Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ahlaka, dair, felsefi, nelerdir, yaklaşımlar

Ahlaka Dair Felsefi Yaklaşımlar Nelerdir

Eski 10-20-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Haz Ahlakı

Haz ahlakı anlayışına göre, ahlaki eylemin değeri, eylemin sonucunda oluşan hazdan gelmektedir Hazcılar, haz duygusunun farklı derecelerde ve kişiye bağlı olmasından dolayı, evrensel ahlak yasasını reddederler Bu ahlak yaklaşımının tipik temsilcileri, Aristippos ve Epiküros'dur

• Aristippos için haz sağlayan şey iyidir, acı veren şey de kötüdür

• Epiküros'a göre de haz, tüm insanların amaçladığı ve yönelmek durumunda olduğu hedeftir

Fayda Ahlakı

Fayda ahlakı anlayışına göre, bireye fayda sağlayan şeyler iyi, fayda sağlamayan şeyler ise kötüdür Bu anlayış ahlaki eylemin sonucuna değer vermekte, ahlaki eylemin değerini onun vereceği sonuca bağlamaktadır Faydayı ve başarıyı iyinin ölçütü sayan bu anlayışa göre de evrensel ahlak yasası yoktur Bu bakımdan, faydacılar ile hazcılar düşünsel olarak benzemektedirler

Bencillik Ahlakı

Bencillik, kişinin kendi benine ve çıkarlarına düşkünlük göstermesidir Ahlaksal anlamda bencillik, kişinin tüm eylemlerinin ben sevgisiyle belirlendiğini, ahlaklı olmanın da kendini koruma güdüsünün dışa vurulmasından başka bir şey olmadığını ileri süren görüştür Bu nedenle benciller de faydacılar ve hazcılar gibi evrensel ahlak yasasının varlığını kabul etmezler

Bu anlayışın önde gelen temsilcisi Hobbes'tur Hobbes'a göre insanı yönlendiren ve harekete geçiren iki önemli güdü vardır: "ben sevgisi" ve "kendini koruma" Hobbes, yaşamdaki en önemli ve değerli şey olarak kişinin kendi başarısı ve mutluluğunu görür

Anarşizm

Anarşistlere göre, hukuk kuralları gibi ahlak kuralları da insanın özgürlüğünü kısıtlayan kurallardır Bu kurallar olmadan, insan kendini daha iyi ortaya koyabilir ve daha iyi bir yaşam sürebilir Anarşizmin felsefesine göre, önemli olan tek şey bireylerin hak ve özgürlükleridir

Bu felsefi yaklaşımın tipik temsilcileri, Proudhon ve Stirner'dir

Proudhon:

• İnsanların doğal durumlarının yapma kurumlarla zorlanmaması gerektiğini savunur

• Baskıcı kurumların kaldırılmasının insanı mutlu edeceğini söyler

Stirner:

• Bireyin kendisi dışında hiçbir şeye ve hiç kimseye karşı sorumluluk altında olmadığını savunur

• "İyinin de kötünün de benim için hiç bir anlamı yoktur" der Ona göre insan eylemlerini haklı çıkaran şey, yalnızca kendi beninin gücüdür

Nihilizm

Nihilizm; var olan görüşlere, değerlere ve düzene karşı hiçbir ilke tanımayan felsefi yaklaşımdır Bu akımın tipik temsilcisi, Nietzsche'dir Nietzsche, köle ahlakı olarak nitelediği geleneksel ahlak anlayışına karşı çıkarak, ahlak dışı bir öğreti kurmaya çalışmıştır Ona göre yaşamın temel nedeni güçlü olma isteğidir Mutluluk hazda değil, güçlü olmadadır Üst insan, gücü sayesinde geleneksel değerleri yenerek kendi değerlerini oluşturabilen insandır

Öz Ahlakı

Sartre'ın temsilciliğini yaptığı bu anlayışa göre, evrende kendi varlığını yaratan tek varlık insandır İnsan, değerlerini kendisi yaratır ve yolunu kendisi seçer Sartre'a göre genel bir ahlak ve dünyada insana yol gösterecek bir işaret yoktur İnsan özgürlüğe mahkûmdur Herkes kendi özünü kendi belirlemek zorundadır İnsan karar verirken tek başınadır ve tüm sorumluluklar kendisinin omuzlarındadır

Derleyen: Sosyolog Ömer YILDIRIM

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com