Prof. Dr. Sinsi
|
Herbert Kroemer Hayatı
Herbert Kroemer
Weimar, Almanya 25 Ağustos 1928 tarihinde doğdu Babam benim evim şehir şehir yönetimi için çalışan bir memur, annem, klasik bir Alman "Hausfrau " Her ikisi de basit yetenekli-sanatkarlarımıza, aileleri geldi Ne bir yüksek okul vardı, ama onlar çocuklarının onlar göze en iyi eğitim almak istediğini herhangi bir şüphe yoktu Annem, özellikle, okulda en üst performans için amansızca itti: sadece iyi yapıyor yeterli değildi Neyse ki, ben bir zamanlar ailem ev ödevlerinde yardım talep, okulun 12 yıl boyunca neredeyse zahmetsizce breezed
Mükemmellik üzerindeki ısrarına rağmen, herhangi bir özellikle akademik yönde ailem beni itti asla, ben, matematik, fizik doğru koştu ve kimya eğilimleri takip etmek tamamen ücretsizdir Sonunda ailem fizik okumak istediğini söyledi, babam sadece ne olduğunu merak etti ve onunla bir yaşam yapabilir mi Ben kesinlikle, "Gymnasium" iyice saygın bir meslek Lisesi'nde fizik öğretmeni olmak, ya da olabilir
Disiplin: Ben rağmen, okulda önemli bir sorun var mı! Ben sık sık sıkıldım ve yıkıcı çeşitli şekillerde kendimi ağırladı Sık sık ceza "Klassenbuch," günlük sınıf defterine bir giriş oldu Bu girdiler, çok ciddi bir mesele olarak kabul edildi ve akademik mükemmel olmasaydı, ben sınırdışı edilme tehlikesiyle yüz yüze olurdu Sonra, tekrar sınıf, sınıf için genel sorumluluğu olan öğretmen rahatsız olarak girildikten sonra, Dr Edith Richter hayrandı - büyük çileden bana sordu: "Neden tekrar?" Ben o patladı bunun üzerine ben, sıkılmış olduğunu söyledi: "Sayın Kroemer, daha yüksek bir eğitimin amaçlarından biri incelikle sıkılmak öğrendiği" Ben o patlamasına asla unutmayacağım - ne de şimdiye kadar gerçekten incelikle sıkılmak öğrendim
Başka bir öğretmen, beni ele Willibald Wimmer, kendi akıllı yolu vardı Savaşın sona ermesinden önce, o, bizim yüksek okulda öğretim matematik ve fizik biten, yerel bir mühendislik üniversitede bir öğretim üyesi olmuştur O daha olgun öğrencileri ile ilgili kullanılan ve yetişkin olarak tedavi edildi Ben matematik müfredatı öncesinde yoluydu ve kapalı gösteren tuttu Daha da kötüsü, bazı sınıf arkadaşlarım matematik müfredatının bir parçası olmadığını "thricks," öğretti Yani, Sayın Wimmer, bana bir "anlaşma" yaptı: o sınıf katılıyor beni bağışlayın etmeseler bile, ben bir üst sınıf ödevler açmak için gerekli olmadan garanti, ve sırasında yapmak istediği her şeyi yapmak için izin saat, ben kesinlikle sessiz kaldı - açıkça konuşmak sorulduğunda hariç İkimiz de bu antlaşmayı tuttu
Sayın Wimmer de bizim fizik öğretmeni, o açıkça ders kitabında ne olduğunu biraz daha fazla biliyordu hangi bir konu oldu Ben fizik olarak derin olduğunu fark edince, o sadece aparat savaştan kurtulan kurma gibi, beni ve bir diğer öğrenci ders hazırlıklarında ona yardımcı olmak için yazıldı Hatta bir keresinde onu ön sırada oturan ve gösterinin tadını çıkarmak, ders kendimi sunmak istendi Harika bir deneyim oldu
Spor salonu 1947 yılında mezun olduktan sonra, 1 büyük Friedrich Hund, şimdiye kadar karşılaşılan en parlak öğretim üyesi büyüsüne düştüm Jena Üniversitesi'nde bir fizik öğrencisi olarak kabul edildi Sevinç uzun sürmedi Erken 1948 yılında Doğu Almanya'da siyasi bastırılması, özellikle Jena gibi asi üniversitelerinde, çok şiddetli oldu Her hafta, Çek sınırına yakın uranyum madenlerinde olduğu gibi, bazı arkadaşlarımın öğrencilerin aniden ortadan kaybolmuştu ve Batı'ya kaçan olmadığını bilmiyordum, ya da Stalin'in Gulag Alman şube içinde sona ermişti Berlin hava ikmal sırasında, Berlin'de Siemens şirketi bir yaz öğrencisi olarak, ben boş hava ikmal dönüş uçuşları biri üzerinden Batı'ya gitmeye karar verdi
Berlin, Göttingen da dahil olmak üzere, kabul için çeşitli batı Alman üniversiteleri yazmıştı, ancak Berlin (onlar bana geri dönmüştü) ayrılmadan önce bir cevap alamamıştı Ben benim Jena profesörlerin bir tavsiyeye uyarak "Göttingen'de Profesör König selamlarımı neden vermez " König fizik kabul kapalı olduğunu söyledi, ama görünürde Profesör Richard Becker ve onun alter-ego yardımcısı sadece bir dost sohbeti ne beni geçti, Dr Günther Leibfried Wolfgang Paul (1989 Nobel) onlar da beni geçti ve ben de Robert Pohl düşünüyorum Çok geçmeden bu iyi bir şey yapmak vardı insanlarla dostça bir sosyal sohbet, ancak detaylı bir muayene olduğunu kafama dank etti Paul bana sorulan sorulardan birini hatırlıyorum: "Sen bir ayna, sol ve sağ kavşak biliyoruz neden alt ve üst değiştirmeyiniz-O?" En sonunda, kabul edilen öğrencilerin iki gelmiyor olduğunu söyledi Becker, geri döndü ve iki açıklık kimin alacağı seçmek için ertesi gün bir toplantı planlandı Birkaç gün sonra kabul edilmiş olduğu bir kartpostal aldı
Savaş sonrası Göttingen - entelektüel - harika bir uyarıcı bir yer - "Privatdozents" Dr Hellwege genç eğitmenler çekmiştir, ön araştırma, öğrencilerin kendilerine atanan bildiri sunmak sözde Proseminar, teklif ve üst üste birkaç dönem için bu katıldı Bir zamanlar ünlü Fritz Houtermans Hellwege ziyaret etti ve benim de dahil olmak üzere, çeşitli sunumlar oturdu Sunulan çift-log arsa üzerinde makul bir düz çizgi vermiştir birisinin veri ve veri için bir güç yasası gururla iddia etti Houtermans etkilendim değildi: "Bir çift-log arsa üzerinde, büyükannem, düz bir çizgi üzerinde uyuyor " Ben kendi öğrencileri için Houtermans 'büyükanne alıntı saklayın Sonunda, muhtemelen bazı nadir toprak tuzlarının optik spektrumları deneysel bir çalışmaya neden olurdu Diploma Tezi, Hellwege kaydoldum Ama Hellwege uzun bir bekleme listesi vardı ve bu arada, Profesör Fritz Sauter - Becker Teorik Fizik Enstitüsü'nde misafir olarak geçici bir ev bulmuş bir mülteci verdiğini bir konuşma dayalı, bana bir teorik Diploma Tezi teklif bir seminer Hellwege Sauter teklifini kabul önerdi: "Benimle başlamadan önce onunla bitmiş olacak " Bu yüzden bir teorisyen oldu
|