Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
döngüleri, gerçekleşir, madde

Madde Döngüleri Nasıl Gerçekleşir

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Dış dünyamızda yani doğa hergün her saniye sürekli bir dönüşüm içerisinde olan eko sistem Yüce Yaratıcı’nın kusursuz eserinin ne kadar muhteşem olduğunun bir kanıtıdır Canlılar arası gruplandırmada ekosistemde herkese ait bir görev ve bunu yerine getiren sistem üyeleri sayesinde ekoloji kendi dengesini kendisi sağlamaktadır

Biyolojik açıdan ekosistem üzerinde madde döngüleri;

1- Azot, 2- Karbon, 3- Oksijen, 4- Su olarak gruplandırılır

Bu döngüleri açıklayacak olursak;

1-) AZOT DÖNGÜSÜ :

Canlılar için hayati önem taşıyan aminoasit, nükleikasit, vitamin ve hormon gibi moleküllerin yapısına wwwfrmsinsinet katılması bakımından azot oldukça önemli bir fonksiyona sahiptir Bitkilerinde bu azotu kullanabilmesi için nitrat tuzuna çevrilmesi gerekir Bu işlemide baklagillerin köklerindeki bakteriler yapmaktadırlar Döngüyü şematize edicek olursak ;

ATMOSFER ——–> AZOT BAАLAYICI BAKTERݝLER ———-> YILDIRIM VE ŞİMŞEK ——> Nitrat Tuzuna Dönüştürülüyor —(((üretici>Tüketici ))) ———>>> Azot Tuzuna Dönüşüm Sonrası yine Atmosfere karışarak döngü sağlanıyor

2-) Karbon Döngüsü :

Canlılardaki organik wwwfrmsinsinet moleküllerin yapı taşlarıdır ve kaynağını atmosfer oluşturur

Atmosfer———- Fotosentez >> Üreticiler– Tüketiciler = Ölüm ——Saprofitler ve sonrasında yine atmosfere karışır

3-) Oksijen Döngüsü :

Ökaryot canlıların enerji üretmesi için lazımdır Ã?zellikle yanma ve solunum olayında kullanılır

Döngüsü : Fotosentez —– Oksijen (O2) ——- Solunum ——– H2 + CO2

4-) Su Döngüsü :

Yağış — DEniz— Buharlaşma —-Havadaki Su buharı — Toprak>Bitki> terleme>Buharlaşma— Göl <—– Yağış

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com