![]() |
Pedagoji Ders Notları-Yönetim Kuramları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Pedagoji Ders Notları-Yönetim KuramlarıA-Klasik Kuram B-Neoklasik Kuram C-Çağdaş Kuram KLASİK KURAMCILAR FREDERİCK TAYLOR: Endüstri mühendistliği’ni kurmuş bir bilim adamıdır ![]() ![]() -Günlük iş -Standart koşullar -Başarıya yüksek ücret -Başarısızlığa ceza -Büyük örgütlerde uzmanlık Taylor’un çalışması dar bir fizyolojik bakış açısına sahip olmasına, psikolojik ve sosyolojik değişkenleri göz ardı etmesine karşın birçok işin daha etkili olarak geliştirebileceğini göstermiştir ![]() HENRİ FAYOL Fransız maden mühendisidir ![]() ![]() 1-Ticari eylemler 2-Teknik “ 3-Mali “ 4-Güvenlik “ 5-Muhasebe “ 6-Yönetsel “ (Bu eylemlerde 5 gruba ayrılır) a- Planlama b-Örgütleme c-Komuta d-Eşgüdüm e-Denetleme FAYOL’UN YÖNETİM İLKELERİ: 1-İşbölümü 2-Yetki 3-Disiplin 4-Komuta birliği 5-Yön birliği 6-Genel çıkarların kişisel çıkarlara üstünlüğü 7-yeterli ücret politikaları 8-Merkezileşme 9-Emir komuta zinciri 10-Düzen 11-Eşitlik “hakkaniyet” 12-Başlatıcılık 13-Personelin sürekliliği 14-Birlik beraberlik ruhu yaratma MAX WEBER’DE BÜROKRASİ KURAMI Alman hukukçu ve sosyoloğudur ![]() 1-İşbölümü ve uzmanlaşma: “öğretmenlerde branşlaşma buna örnektir ![]() 2-Bireysel olmayan (nesnel) yönelim: “bireyler kişiliklerine değil, örgütteki işgal ettikleri konuma göre algılanır ![]() 3-otorite hiyerarşisi: “hiyerarşi modern bürokrasinin en çarpıcı özelliğidir ![]() 4-Kurallar ve düzenlemeler: “bürokraside kasıtlı olarak konulmuş kurallar ve düzenlemeler vardır ![]() ![]() 5-Meslek (kariyer) yönelimi: “örgütler yetenekli işgörenlerine kariyer yolunu açar ![]() LUTHER GULİCK’İN YÖNETİM SÜREÇLERİ KURAMI: Gulick, işbölümünün örgütün temel ögesi ve nedenini oluşturduğunu belirtmiş bu ilkelerin eşgüdüm zorunluluğunu ortaya çıkardığını ve eşgüdümünde örgütleme ve düşünceleri etkileme yoluyla sağlanabileceğini ileri sürmüştür ![]() GULİCK’ GÖRE YÖNETİM SÜREÇLERİ 1-Planlama 2-Örgütleme 3-Kadrolaştırma 4-Yöneltme 5-Koordine etme 6-Raporlama 7-Bütçeleme GULİCK’İN ÖRGÜT İLKELERİ 1-Üyeleri yapıya uydurmak 2-Komite çalışmalarından kaçınıp tek adam yönetimine güvenmek 3-Emir birliğinden vazgeçmemek 4-Genel ve özel olmak üzere iki tür maiyet kurmak ve ikinci grupta uzmanları kullanmak 5-Görevleri üyelere dağıtırken homojenlik ilkesini gözetmek 6-Yetki ile sorumluluğu dengeleştirmek 7-Yetki devrini gerçekleştirmek 6-Kontrol alanını dar tutmak KLASİK KURAMIN TEMEL ÖZELLİKLERİ · BİR GÖREV EN AZ ÇABAYI VE ZAMANI GEREKTİRECEK ŞEKLİDE YÜRÜTÜLMELİDİR ![]() · ETKİNLİK HERHANGİ BİR İŞİN TEMEL ÖĞELERİNE AYRILMASIYLA ELDE EDİLEBİLİR · GÖREVLERİ PARÇALARA AYIRMAK PERFORMANSIN RUTİNLEŞMESİNE YARDIM EDER ![]() · ÖRGÜTÜ EŞGÜDÜMLEMEK İÇİN, KARAR VERME YUKARIDAN AŞAĞIYA AKTARILAN SORUMLULUK İLE BİRLİKTE MERKEZİLEŞTİRİLİR · KUMANDA BİRLİĞİ VE EŞGÜDÜM, ANCAK HERHANGİ BİR DÜZEYDEKİ HER DENETMENİN EMRİ ALTINDAKİ SINIRLI SAYIDA (5-10) ASTIN BULUNDUĞU DURUMLARDA OLNAKLIDIR ![]() · ÖRGÜTÜN BİR BÖLÜMÜ, DİĞER BÖLÜMLERİN YAPTIĞI İŞLERİ TEKRAR YAPMAMALIDIR ![]() · YARI FORMAL VE İNFORMAL YAPILAR ANALİZ EDİLMEZ ANCAK FORMAL ÖRGÜT YAPISI ANALİZ EDİLMELİDİR ![]() KLASİK KURAMIN OLUMLU YÖNLERİ: “YÖNETİM BİLİMİNİ ZENGİNLEŞTİRMİŞLER, PLANLAMA, YÖNELTME, ÖRGÜTLEME, KOORDİNASYON, BÜTÇELEME VE PERSONEL SEÇİMİ GİBİ SÜREÇLERE, VERİMLİLİĞE VE ETKİLİLİĞE BÜYÜK ÖNEM VERMİŞLERDİR ![]() KLASİK KURAMIN OLUMSUZ YÖNLERİ: “ÖRGÜTTEKİ İNSANLA SADECE VERİM AÇISINDAN İLGİLENMİŞLER, İNSANLARI MAKİNANIN DİŞLİLERİ GİBİ GÖRMÜŞLER, BU NEDENLE İNSANLARIN DUYGU, DÜŞÜNCE, ÖZLEM, ÇOŞKU VE KORKULARINI, ARALARINDAKİ ETKİLEŞİMİN DAVRANIŞLAR ÜZERİNDE ETKİLERİNİ İHMAL ETMİŞLERDİR ![]() Alıntı |
![]() |
![]() |
|