Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bend, terci, terkibi

Terkib-İ Bend Ve Terc-İ Bend

Eski 10-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Terkib-İ Bend Ve Terc-İ Bend

Terkib-i Bend ve Terc-i Bend

Terkib-i Bendin özellikleri - Terc-i Bendin özellikleri - Divan nazım şekilleri

10 ila 20 dizelik bentlerden oluşan nazım şeklidir Bent sayısı 5 ile 10 arasında değişir

Bentleri oluşturan dizeler genelde gazeldeki gibi kafiyelenir Bendin son beyitine vasıta beyti denir Bu beyit her bendin sonunda değişir ve mutlaka bentten ayrı olarak kendi arasında kafiyelenir

Terkib-i bendin uyak düzeni aaxaxaxaxabb şeklindedir Bentler beyitlere ayrılarak sıralanır

Bu nazım şeklinde talihten, hayattan şikayetler, dini, tasavvufi, felsefi düşünceler anlatılır

Edebiyatımızda Bağdatlı Ruhi ve Ziya Paşa bu nazım şeklindeki şiirleriyle tanınır

Terc-i Bend

Biçim ve uyak yönünden terkib-i bende benzer Ancak her bendin sonundaki vasıta beyitleri aynıdır yani nakarat şeklindedir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com