerika kıtasının dünya mutfaklarına armağanları oldu

İLK RESTORAN

Tarihte bilinen ilk Türk restoranı ise Osmanlı yemekleri sunan Konya Lezzet Lokantası oldu 1879 yılında açılan ve halen 'Konyalı' ismiyle hizmet veren bu tarihi lokanta, Osmanlı ev yemeklerini müşterilerine sunuyordu Bu restoranı, 1888 tarihinde 'Abdullah Efendi Lokantası' izledi Bu tarihlerde Müslüman ahali, alkollü içecek servis edilen yerlerde yemek yemeyi tercih etmediğinden, söz konusu lokanta 2 yıl sonra 'Viktorya Restoran' ismini aldı

TÜRK KAHVESİ

Yemeklerin ardından vazgeçilmez lezzet olan 'Türk kahvesi' de İstanbul'a ilk kez 1543 tarihinde geldi
O dönemde 'rahatlatıcı ve sağlığa zararlı' olduğu yönünde inanış bulunan kahvenin yurda gelmesi için Şeyhülislam Ebusuud Efendi bir fetva yayınladı ve kahvenin 'kanuni' olduğuna karar verildi Daha sonra kahve, 2 gemiyle İstanbul'a giriş yaptı ve Türk sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasına girdi



Yazar : Deniz Gürsoy


__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.