Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ders, notlarıöğrenme, pedagoji, yaklaşımları

Pedagoji Ders Notları-Öğrenme Yaklaşımları

Eski 10-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Pedagoji Ders Notları-Öğrenme Yaklaşımları

Öğrenme davranışta gözlemlenebilir bir değişmenin meydana gelmesi demektir
Bu değişmenin;
- sürekli olması,
- yaşantı ürünü olması,
- değişik suni etkilere bağlı olmadan meydana gelmesi ve sadece büyümeye dayalı oluşmaması gerekir

ÖĞRENMEDE ÖNEMLİ YAKLAŞIMLAR:

A- DAVRANIŞÇI KURAMLAR:
Bu görüşe göre gözlemlenmeyen davranışlar dikkate alınmaz

I- kKlasik Koşullanma:

Rus bilim adamı İvan Pavlov’a ait olan görüştür Bu koşullanmaya örnek Pavlov’un köpekler üzerinde yaptığı deneydir Köpeklere zil sesiyle birlikte yiyecek vermesi ve her zil sesinde birlikte köpeklerin salya salgılamalarıdır

II- Edimsel Koşullanma:

Her davranış öncesinde ve sonrasında yer alan çevresel uyaranlardan etkilenmektedir Edimlerin sonuçlarından etkilenmesi ya da sonuçlarına göre etkilenmedir

EDİMSEL VE KLASİK KOŞULLANMA ARASINDAKİ FARKLAR

- Klasik koşullanma korku, kaygı, hoşnutluk gibi insan öğrenmelerinin ufak bir bölümünü oluşturan duygusal tepkilerdir, pek azı açıklanabilmektedir Oysa edimsel koşullanma yoluyla tepki ve eylemelerin pek çoğu açıklanmaktadır
- Klasik koşullanmada birey, çevresindeki uyaranlara nispeten otomatik tepkiler vermekte Oysa edimsel koşullanma da çevre uyaranlarına tepkiler bilinçlidir
- Klasik koşullanma da bireyin tepkisi çevrede değişikliğe neden olmamakta bu yönüyle birey pasiftir Edimsel koşullanma da değişikliğe sebep olmakta birey aktiftir

GÖZLEM YOLUYLA ÖĞRENME SÜREÇLERİ:

1- Dikkat etme
2- Bilgiyi saklama ve hatırlama
3- Davranışa dönüştürme
4- Güdülenme

Alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com