Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
düşüncenin, gelişimi, integral, tarihi

İntegral Düşüncenin Tarihi Gelişimi

Eski 10-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İntegral kelimesi ilk kez ruhsallık bağlamında Sri Aurobindo tarafından kendi yoga anlayışını tanımlamak için 1914'den itibaren kullanılmaya başlanmıştır

Kelime tamamen bağımsız olarak 1939 yılında Jean Gebser tarafından insan bilincinin bir sonraki aşamasını tanımlamakta kullanılmıştır Gebser ancak daha sonraları Sri Aurobindo ile kendi düşüncesi arasındaki benzerlikleri keşfetmiştir

Sri Aurobindo'nun öğrencisi Haridas Chaudhuri kendi perspektif ve felsefesini geliştirmiş ve 1968 yılında San Francisco'da Kaliforniya İntegral Araştırmalar Enstitüsünü kurmuştur

1990'ların sonu ve 2000'de Aurobindo ve Gebser'den etkilenen Ken Wilber "İntegral teori" olarak adlandırdığı kendi İntegral yaklaşımını geliştirmiş ve teorinin geliştirilmesi için bir think-tank olarak çalışan İntegral Enstitü'yü (Integral Institute) kurmuştur Wilber, wwwfrmsinsinet/ "Integral Psychology" adlı kitabında integral yaklaşımın öncüleri arasında çok sayıda isme yer vermektedir Bunlar arasında Goethe, Schelling, Hegel, Gustav Fechner, William James, Rudolf Steiner, Alfred North Whitehead, James Mark Baldwin, Jurgen Habermas, Sri Aurobindo ve Abraham Maslow gibi ünlü şair, yazar, araştırmacı ve felsefecilerin de isimleri yer almaktadır

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com