Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Astroloji

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
kuranda, rüya

Kuranda Rüya Var Mı

Eski 11-12-2009   #1
peri
icon111

Kuranda Rüya Var Mı

Enfal Suresi 43 Ayet Hani Allah, sana rüyandan onları az gösteriyordu; eğer sana onları açık gösterseydi, korkacak ve kumanda da tartışacaktınız Fakat Allah, selamete bağladı; çünkü O, bütün sinelerin özünü bilir
Yusuf Suresi 4 Ayet Bir vakit Yusuf babasına: "Babacığım, ben rüyada onbir yıldızla güneşi ve ayı gördüm Gördüm ki, onlar bana secde ediyorlar" dedi
Yusuf Suresi 5 Ayet Babası: "Yavrum, rüyanı kardeşlerine anlatma, sonra sana bir tuzak kurarlar; çünkü şeytan, insana belli bir düşmandır
Yusuf Suresi 36 Ayet Onunla birlikte zindana iki delikanlı daha girdi Birisi: rüyada kendimi şarap sıkarken görüyorum" dedi Diğeri: "Ben, rüyada kendimi basımın üstünde bir ekmek götürürken görüyorum, ondan kuşlar yiyor Bize bunun tabirim haber ver; çünkü biz seni iyilik sevenlerden görüyoruz" dedi
Yusuf Suresi 41 Ayet Ey zindan arkadaşlarım, gelelim rüyanıza: "Biriniz, efendisine yine şarap sunacak, diğeri asılacak ve kuşlar basından yiyecek; işte fetvasını istediğiniz mesele halledildi!" dedi
Yusuf Suresi 43 Ayet Bir gün hükümdar: rüyamda yedi arık ineğin yemekte olduğu yedi semiz inek ve yedi yeşil başakla diğer yedi kuru başak görüyorum Ey efendiler, eğer rüya tabir ediyorsanız, bana rüyamı halledin!" dedi
Yusuf Suresi 44 Ayet Dediler ki: rüya dediğin, demet demet hayallerdir, biz ise hayallerin tabirini bilmiyoruz"
Yusuf Suresi 46 Ayet Gelip: "Yusuf, ey dosdoğru kişi, "yedi semiz inek bunları yedi arık inek yiyor ve yedi yeşil başakla diğer yedi kuru başak" rüyasını bize tabir et, ümit ederim ki, o insanların yanına cevapla dönerim, ola ki, değerini bilirler dedi
Yusuf Suresi 100 Ayet Ana ve babasını taht üzerine çıkardı, hepsi Yusuf için secdeye kapandılar Yusuf da:"Ey babacığım, işte bundan önceki rüyamın yorumu bu; gerçekten Rabbim onu gerçekleştirdi, cidden bana iyilikte bulundu;çünkü beni zindandan çıkardı; şeytan benimle kardeşlerimin arasını dürtüştürdükten (bozduktan) sonra sizi çölden buraya getirdi Gerçekten Rabbim, dilediği şey için aldığı tedbirde çok hoş davranır Gerçek şu ki, O, herşeyi çok iyi bilen, her yaptığın bir hikmete göre yapandır!
Yusuf Suresi 101 Ayet Ey Rabbim, Sen bana mülkten bir nasip verdin ve bana rüyaların tabirinden bir ilim öğrettin Gökleri ve yeri yaratan Rabbim, dünya ve ahirette benim velim Sensin! Benim ruhumu müslüman olarak al ve beni iyiler arasına kat!" dedi
Enbiya Suresi 5 Ayet (Onlar): "Bunlar bir takım karışık rüyalar; yok onu kendisi uydurdu; yok o bir şairdir; öyle değilse, önceki peygamberlerin gönderdikleri gibi, bize bir mucize getirsin!" derler
Saffat Suresi 102 Ayet (Oğlu) yanında koşma çağına gelince : "Yavrum, ben seni rüyamda boğazladığımı görüyorum Artık bak ne düşünürsün?" dedi (Çocuk da): "Babacığım sana ne emrediliyorsa yap! Beni inşaallah sabredenlerden bulacaksın!" dedi
Saffat Suresi 105 Ayet rüyaya gerçekten sadakat gösterdin, işte Biz güzel davrananları böyle mükafatlandırırız"
Fetih Suresi 27 Ayet Andolsun ki, Allah gerçekten peygamberine o rüyayı hakkıyla doğru gösterdi, Şanıma yemin ederim ki, İnşaallah Mescid-i Haram'a güvenlik içinde başlarınızı kazıtarak, kırkarak korkusuzca gireceksiniz! Ancak O, sizin bilmediğiniz şeyleri bildi de ondan önce yakın bir fetih verdi

Seviyorum demek önce onsuz olmayı kabullenmektir
Varlığı armağansa yokluğu ceza deği
Varlığının değerini bilmektir
Alıntı Yaparak Cevapla

Cevap : Kuranda Rüya Var Mı

Eski 11-12-2009   #2
b@ron
Icon4

Rüya görmek
Sual: Rüya görmek neye alamettir?
CEVAP
Rüyada çeşitli hikmetler vardır Kimi için bir müjde, kimi için bir ikazdır Kur'an-ı kerimde rüya ve tabiri ile ilgili bilgi vardır Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Güzel rüya müjdedir) [İbni Cerir]

(Salih rüya rahmani, karışık rüya şeytanidir) [Buhari]

(En doğru rüya seher vakti görülendir) [Beyheki]

(Kıyamet yaklaştığında, Müslümanın rüyası ekseriya yalan çıkmaz) [Müslim]

(Sözü doğru olanın, sadık kimselerin rüyası da doğru çıkar) [Buhari]

(Gündüz görülen rüyalar doğru çıkar) [Hakim]

(Peygamberlik müjdelerinden salih [iyi] rüyadan başka kalmadı Mümin rüyayı, ya kendi görür veya başkaları onun için görür) [Müslim]

(Salih rüya, Peygamberliğin 46’da biridir) [Beyheki]

(Rüyada kadın görmek hayra, deve korkuya, süt dine, yeşil Cennete, gemi kurtuluşa, hurma rızka delalet eder) [Ebu Ya’la]

Rüya tabiri, ilim işidir Herkes tabir edemez Hele günümüzde bu ilmi bilen yok gibidir Rüyalarımızı, anlatacaksak, bilhassa güzel olanları salih kimselere anlatmalıdır Çünkü salih kimse, rüya tabir ilmini bilmese de, hayra yorar, ondan zarar gelmez Kötü, karışık rüyaları kimseye anlatmamalı! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Kötü rüya gören kimseye söylemesin, şeytandan da ü teâlâya sığınsın) [Müslim]

(Kötü rüya gören uyanınca sol tarafına üç defa tükürüp, şeytanın şerrinden ü teâlâya sığınsın Bu takdirde rüya, ona zarar vermez) [Müslim]

(Güzel rüya gören, hemen ü teâlâya hamd ve şükretsin! Kötü rüya gören, ü teâlâya sığınsın, rüyasını kimseye anlatmasın! O zaman rüyanın ona zararı olmaz) [Dare Kutni]

(Rüyada başım kesildi, tabiri ne) diye sorana, Peygamber efendimiz buyurdu ki: (Bu şeytanidir Kötü rüyayı, anlatmayın! Şeytandan ü teâlâya sığının!) [Müslim]

(Rüyasında hoşa gidici güzel şeyler gören, görüşü isabetli salih birine anlatsın! O da hayra yorsun!) [Beyheki]

(Rüya, tabir ilmini bilen bir dosta veya akıllı bir zata anlatılmalıdır!) Ahmed]

(Rüya nasıl tabir edilirse, öyle çıkar Bunun için rüyanızı nasih veya âlime anlatın!) [Hakim] [Nasih, insanlara iyilik tavsiye eden, kötülükten sakındıran, nasihat eden kimsedir]

Bir kadın, gördüğü rüyayı Peygamber efendimize anlatır (Yanında olmayan birine [kocana] kavuşursun) buyurur Kocasına kavuşur Başka bir zaman aynı rüyayı görür Başkalarına tabir ettirir Onlar da, (kocan ölecek) derler Dedikleri gibi olur

Onun için rüyayı hayra yormalıdır! Rüya iyi ise, (hayırdır inşaallah) demeli, kötü ise, (ü teâlâ bu rüyanın şerrinden seni muhafaza etsin) demelidir! (Bostan)

Görmediği rüyayı gördüm demek çok kötüdür Çünkü hadis-i şerifte, (En büyük yalan, görmediği halde, “rüyamda şöyle gördüm” demektir) buyuruldu (Buhari)

Sual: Ölmüşkâfirler rüyada görülür mü?
CEVAP
Ölmüş kâfirlerin ruhları hapistir, rüyada görülmez Rüyada görülmüşse o şeytandır Bir kimse, (Ben Ebu Lehebi, Ebu Cehili rüyamda gördüm) dese, gördüğü şeytandır

Sual: Namaz kılan tesettürlü bir bayanım Babam da namaz kılan iyi bir insandı Ailece iyi insanlarız Babam yakında öldü Babam ölmeden önce de, şimdi de rüyalarımda bazen babamla ilişkiye giriyorum Bunun bir anlamı var mıdır? Bilmediğim bir günah mı işliyorum?
CEVAP
Rüyada annemle ilişkiye giriyorum diyen salih erkekler de çıkıyor Bu bir günahtan dolayı değildir Babanıza dua ediyor, hayır hasenatta bulunuyorsunuz babanıza iyilik ettiğiniz anlaşılmaktadır Annesiyle ilişkiye girenler de annesine iyilik ediyor demektir

Padişahlardan birinin zengin hanımı, rüyada hacılarla ilişkiye girdiğini görüyor Şeyhülislama rüyasının tabir etmesi için cariyesini gönderiyor (Ben ilişkiye girdim de) diye tembihliyor Şeyhülislam rüyayı dinleyince haydi git sen böyle rüya göremezsin diyor Sultan hanım, tekrar cariyesini gönderiyor yemin ediyor böyle bir rüya görüldüğünü söyle diyor Yine inanmazsa sultan hanım görmüş dersin diyor Yine şeyhülislam kızım sen böyle rüya göremezsin diyor, cariye mecbur kalıp sultan hanım görmüş diyor Şeyhülislam, bak şimdi oldu diyor, tabir ediyor: Sultan hanımın hacılara büyük hizmetleri dokunacak diyor Gerçekten de sultan hanım, Türkiye’den Suudi Arabistan’a kadar hacılar için su kanalları, sarnıçlar ve çeşmeler yaptırıyor Yol boyu hacılar susuz kalmıyor
Demek ki siz de babanız için Kur'an okuyor dua vs yapıyorsunuz

Sual: Rüya dinde senet midir?
CEVAP
Hayır Rüya senet değildir Dinimizde senet olan dört delil vardır

Sual: Ramazanda şeytani rüya görülür mü?
CEVAP
Görülmez Nefsani rüya görülür

Sual: Bazı kimseler, uykuda, rüyada, alemi misal ve hayalin suretlerini görerek, kendilerini büyük bir hükümdar veya yüksek mevki sahibi görür Veyahut büyük din âlimi olmuş, herkes, ilim öğrenmek için, etrafına toplanmış görür Halbuki, alemi şehadette, yani uyanık iken, bunların hiçbiri hasıl olmamaktadır Böyle rüyalar doğru mudur, yoksa aslı, esası yok mudur?
CEVAP
İmam-ı Rabbani hazretleri Mektubatta buyuruyor ki:
(Böyle rüyalar boş ve esassız değildir Bu rüyayı gören kimsede, mevki sahibi olmak, âlim olmak hâli ve kabiliyeti var demektir Fakat, kuvveti az olup, âlem-i şehadette hasıl olacak kadar değildir Eğer, bu hâl, zamanla kuvvetlenirse, ü teâlânın lütfu ile, âlem-i şehadette de hasıl olur Eğer âlem-i şehadette hasıl olacak kadar kuvvetlenmezse âlem-i misalde görünmekle kalır Kuvveti miktarınca, orada görünür Tasavvuf yolunun saliklerinin rüyaları da böyledir Kendilerini yüksek makamlarda, Velilerin mertebelerinde görürler Bu hâl, âlem-i şehadette nasip olursa, pek büyük nimettir Yok eğer, âlem-i misalde görünmekle kalırsa, hiç kıymeti yoktur Çöpçüler, hamallar, rüyada, kendilerini hakim, paşa görür Halbuki, uyanık iken, ellerine bir şey geçmez Rüyaları üzülmekten, pişmanlıktan başka bir şeye yaramaz O halde, rüyalara güvenmemeli, uyanık iken ele geçene sevinmelidir

Bunun içindir ki, büyüklerimiz rüyalara ehemmiyet vermemiş, talebenin rüyasını tabir etmeye lüzum görmemişlerdir Uyanık iken ele geçene kıymet vermişlerdi Bundan dolayı, devamlı görünenlere ehemmiyet vermişler, hiç kaybolmayan huzuru, kazanç bilmişlerdi ü teâlâdan başka her şeyi unutmak, hiçbir şeyi hatırlamamak, bunlar için daimi idi Başlangıcında nihayette ele geçecekler derc edilmiş olanlara, bu kemaller zor ve uzak değildir) (cild 2, m58)

Sual: Rüya tabir kitapları ile insan rüyasını sağlıklı bir şekilde öğrenebilir mi?
CEVAP
Öğrenemez Rüya tabiri ile rüya anlaşılmaz Rüya birçok hâle ve duruma göre değişir Bazıları şöyledir:
1- Aynı rüya yorumlanışa göre değişir
2- Yaşlı - genç olmaya göre değişir
3- Zengin - fakir olmaya göre değişir
4- Kadın - erkek olmaya göre değişir
5- Salih - fasık ve bid'at ehli olmaya göre değişir
6- Âlim - cahil olmaya göre değişir
7- Gece, gündüz ve seher vakti görmeye göre değişir
8- Abdestli abdestsiz, cünüp olmaya göre değişir
9- Günlere, aylara, mevsimlere, göre değişir
10- Aç - tok yatmaya göre değişir
11- Hasta veya sağlam olmaya göre değişir
12- Evli - bekâr olmaya göre değişir
13- Âmir - memur olmaya göre değişir
14- Misafir, yolcu, mukim olmaya göre değişir
15- Mesleğine göre değişir
Daha başka sebepler rüyaya tesir eder Rüya tabir kitapları yanıltıcı olur

Resulullahı rüyada görmek
Sual: Rüyada Peygamber efendimizi değişik şekillerde görmek neye alamettir?
CEVAP
Rüyada Peygamberimiz Muhammed aleyhisselamı hakiki şekliyle gören, muhakkak Onu görmüş olur Çünkü şeytan Onun şekline giremez Fakat şeytan başka şekle girip görünebilir Resulullahı tanımayan kimsenin, bunu ayırması kolay olmaz

Bazı âlimler de, (Peygamber efendimizi değişik şekilde görmek, yine Onu görmek olur Fakat bu, o kişinin dindeki noksanlığına alamettir Peygamber efendimizi rüyada gerçek şekliyle gören ve mümin olarak ölen herkes Cennete gider) buyurmuşlardır
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Beni rüyada gören, gerçekten beni görmüştür Ben her surette görünürüm) [Deylemi]

(Beni rüyada gören, gerçekten beni görmüştür Çünkü şeytan benim şeklime giremez) [Hatib]

(Beni rüyada gören, uyanıkken görmüş gibidir) [İbni Mace]

(Beni rüyada gören, Cehenneme girmez) [İbni Asakir]

Not: Resulullah efendimizi rüyada görmek ile ilgili geniş bilgi, Peygamber Efendimiz maddesinde var

Evliyayı rüyada görmek
Sual: Şeytan, rüyada Resulullahın şekline giremediği gibi, Eshab-ı kiramın veya evliyanın şekline de giremez mi?
CEVAP
Evet, giremez Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Rüyada beni gören, muhakkak beni görmüştür Çünkü şeytan, benim şeklime giremez Ebu Bekir’i de, rüyada gören, elbette onu görmüştür Çünkü şeytan, Ebu Bekir’in şekline de giremez) [Hatib]

Şafii âlimlerinden Allâme Ceyli hazretleri de buyuruyor ki:
Şeytan, Resulullahın şekline giremediği gibi, Onun vârisi olan, büyük veli zatların şekline de, giremez (Buhari şerhi)

Görülmeyen rüya
Sual: Görülmeyen rüyayı, gördüm diyerek anlatmak caiz midir?
CEVAP
Hayır, caiz değildir Bir hadis-i şerifte, (En büyük yalan, görmediği halde, “rüyamda şöyle gördüm” demektir) buyuruldu (Buhari)

Yalan söylemenin caiz olduğu yerlerde böyle rüya anlatmak caizdir Mesela, iki kişiyi barıştırmaya yarayacaksa, o kimsenin günah işlemesine mani olacaksa yahut namaz kılmasına sebep olacaksa, bunlar gibi sebeplerle, görmediği halde gördüm diye rüya anlatmak caiz olur

Fâsıkların rüyası
Sual: Salihle fasık kimsenin gördüğü rüyaların doğrulukları bakımından aralarında fark var mıdır?
CEVAP
Günah işleyenlerin rüyaları genelde yanlış olur Bâtınları zulmetli olduğundan çok yanılırlar Salihlerin rüyaları ise genelde doğru olur

Eski 11-12-2009   #3
peri

çok özur dilerim bakmadım

Seviyorum demek önce onsuz olmayı kabullenmektir
Varlığı armağansa yokluğu ceza deği
Varlığının değerini bilmektir
Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com