Prof. Dr. Sinsi
|
Jean-Marie Lehn Hayatı
Jean-Marie Lehn
Rosheim, Fransa Alsace küçük bir ortaçağ kenti 30 Eylül 1939 tarihinde doğdu Babam, Pierre Lehn, daha sonra bir fırıncı, çok müzikle ilgilenen, piyano ve organ oynadı ve fırın, şehrin orgcu vazgeçmiş olması, daha sonra oldu Annem Marie ev ve dükkan tuttu Ben dört oğlundan en büyüğü idi ve benim ilk erkek kardeşiyle birlikte dükkanda yardım etti Onbir yaşında, ben Obernai bulunan lise, Collège Freppel, Rosheim beş kilometre hakkında küçük bir şehir girdi, ikinci dünya savaşı yıllarında Rosheim büyüdü ve savaştan sonra ilkokula gitti Bu yıllarda ben piyano ve organ oynamaya başladı ve zaman müzik ile bilim dışında benim en büyük ilgi alanı haline gelmiştir 1950 1957 lise çalışmaları özellikle keskin olduğu, Latince, Yunanca, Almanca ve İngilizce dillerinde, fransız edebiyatı, son bir yıl içinde, felsefe, klasikleri vardı Ancak, ben de aynı yılın Eylül ayında, Temmuz 1957 ve Deneysel Bilimler Felsefe Bakalorya almış ki, bilimler, özellikle kimya ilgi oldu
Strasbourg Üniversitesi'nde felsefe eğitimi için öngörülen, ancak hala kararsız, fiziksel, kimyasal ve doğa bilimleri (SPCN) birinci yıl dersleri ile başladı Bu yıl 1957-1958 sırasında, organik kimya, tutarlı ve titiz bir yapıya etkilendim Ben özellikle at will dönüştürmek mümkün organik kimya, deneysel güç açık, birbirini takip eden iyi tanımlanmış kurallar ve güzergah birine, karmaşık maddeler görünüyordu Kendimi bileşikler ve cam aldım ve annem ve babam evde laboratuvar pratik deneyler yapmaya başladı Tohum, gelecek yıl, ben bir genç profesör, yeni atanan Guy Ourisson uyarıcı dersler takip, organik kimya alanında araştırma yapmak istediğini bana belli oldu ki, ekilen oldu
Licencié-Es-Fen (Lisans) derecesini aldıktan sonra, doktora doğru çalışması için Centre National de la Recherche Scientifique genç bir üyesi olarak, 1960 yılı Ekim ayında Ourisson laboratuvarı girdi derecesi Bu benim eğitim ilk belirleyici bir aşama olmuştur İşim triterpenler konformasyonel ve fiziko-kimyasal özellikleri ile ilgili oldu Ilk NMR spektrometresi sorumlu olmak, ben, bu, çok güçlü bir fiziksel yöntemi arcanes daha derinlemesine nüfuz etmesini neden oldu, bu daha sonraki çalışmalar için çok önemi oldu 1961 yılında ilk bilimsel kağıt steroid türevleri proton NMR sinyali sübstitüent kaynaklı vardiya için bir toplamsallık kural bildirdi
1963 yılı Haziran ayında Docteur Es Bilimler (Ph D ) derecesi aldı, ben, bir yıl toplam B12 vitamini sentezini büyük kuruluş yer aldı Harvard Üniversitesi, Robert Burns Woodward laboratuvar geçirdi Bu bir araştırmacı olarak hayatımın ikinci belirleyici bir aşama olmuştur Ben de kuantum mekaniği bir seyir izledi ve Roald Hoffmann ile ilk hesaplamalar gerçekleştirilir 1964 yılında Woodward-Hoffmann kuralları olmak için ne ilk aşamalarında tanık olma şansı vardı
Strasbourg benim döndükten sonra, ben, fiziksel organik kimya, kuantum teorisi ve fiziksel yöntemler, organik kimya alanında edindiği bilgi birleştirmek alanında çalışmaya başladı Bu moleküllerin fiziksel özelliklerini daha iyi analiz edebilmek için, güçlü bir araç, özellikle de yapısı belirli bir mal ve ilişkilerini ifşa ettiği için uygun olacağını bileşikler sentezlemek olduğu açıktı Bu yönelim karakterize yıl 1965 - 1970 benim faaliyetleri ve Strasbourg Üniversitesi Kimya Bölümü yeni maître de Konferansları (yardımcı doçent) olarak benim randevu sonra 1966 yılında kurulan genç bir laboratuvar, Başlıca araştırma konuları konformasyonel oranı süreçleri, daha sonra stereoelectronic etkileri azot inversiyon, quadrupolar rahatlama, moleküler hareketleri ve sıvı yapısı, inversiyon engellerin yanı sıra ab initio kuantum kimyasal hesaplamalar, elektronik yapıları ve NMR çalışmaları ile ilgileniyorlardı
Bu projeleri sürdürürken, sinir sistemi (biyoloji birinci yıl dersleri diffüz kaynaklanan yanı sıra önceki felsefe doğru eğim) meydana gelen işlemler için benim ilgi, bana yaptıkları çalışmada bir kimyager nasıl katkıda bulunabilir merak açtı Sinir hücrelerinde elektrik fenomen membran boyunca sodyum ve potasyum iyon dağılımları bağlıdır Olası bir alana giriş iyon taşıma ve kurulacak degradeleri izin süreçleri etkilemek için çalışmaktı Sonra çok yakın gözlemler doğal antibiyotik katyonlara membranlar geçirgen yapmak mümkün olduğu için bu ilişkilidir Bu nedenle, benzer özellikleri görüntülemek kimyasal maddeler hazırlamak için mümkün ortaya çıktı Bu bileşikler için arama çalışmaları Ekim 1967'de başladı, katyon cryptates tasarımı açtı Bu araştırma alanı Grubuma sonunda büyük bir kısmını kaplıyor ve daha sonra "supramoleküler kimya" dediği şeye dönüşmekte, hızla genişledi Bu alanın organik, inorganik ve biyolojik açıdan incelenmiştir ve soruşturmalar devam etmektedir 1976 yılında başka bir araştırma, yapay fotosentez ve güneş enerjisi depolama ve kimyasal dönüşüm alanında başlamış; photoly daha sonra karbon dioksit photoreduction ile su ve ilk endişe ediyordu
Ben, aynı yılın Ekim ayında 1970 erken ve tam profesör, doçent olarak atandı Ben, Harvard Üniversitesi'nde dersler veren ve bir araştırma projesi yönetmenlik misafir profesör olarak, 1972 ve 1974 iki bahar yarıyılı geçirdi Bu ilişki, gevşek bir bazında 1980 yılına kadar uzatılmıştır 1979 yılında Paris'te Collège de France "Chimie des Etkileşimler Moléculaires" başkanı seçildi Alain Horeau 1980 yılında emekli oldu ve bundan sonra Strazburg ve Paris'te iki laboratuarlar, günümüze kadar devam eden bir durum arasında benim zaman bölünmüş Collège de France kimya laboratuvarında devraldı Yeni araştırma hatları sonunda mümkün olacaktır supramoleküler türler tarafından organize evreleri, tasarlamak ve gerçekleştirmek için "moleküler cihazlar" uzun menzilli hedefi, moleküler bileşenler özellikleri ile görüntülenen tanıma, taşıma ve katalitik özelliklerini birleştirerek, özellikle gelişmiş moleküler seviyede sinyal ve bilgi işlem gerçekleştirmek Önemli bir araştırma çabası supramoleküler öz-örgütlenme "programlanmış" supramoleküler sistemleri, tasarımı ve özellikleri şu anda da ayrılmıştır
Yirmi ülke dört bir yanından gelen yaklaşık 150 ortak ile yirmi yıl içinde yapılan bilimsel çalışmalar, yaklaşık 400 yayın ve inceleme kağıtları tarif edilmiştir Yıllar geçtikçe ben ETH, diğer kurumlarda profesörü ziyaret edildi Zürich, Cambridge, Barcelona, Frankfurt Üniversiteler
1965 yılında Sylvie Lederer evli ve iki oğlu, David (1966 doğumlu) ve Mathias (1969 doğumlu) vardır
Les Prix Nobel Nobel ödülleri 1987, Editör Wilhelm Odelberg, [Nobel Vakfı, Stockholm, 1988
|