![]() |
Amartya Sen Hayatı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Amartya Sen HayatıAmartya Sen Ben bir üniversite kampüsü içinde doğmuş ve bir kampüs ya da başka bir bütün hayatım boyunca yaşamış gibi görünüyor ![]() Ailem Dakka - Bangladeş'in başkenti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Planlı çalışma alanında çeşitli, benim genç yıllarda iyi bir anlaşma ve üç ve on yedi yaş arasında, ciddi ekonomi eksantrik takılar için yerleşmeden önce, Sanskritçe, matematik ve fizik ile, sırasıyla, flört ![]() ![]() ![]() Babam üç çocukluk yıl boyunca misafir profesör oldu (3 ve 6 yaşları arasında), Burma Mandalay ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Okul müfredatı, Hindistan, kültürel, analitik ve bilimsel mirasını ihmal etmedi, ancak dünyanın geri kalanı ile çok da yer aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kimlik ve şiddet Ben sevdim, bu genişlik ve de aslında Hint medeniyeti kendisi yorumlarken, kültürel çeşitlilik çok vurgulanmıştır olduğunu ![]() ![]() ![]() ![]() , Hindu, Müslüman ya da Sih topluluklar ile mezhepsel kimlik aniden Hintliler gibi insanların kimlikleri, Asyalılar gibi, ya da insan ırkının üyeleri olarak, yol vermek gibi görünüyordu ![]() Ocak geniş Hint hızla ve sorgusuz sualsiz dar Hindu dönüştü ya da Mart ince Müslüman ![]() ![]() ![]() Ben, genç bir çocuk olarak, bu anlamsız şiddete gözlemlemek için vardı ![]() Dhaka Bir öğleden sonra, acınacak bir adam çığlık ve bol bol kanama kapıdan geldi ![]() ![]() ![]() ![]() Ama ailesi yiyecek hiçbir şey yoktu çünkü, iş arama ve kazanma dışarı çıkmak zorunda kaldı ![]() Ekonomik unfreedom hastanede daha sonra meydana gelen ölüm cezası olduğu ortaya çıktı ![]() ![]() Aynı zamanda ekonomik unfreedom, aşırı yoksulluk şeklinde, bir kişinin başka türlü özgürlük ihlali çaresiz bir av yapabilir dikkat çekici bir gerçeği beni uyarılmak: Kader Mia gelir arama düşmanca bir alana geldik ![]() Bu sıkıntılı zamanları ailesi olmadan yönetilen olabilir ![]() Kalküta ve onun tartışmalar Başkanlığı Koleji'nde eğitim Kalküta'da geldiği zaman, ben oldukça oluşturduğu kültürel kimliği (bir anlayış, kaçınılmaz bir çoğunluğunun yanı sıra mezhep reddi yerine engelsiz emilimi için ihtiyacı da dahil olmak üzere) bir tutum vardı ![]() Ben hala, rakip siyasi tutumlarının rekabet bağlılıkların karşılaşmak zorunda kaldı: örneğin, diğer bir yandan maddi eşitlik ve evrensel hoşgörü, arasındaki olası çatışmalar aynı anda beni çağırdı ![]() ![]() Başkanlığı Koleji eğitim mükemmellik büyüleyici idi ![]() ![]() Özellikle Bhabatosh Datta ve Tapas Majumdar öğretim etkilenmiştir, ancak Dhiresh Bhattacharya yanı sıra diğer büyük öğretmenler, vardı ![]() Ben de özellikle harika sınıf arkadaşları büyük bir servet, olağanüstü Sukhamoy Chakravarty (şu anda ona daha fazla bilgi) değil, aynı zamanda, Mrinal Datta Chaudhuri (daha önce, Santiniketan da kim) ve Jati Sengupta dahil olmak üzere pek çok diğerleri ![]() ![]() (Başkanlığı Koleji Sushobhan Sarkar şeklinde en ilham verici bir öğretmen tarafından yönetilen, tarihin yanı sıra büyük bir okul vardı ![]() ![]() Başkanlığı Koleji öğrenci topluluğu da siyasi olarak en aktif oldu ![]() ![]() ![]() Ben 1953-1951 sırasında Başkanlığı Koleji oldu ![]() ![]() Ben onun iyice bağımlı sınıf karakteri vurdu olmuştu ![]() (Ben benim okulda ya da arkadaş ve aile ilişkileri tüm kıtlık sırasında en ufak bir sorun yaşadı arasında kimse biliyordu; bile alt-orta sınıflardan tutulmuş bir kıtlık değildi sadece insanların çok daha ekonomik merdivenin aşağı, bu tür topraksız kır emekçileri olarak ![]() ![]() Ve yine de, yüksek ahlaki ve etik, sosyal derdini, siyasi bağlılık ve adalet için derin bir bağlılık kalitesine rağmen, o zaman standart sol siyaset ile ilgili rahatsız edici bir şey vardı: Özellikle, kendi şüphelerini süreç odaklı siyasi düşünce, demokratik dahil olmak üzere çoğulculuk izin prosedürleri ![]() Demokrasinin temel kurumları ve eleştirmenler en vokal olduğu eksiklikleri "burjuva demokrasisi" olarak görüldü ne dışarı Alakart ne olabilir daha fazla kredi var ![]() Birçok demokratik uygulamaların para gücü, haklı olarak tespit edilmiştir, ama alternatifleri olmayan muhalif siyaset korkunç ihlalleri dahil olmak üzere ciddi kritik incelemeye almadı ![]() ![]() Göz önüne alındığında, siyasi muhalefet ve genel hoşgörü ve çoğulculuk bağlılık yapıcı bir rol benim mahkumiyet öğrenci siyasetin ana karakterize solcu aktivizmi form ile bu inançlar koordine bir ikilemle karşı karşıya biraz vardı -sonra Kalküta ![]() Tehlikede olduğunu, siyasi hoşgörü, bana görünüyordu aydınlanma sonrası Avrupa ve Amerika bunu açıkça ortaya çıkmıştı liberal politik argümanlar değil, aynı zamanda yüzyıllar boyunca savunulan edilmiş olan çoğulculuk, hoşgörü geleneksel değerler değildi pek çok farklı kültüre Hindistan - en azından ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu konularda oldukça rahatsız edici olsa da, onlar da ben başka türlü ihmal olabilir, o zaman ve orada bana bazı temel anlaşmazlıklar karşı karşıya kaldı ![]() ![]() Kalküta'da lisans gün beni en çok ajitasyon edildi ilgilidir ![]() Bunlar, diğer yandan (oy kullanma işlemleri de dahil olmak üzere, refah ekonomisi, bir yandan (kıtlıklar şeklinde yoksulluğun en uç tezahürü de dahil olmak üzere), ekonomik eşitsizlik ve yoksulluk, kapsamı ve akılcı, hoşgörülü ve demokratik bir sosyal seçim olasılığı kapsayan özgürlük ve azınlık haklarının korunması) ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Amartya Sen Hayatı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Amartya Sen HayatıBenim parlak eş-öğrenci Sukhamoy Chakravarty kitap ile Arrow'un çarpıcı "imkansızlığını teoremi benim dikkatimi çekti ki, sosyal seçim, Sosyal Seçim ve bireysel değerleri Kenneth Arrow Kullanıcı çığır açan çalışma sonra değil uzun oldu 1951 yılında ve New York'ta yayımlanmıştır "(1952 ilk aylarında olması gerekir) ![]() Sukhamoy çok geniş sola çekti, ama aynı zamanda politik otoriterlik endişe ve diktatörlük olmayan herhangi bir sosyal seçim mekanizması tutarlı sosyal kararlar verebilir Ok gösteri etkileri tartışıldı ![]() Gerçekten otoriterlik (sol veya sağ) için herhangi bir bahane verdi mi? Ben özellikle Sukhamoy onun derinden akıllı yüz (musallat olan bir bellek, Kalküta, ılık kış güneşinin parlayan bir pencere yanında oturan, resmi sonuçların etkileri kendi okuma açıklayan College Street Coffee House, uzun bir öğleden sonra hatırlıyorum o birkaç yıl önce bir kalp krizi sonucu aniden ölünce) bana tekrar tekrar işgal olur ![]() Bir savaş alanı olarak Cambridge 1953 yılında, ben, Kalküta Cambridge Trinity College'da öğrenim taşındı ![]() (Saf ekonomi) iki yıl içinde hızlı bir şekilde (Cambridge geldiğimde ben hala benim geç gençler bu yana bu yeterli adil) yapılabilir ![]() ![]() Ayrıca, daha önce bana ajitasyon yapmış bazı temel konularda genellikle daha az endişe edildi ![]() ![]() Ancak, Cambridge Ekonomi Politiği büyük tartışmalar oldukça sıkı bir şekilde, bir yandan, Cambridge (aralarında Richard Kahn, Nicholas Kaldor, Joan Robinson,) Keynesyen ekonomi ve Keynes'in takipçileri çeşitli katkıları artılarını ve eksilerini yönelik edildi ve diğer (diğerleri arasında Dennis Robertson, Harry Johnson, Peter Bauer, Michael Farrell, farklı şekillerde de dahil), Keynes şüpheci "neo-klasik iktisatçılar ![]() ![]() ve Garegnani) bu tartışmaya önemli katkılar yaptı ![]() Farklı düşünce okulları (Richard Stone, Brian Reddaway'i, Robin Matthews, Kenneth Berrill, Aubrey Silberston, Robin Marris gibi) arasındaki bu çok yoğun kavgalar yer alamadım ince öğretmenlerin bir dizi olmasına rağmen, siyasi çizgiler genel olarak, çok sıkı ve oldukça tuhaf çizilmiş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ancak, Kaldor Cambridge, aslında, en hoşgörülü, neo-Keynesçiler çok oldu ![]() ![]() Sürekli çatışan bu çölde bir vaha, kendi kolej, Trinity, biraz ![]() ![]() ![]() ![]() Huzurlu gerçekten sıcak Dobb'un ortak yaşama, Robertson ve Sraffa'nın Üniversitesi geri kalanında davalarını göz önüne alındığında, oldukça dikkat çekici oldu ![]() ![]() ![]() ![]() Yani, bir dereceye kadar, kendi üniversite Trinity, demokratik ve hoşgörülü bir sosyal seçim güzel bir "uygulama" var yaptım ![]() ![]() ![]() Felsefe ve ekonomi Araştırma, birinci yılın sonunda, ben bir tez yapacak bazı sonuçlar olduğunu düşünecek kadar kendini beğenmiş ve ben yapamadım bu yana ben, Cambridge bir iki yıl izinli Hindistan'a gitmek için uygulanan - Verilen yönetmeliğin yürürlüğe doktora teslim Ben üç yıl boyunca araştırma tescil edilmişti kadar bir derece tezi ![]() ![]() ![]() ![]() Kalküta'da, ben de yeni bir ekonomi departmanı kurmak istendi yeni oluşturulan Jadavpur Üniversitesi, ekonomi alanında bir sandalyeye atandı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tezimi sessizce sadece geçiş süresi (3 yıl kuralı layık olmak için) "olgunlaşan" iken, ben bir rekabet Ödülü Bursu için Trinity College'da göndererek özgürlük aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Amartya Sen Hayatı |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Amartya Sen HayatıFelsefesi haline çalışmaların genişletilmesi benim ana ilgi ekonomi alanları bazı felsefi disiplinler (örneğin, sosyal seçim teorisi, matematiksel mantık yoğun olarak kullanılmasını sağlar ve aynı zamanda ahlaki felsefe üzerine çizer, oldukça yakından ilgilidir, çünkü benim için önemli olduğunu ve eşitsizlik ve yoksunluk çalışma), ama aynı zamanda çünkü ben kendi felsefi çalışmalar çok faydalı bulundu ![]() ![]() ![]() ![]() Delhi School of Economics 1960-1961 sırasında, Trinity College izinli, MIT ziyaret etti ve yarışma orduları Cambridge mücadele olduğunu oldukça steril tartışmalar uzaklaşmak için büyük bir rahatlama bulundu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Araştırma ve geliştirme konularında sosyal seçim teorisi, Delhi Üniversitesi, dinamik entelektüel bir atmosfer içine kendimi tam buhar düştü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Da önemlisi, ekonomik değerlendirme ve politika oluşturma (yoksulluk, eşitsizlik, işsizlik, gerçek milli gelir ile ilgili olarak, yaşam standartları) agregasyonunda daha yaygın bir ilgi ile ilgili sosyal seçim teorisi ![]() ![]() ![]() Benim kitapta, 1970 yılında yayımlanan Toplu Seçimi ve Sosyal Refah, sosyal seçim teorisi genel görünümü almak için bir çaba ![]() ![]() Toplu Seçimi ve Sosyal Refah altında yatan çalışma çoğunlukla Delhi tamamlandı, ancak ben çok harika her ikisi de Kenneth Arrow ve John Rawls, Harvard Üniversitesi'nde ders verdi "sosyal adalet" üzerine ortak bir ders, bir son şeklini vererek yardımcı oldu bana kendi değerlendirmelerini ve önerilerini vererek yararlı ![]() ![]() ![]() Geliştirme gibi Politikası verme ile ilgili olan Stephen Marglin ve Prasanta Pattanaik (çok Harvard'a gelmişti) ile ortaklaşa öğrettiği bir başka ders yoktu ![]() ![]() Delhi, Londra ve Oxford Toplu Seçimi ve Sosyal Refah, 1970 yılında yayımlanan kısa bir süre sonra, 1971 yılında, Delhi sol ![]() ![]() ![]() Nabaneeta roman ve boşanma beri Kalküta'da Jadavpur Üniversitesi'nde bir üniversite profesörü olan o kombine kısa hikayeler (çağdaş Bengalce edebiyatının en ünlü yazarlarından biri), oldukça başarılı bir şair, edebiyat eleştirmeni ve yazar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Londra'ya taşındı, ben de bazı ciddi tıbbi sorunlar geçiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uzun ameliyattan sonra (yaklaşık yedi saat süren) ağır anestezi uyandım, sabah 04:00 ![]() ![]() ![]() Bu hemşire fark bazı gerilim (I ortaya çıkmıştı bilmek istedim) ![]() Ben bana bir şey söylemek kaşıntı olduğunu görebiliyordu: gerçekten kanseri nüks yapılmıştı donmuş bölümünde biyopsi tespit edildiğini söyle (Daha sonra de bilebileceği gibi) ve uzun çalışma esas biriydi damak yeniden nekroz telafi etmek için ![]() O sonuçta verdi ve, (aynı zamanda bir tür olarak) oldukça dikkat çekici bulundu ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|