![]() |
Çinko İçin Gıda Kaynakları Nelerdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çinko İçin Gıda Kaynakları NelerdirÇinko İçin Gıda Kaynakları Nelerdir? Çinko oldukça fazla gıdada bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bitkisel besinlerde, tahıllı ekmeklerde, tahıl ürünlerinde, baklagillerde (mercimek, mısır, buğday) bulunan fosfat ve fitatlar çinkonun emilimini azaltırlar ![]() ![]() Çinkonun en fazla bulunduğu besinler için 100 gramdaki değerleri şöyledir; İstiridye :7 mg Sütsüz çikolata : 2 mg Peynir : 2-4 mg Kuru fasulye : 3 mg Sığır eti : 5 mg Yumurta : 1 ![]() Brokoli :1 mg Karides : 2 ![]() Mısır : 2 ![]() Günlük çinko gereksinimine baktığımızda; yeni doğan ve ilk 6 ayda günde 3 mg , 1 ile 10 yaşları arasında günde 10 mg, ergenlik döneminde günde 15 mg ve hamile kadınlarda günde 20 mg olduğu görülmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|