Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bertil, hayatı, ohlin

Bertil Ohlin Hayatı

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bertil Ohlin Hayatı

Bertil Ohlin

Ben, 1899 yılının Nisan ayında İsveç Güney bir köyde bir üst-orta sınıf bir ailenin içine doğdu Bu, yedi çocuk, büyük bir ev ve arkadaş ve akrabaları ile çok misafirperver ve açık bir ev ile büyük bir aile oldu Giren çocuklar edindikleri bilgi ile ilgili çok özel bir özel okul vardı Normalde, bu hazırlık çalışmaları üç yıl olmalıdır, ancak birçok çocuk sadece iki yıl vardı Bazı nedenlerden dolayı, ben yedi yaşında okula girmeden önce, bir yıl boyunca sadece küçük bir özel ders ve hazırlık okulu verildi Bu nedenle, oldukça erken Hälsingborg şehir, klasik hat "Bakalorya" geçti Matematik okulda benim en iyi konu olmuştu, annem ve babam önerdi ve kabul ettim matematik, istatistik ve ekonomi Lund Üniversitesi'nde çalışmalar Ikinci konu seçim beş yıl yaşta, ben, annem, pişirmek için kullanılan çeşitli pastalar maliyet hesaplama çok düşkün olduğu gerçeğine bağlı olduğu söyleniyor

İki yıl sonra, ben fil derecesi aldı Kand ekonomi alanında en büyük işareti Hocam Profesör SMIL Sommarin, ince bir pedagog, çok cömert bir insan ve Kurt Wicksell büyük bir hayranı

Stockholm Business School'da profesör olan profesör Eli Heckscher tarafından yazılmış - - Ben ailem için önerilen, orada çalışmalar almalıdır bir gazetede dünya savaşının ekonomik yönleri hakkında bir kitap bir yorum gördüm Bu yaptım ve çok Heckscher öğretim tarafından uyarıldı Orman ağaçları kesmek için doğru zaman için doğru ekonomik prensipleri hakkında görüş bölünme ile başlamış olmasına karşın, her zaman yardımsever ve güler yüzlü idi Diferansiyel hesabın yardımı ile oldukça belirgin bir kar maksimizasyonu problemi çözdük

Benim çalışmalar, Fransızca ve Rusça dillerinde İş Okulu'nda iki yıllık kurs bittikten sonra, ben, benim öğretmenler Gustav Cassel ve Gösta Bagge, Stockholm Üniversitesi'nde felsefi öğretim taşındı Ben de Devlet Tarife Komitesi için çalışmaya başladı Cassel ve Bagge Heckscher o kadar teşvik edici bir öğretim görevlisi olmayıp son derece ince öğretim özel tartışma, büyük bir kurban Heckscher gibi önce ilk sürümü hazır olduğunu, bu tezimi ele vermedi

Uyarıcı Kulübü

Zaten, 1918 yılında, bir yıl önce oluşturulmuş olan "Politik Ekonomi Kulübü" üyesi haline geldi Bu, ekonomi alanında bilimsel çalışmalar ilgilenmişlerdir eğitimli iktisatçıları küçük bir toplama oldu Apart benim üç ana öğretmenler, aynı zamanda Profesör Sven Brisman, Knut Wicksell, David Davidson ve yarım düzine "docents" üyesiydi 4 yüksek lisans öğrencileri, yaklaşık 20 olan toplam üye oldu Bu sonuncusunun daha sonra Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanı oldu Jacobson Başına oldu Bu kulübün toplantılarına kesinlikle düşünülebilecek en uyarıcı "semineri" Üyelerinden biri bir tartışma açtı ve daha sonra ücretsiz bir görüş alışverişi izledi Konular başta teorik Ben üye olurken, 67 yaşında, Knut Wicksell, muhtemelen tüm üyeleri en uyarıcı katılımcı oldu Sorunları, para teorisi ve finansal politikası olan uzmanlık, söz konusu bile ben onun sorgulama ve mütevazı tavrı asla unutmayacağım olacaktır Kütüphanede özel bir toplantı yaparken, ona, onu zor bir sorunu anlamak için yardımcı olabilir, bazen Jacobson ya da bana rica ediyoruz

1919 yılında, toplam talep ve arz arasındaki denge bir durumda bile - bazı satın alma gücü birim yükselebilir bunu vurgulayarak içinde Cassel ve Wicksell farklı Ekonomi Politiği Club enflasyon teorisi üzerine bir kağıt sundu fiyatları yukarı gidin Sonuç olarak, savaş sırasında arz bir sınırlama birçok malların daha yüksek fiyatlara yol açabileceği gerçeğini otomatik olarak diğer emtia fiyatlarındaki düşüş ile ilgili getirmek olmaz Içerik Ekonomisk Tidskrift iki yıl sonra yayımlandı Ancak, daha geniş bir alanda kapalı ve para teorisi daha derin bir içgörü, 1925 yılında Wicksell son kağıt bir yönü ile bazı benzerlikleri vardı

1920 yılının sonbaharında, bir yıl süreyle Maliye Bakanı başkanlığında, iktisat biliminin dokuz ekonomik temsilcisi olarak, bankacılık, sanayi ve tarım liderleri ve Gustav Cassel dahil, Ekonomik Konsey sekreter yardımcısı olarak görev yaptı Bankacıların biri İsveç'in ekonomik hayat böyle büyük bir rol oynadı Marcus Wallenberg, aynı zamanda iki oğlu daha sonra birkaç on yıl boyunca yapmış oldu

Deniz Kuvvetleri ve üç ay çalışmalar, uluslararası öğrenci ortam ve öğretmen ve diğer birçok yerel halkın dostu kalmak son derece keyifli bir hale Grenoble, Fransa, askerlik hizmetini bir yıl sonra Gustav için uluslararası ticaret teorisi hakkındaki tezimi derece licentiatus Philosophiae elde etmek için 1922 yılında Cassel 1924 yılında benim doktor tez ve benim daha sonra kitap matematiksel ekinde, Bölgelerarası ve Uluslararası Ticaret (1933) aynı çizgiyi izlemiştir Cassel, ne kendimi, ne o zaman, fırsat maliyeti, bina inşaat iki farklı ülkeler için fiyat sistemleri birleştirmek için çok uzun zaman önce, ünlü Fransız ekonomist, Cornot yanı sıra Pareto ve diğer önde gelen İtalyan ekonomistler tarafından kullanılan olduğunu biliyordu fikir Ancak, uluslararası ticaret sorunu ince bir bilimsel saldırı çok az pratik sonuçlara çekmişti Yakında o karşılaştırmalı maliyeti farkları arkasındaki gerçekleri analiz Gelir (1919), Dağıtım Dış Ticaret Etkisi Heckscher öncü kağıt yaklaşım gerçekçi bir analizi için, karşılıklı bir karşılıklı bağımlılık fiyat sistemi karlı olabilir uluslararası ticaret Heckscher klasik karşılaştırmalı maliyet analizi için ek bir tür olarak onun akıl kabul ederken, fiyatlar açısından tutarlı bir mantık kullanımı konusunda ısrar etti Böylece, farklı ulusal ekonomilerin fiyat sistemi araya olabilir ve fiyatlarının yardımı ile gerçekleşir aralarındaki ticaret, analiz edilecek ve para harcamaları açısından bir çok değişiklikler olabilir

Cassel ben Heckscher kağıt etkisi büyük ölçüde abartılı olduğunu düşündüm, ancak o zaman kabul etmedi ve şimdi aynı fikirde değilim Bu çok temel bir uyaran oldu

Cassel önerisi, Ekonomi Dergisi Keynes ile eş-editörü olan Prof Edgeworth tezimin kısa bir sürümünü içeren bir kağıt gönderdi Bu denklem sistemleri, uluslararası ticaretin nedenleri ve etkileri analizi için bir temel olarak sundu O zaman, denklemler diyagramlar gibi çok popüler değildi Zaten, Edgeworth Keynes benim kağıt gönderdi ve kendi görüşünü istedi "Bu miktarda hiçbir şey kabul edilmeyecektir ve JM Keynes" Keynes, el yazması beni geri Edgeworth üzerinden takip bir kağıt parçası üzerinde yazdı Ben yine de değerli bir belge olarak bu küçük not tutmak

Şu anda yanı sıra, daha sonra da Keynes çok meşgul bir adamdı O, tüm el yazmaları dikkatle okunamadı O benim el yazması ile 1922 yılında yapılmış olsaydı, biz yedi yıl sonra Ekonomik Gazetesi'nde ve çeşitli mektuplar tartışılan Alman telafi sorun hakkında daha kolay kabul olabilir

İki Cambridges ziyaretler

1922 yılında küçük bir İsveç-Amerikan Vakfı nakit ödeme var ve birkaç ay boyunca ve daha sonra Harvard Üniversitesi, Cambridge, İngiltere, gitti Cambridge yaz aylarında oldukça boş, ama, 1922 yılının yaz aylarında olduğu gibi yaklaşık olarak yalnız görünüyordu, Austin Robinson ile ekonomi hakkında çok hoş görüşmeler için minnettarım

Harvard 'a ziyaret

Atlantik vapur New York limanına vardığında, sağlık memuru, yönetim kurulu geldi Sınav çok kısa oldu Gözlerimdeki baktı ve sonra Amerika Birleşik Devletleri yapacağım ne olduğunu sordu Ben bir yıl çalışmak için gittiğini söyledi "Nerede" diye sordu "Harvard Üniversitesi", benim sorunumun çözümü oldu "Sen şanslı Devam et!" Bu dostça bir gülümseme ile söylendi Harward ve Amerikan akademik dünyanın başka yerlerinde daha sonra resepsiyon da, genel olarak, karakteristik tavrı açık silah bir şey vardı

Benim ana öğretmenler Taussig ve John H Williams, uluslararası ilişkiler, tarım ekonomi Carver yanı sıra ekonomik doktrin tarihinin Alleyn Genç Ben hızlı bir şekilde sonuca geldi önce birkaç kez yaptığı gibi, parlak, samimi ve teşvik edici olan öğretmen şanslıydım Dersler için bilinen kitap okuma yerine, ben, benim tez ve üretim yasaları, daha sonra, ancak, ben yayınlanan hiç bir kağıt üzerinde bazı bölümleri yazdı Ben bir kaç yıl sonra baktığımda, ben arkadaşım, Ragnar Frisch, daha sonra Üretim Teorisi onun bilinen bir kitap oldu onun olmayan ilk yayınlanan özeti, üstün bir analiz ortaya koyduğunu bulundu Benim sürüm yayınlamak için gerek yoktu

Cambridge, İngiltere, doktorların daha sonra öğrendim - göz iltihabı bir saldırı vardı ve iki sonbahar aylarında sonra oldukça gereksiz yere ikinci bir ay boyunca yatakta tutulur, İsveç'e döndü Bununla birlikte uyarıcı idi Ekim ayında katıldığı DH Robertson tarafından çok keyifli bir konaklama ve ders oldu Doğal olarak benim yatağa sınırlı Ben aksi takdirde yaptığınız gibi birçok kişiler olarak alamadım

Stockholm ziyaretinde iade İngilizce tez sonraki bölümünü belirliyordu Ancak, akıllıca çevrilmiş İsveççe tez, yayınlamak ve benim doktor diploması ve Mayıs 1924 yılında doçent ("Yardımcı Doçent") olarak görev aldı

Kopenhag'da Beş Yıllık

Zaten Noel zamanı, 1923, Heckscher, Kopenhag Üniversitesi'nde ünlü istatistikçi Harald Westergaard tarafından düzenlenen ekonomi sandalye uygulamaları için açık olduğunu bana yazmıştı O, tek bir sonucu hakkında bir şey söylemek olsa dahi, o benim kağıtları gönderemiyorum neden hiçbir sebep gördüğünü ima etti Danimarka üniversitelerden farklı başvuru ve hiç kimse açıkça üstün olduğu bir "rekabet" düzenlenmesi bir sisteme sahip İki Danimarkalılar, Norveçli bir ve iki İsveçliler diğeri Erik Lindahl - "48 saat haftanın ekonomik etkisi" konulu bir tez yazmak için üç ay süre verilmişti Biz aynı zamanda 48 saat hazırlandıktan sonra "lonca sosyalizm" konulu bir konferans vermek zorunda kaldı ve özgürce seçilmiş bir konu üzerinde iki konferanslar, benim durumumda olan "Para Sabitleme" oldu

Alıntı Yaparak Cevapla

Bertil Ohlin Hayatı

Eski 10-21-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Bertil Ohlin Hayatı

Sonucu yedi yargıçtan oluşan bir çoğunluk, benim için Erik Lindahl azınlık oy oldu Ben atandı ve 1925 Ocak ayında Kopenhag'da yeni görev aldı

Ince üniversitede bana verilen entelektüel ve bilimsel uyaran bir açıklama girişimi için bana çok uzun süre alacağını, Kopenhag, genel olarak, beş yıl içinde orada kaldı İsveç'in güneyinde gelen evde seferde hissettim Ekonomistler arasında, Dr LV Enfes bir mizah duygusu ile keskin bir zeka kombine Birck, bana en büyük etkisi Ama son zamanlarda arkadaşlarıma itibaren öğrenci olan öğrenciler ve bu kadar öğrendiğini düşünüyorum Carl Iversen, Thorkel Christensen, Jörgen Dich ve Jörgen Pedersen, daha sonra ekonomi ve uluslararası ekonomik işbirliği için önemli katkılarda bulunmuş, bunların hepsi bu kategoriye aitti

Sorun bu hayat çok hoş ve çok şey vardı İngilizce tez ve konum teorisi üzerine bir bölüm ekleyerek, yeniden yazma gibi umduğu gibi hızlı bir şekilde yapılamamıştır 1928 yılında Harvard David Peki ödül için yarışmaya bir sürüm gönderdi Taussig bana bir tür mektup gönderdi ve başka bir ekonomist ödül verilmiş ama onlar benim uzun yazının Harvard Ekonomik Araştırmalar yazdırmak için istekli olduğunu olduğunu söyledi Ben mutlu oldu Kitap, İsveç Stockholm School of Business Heckscher için halefi olarak dönmüştü, Ocak 1931 yılında sona erdi Çeşitli iş arkadaşları, ve özellikle, Carl Iversen, el yazması hakkında yararlı, daha fazla veya daha az eleştirel gözlemler yaptı - Benim meslektaşım ve bağıl, Tord Palander değerli öneri sonra kendi düzeltmek ve revize deliller esas nedeniyle kitap 1933 baharında kadar yer vermedi

Kitabın yukarıda belirtilen genel yaklaşım dışında, faktör arz reaksiyonları, konumu, vergilendirme, sosyal politika, ve risk, uluslararası işbölümü, emeğin nasıl etkilediğini daha fazla dikkat çabası ile karakterize edilmiştir Statik faktör oranı modeli sadece bir başlangıçtı

Ocak-Ağustos 1931 sonuna kadar Cenevre, "Dünya Ekonomik Bunalımı Kurs ve Aşama" hakkında bir rapor meşgul oldu Çalışma koşulları hemen hemen ideal bir Ben bunu istedim, her ekonomik ve istatistiksel sekreterya üyeleri tarafından yardım edildi Ben de çok iyi iki yardımcıları, Binbaşı Wright ve El Kraal vardı Ayrıca, bir düzine ve bir buçuk iyi ekonomistler, ben kitap için yapmıştı anahat etrafında tartışma gün bir çift için iki kez geldi Bununla birlikte, zor baharında dört hafta boyunca ders Stockholm gitmek için vardı ve ben Ocak ayında başladığı iş çevrimleri hakkında uzman bilgiye sahip olmaktan çok uzaktı Eylül Meclisi raporu hazır almak için çalışmak oldu Ben de, Haziran 1931 yılında İskandinav Ekonomik Konferansı dünya depresyon için bir çare olarak kombine açığının mali politika ve para politikası üzerine bir konuşma yaptı

Para Teorisi ve İşsizlik

O zamandan beri, ben, esas para teorisi ve ekonomik genişleme benim dikkatimi yoğunlaştı Knut Wicksell, Erik Lindahl ve Gunnar Myrdal tarafından önceki başarıları kullanarak, büyük kullanılmayan kaynakların bir devlet genişleme sürecinin bir analizi için bir model oluşturmak için çalıştı Ekonomisk Tidskrift başka bazı kağıtları, yazma ve sonra, 1934 baharında işsizliğe karşı önlemlere ilişkin raporunu tamamladı Dublin Üniversitesi, aynı yıl Sonunda Anlatım özetlenmiştir , Orada sunuldu bir zaman süreci ve politik sonuçlar için teorik bir model Sayın Keynes 'iki yıl sonra yayımlandı İstihdam, Faiz ve Para Genel Teorisi ile bazı benzerlikleri vardı Ben benim İsveçli meslektaşları önceki başarılarının yardımı olmadan bu kitabın olamayacağını vurgulamak istiyorum Halen devam etmektedir, özellikle bilimsel dergide Siyasal Tarihi Stockholm teorik bir gelişme ne ölçüde, son yıllarda pek çok tartışma konusu olmuştur bir konudur Cambridge gelişme öncesinde, biraz saygı, paralel gitti ve Ekonomi ve Landgren ve Steiger tarafından önceki kitaplarda

Bana İsveç teori özetlemek ve Keynes 'iş ile bazı karşılaştırmalar yapmak için bir fırsat verdi, 1936 yılında Cambridge Marshall Ders teslim etmesi istendi Ekonomik Dergisi, 1937, dersler önemli bir kısmı, Tasarruf ve Yatırım Stockholm Teorisi başlığı altında yayımlandı Keynes, DH Robertson ve RG ile bir tartışmaya yol açtı Esas faiz teorisi ile ilgili, Hawtray

Bir yıl önce, Uluslararası Barış, Uluslararası Ticaret ve Carnegie Endowment Sanayi Odası tarafından düzenlenen dünya ekonomik sorunlar, uluslararası bir soruşturma parçası olan Uluslararası Ekonomik Yeniden Yapılanma bir hacim yayınladı

1938 yılında, İsveç Riksdag bir üyesi oldu Ben önümüzdeki yıllarda Stockholm School of Business öğretmeye devam ederken, bilimsel çalışma için sadece biraz zaman vardı Dünya savaşı sırasında siyasi çalışmaları için kapsam tarafsız bir ülkede bile, neredeyse sınırsız

Ancak, Ocak 1947 yılında Columbia Üniversitesi'nde ders vermek için birkaç hafta çıkardı Oxford Üniversitesi'nde dersler biraz değiştirilmiş serisi, aynı yılın sonbaharında verildi Dersler, İstihdam Sabitleme Sorunu başlığı altında 1949 yılında yayımlandı

1940'lı yıllarda ve izleyen yirmi yıl içinde yayınlanan bilimsel makale sayısız değildi Belki de Stockholm Okulu para teorisi ve Ekonomisk Tidskrift İsveç Uluslararası Ekonomi Kurumu tarafından düzenlenen çeviriler yıllık hacmi, birkaç yıl sonra 1943 yılında yayınlanan ve, "miktar teorisi" arasında karşılaştırma söz etmek gerekir

Siyasi Faaliyet

1944 Liberal Parti lideri oldu ve 1945 - 1965 ders vermeye devam etti ve 1967 yılına kadar parti lideri olarak kaldı, sadece biraz zaman bilimsel araştırma için kullanılabilir ve geri kalanında savaş, hükümetin bir üyesi Liberal Parti liderliğinden istifa kadar, 1946 yılından itibaren iki yıl sonra 1958 yılında belediye seçimlerinde bir aksilik bir Fetret dışında, önde gelen muhalefet partisi oldu

Bu, 23 yıldır, bir siyasi partinin lideri olarak benim siyasi faaliyet bir tartışma için bir yer değil İsveçli iki kamaralı sistemi, belediye seçimlerinde oy oy uzun yıllar sonra "İlk odasına" kompozisyon etkiler yaptı Her yıl üyelerinden birini sekizinci - Bu oda, belediye meclisi tarafından "dolaylı" seçimler yoluyla seçildi Bazı dönemlerde sosyal demokrat hükümet, bu seçim sisteminin avantajları getirdiği "overrepresentation" ve Komünist Partisi'nden destek Riksdag çoğunluğunu borçlu Liberal Parti'nin tavrı, her zaman sosyal reformlar için olumlu ancak kamulaştırılması ya da ekonomik yaşamın gereksiz ayrıntılı merkezi devlet kontrolünü İsveç endüstrisi negatif oldu Örneğin, daha çok daha az, Fransa, İtalya ve Avusturya - 1970 öncesi, dört yıl içinde hemen hemen hiç ulusallaştırılması İsveç'te yer aldığını fazlalaştı 1968 yılında bir anayasal reform, iki odacıklı sistemi sona erdi ve 1973 yılında 50-50 konum ve 1976 yılında sosyalist olmayan çoğunluk yol açtı "İlk odasına" önceki varlığı, 1957 yılında böyle bir çoğunluk, yeni bir hükümet yol açtığını engellenmiştir

Parti lideri gibi zamanın büyük bir kısmını sırasında, bir ya da iki önde gelen İsveçli gazetelerde yazılar yazdı Tüm 1943 1931 yılından itibaren yaklaşık 700 yıl içinde ortaya çıktığı 1919-1977 yıllarında yaklaşık 1200 gazete makaleleri yayınlandı

Riksdag 1970 yılında terk ettiğinden beri bilimsel makaleler ve konferanslar için daha fazla zaman vardı Ben de biraz araştırma ve para teorisi "enflasyon-korumalı vergi" ve uluslararası ekonomik sorunların yanı sıra gelir dağılımı dayalı gazete makaleleri yazdım

Nobel Sempozyumu

Nobel Vakfı'nın yanı sıra Marcus Wallenberg ve Handelsbanken Araştırma Vakıflar hibe - İsveç Bankası hibe kullanarak doğa bilimleri sempozyum 1974 yılında iktisat biliminin bir sempozyum eklemeye karar verdik, bu bana büyük memnuniyet verdi önceki yıllarda organize edildiğini, uluslararası barış sorunları ve edebiyat Ekonomi bilimi "Ödülü Komitesi", konu, Uluslararası Ekonomik Faaliyet Tahsisi olarak seçmek için karar verdi Organizasyon komitesi başkanı olarak, ben dost resepsiyon davetiyeleri için minnettar oldu Sempozyumu, 1976 yılında Stockholm yer aldı ve bir ses PO tarafından düzenlenen Hesselborn, P Wijkman ve kendimi takip eden yılın sonuna doğru ortaya çıktı Bu büyük bir kısmını bu alanda en önde gelen ekonomistlerin katkıları içerir Ancak birçok uluslararası sempozyum için bu tartışma konusu ele alınmış, son yıllarda olduğu gibi, uluslararası ticari ilişkilerin parasal yönlerini gündemde yer buldu Öte yandan, uluslararası iş bölümü üzerinde yapılan bir çalışmada, ekonomik ve sosyal coğrafya gelmiş veya bölgesel ekonomi alanında uzmanlaşmış bilim adamları iyi temsil edildi Sempozyumun baş hedeflerinden biri, yerel üretim ve ticaret yönlerini içine araştırma için farklı yaklaşımlar arasındaki keyfi sınır çizgilerini önlemek için oldu

Bilimsel çalışmaları, öğretmenlik, gazetecilik yazılı ve siyasi liderlik birleştirmek için kolay olmamıştır: kişisel bir tepki Toparlamak gerekirse Tüm bu tür faaliyet aynı zamanda çok fazla şeyler yapmak benim girişimleri muzdarip hiç şüphem yok Ancak, tüm büyüleyici bir iş bulduk

Nobel anlatım, İktisat 1969-1980, Editör Assar Lindbeck, Dünya Bilimsel Publishing Co, Singapur, 1992

Bu otobiyografi / biyografi ödülü anda yazılı ve kitap serisi Les Prix Nobel ilk kez yayımlandı Daha sonra düzenlenebilir ve Nobel Anlatım yayınlanamaz Bu belge alıntı için, yukarıda gösterildiği gibi her zaman kaynak belirtiniz

Bertil Ohlin 3 Ağustos 1979 tarihinde öldü

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com