Prof. Dr. Sinsi
|
Robert J. Aumann Hayatı
Robert J Aumann
Alfred Nobel Bellek Ekonomik Bilimler Ödülü'ne layık olmak, başından sonuna kadar güzel bir masal, bir deneyim
Bu gerçekten sıradan herhangi bir akademik çalışma, yazma, öğretim, ya da, ancak, araştırma için elverişli değildir Talepleri imza imzalamak ve göndermek için iyi (ve daha az iyi) nedenleri, sigorta bilim ile yapmak için hiç bir şey, pek çok olay ve kongreler, görünür ve konuşmak gerçekten binlerce Bunun yerine, biri yüzlerce kuşattı röportaj için fotoğrafı çekilebilir, vs, vs, vs
Okuyucu yanlış anlamayın olmamalıdır Bu bir şikayet değil, nobel ödüllü bu şeyler yapmak için memnun olduğunu, buna değer Aksine, aşağıdaki biyografisi için bir özür Bu biyografi nedeniyle 1 Şubat 2006 tarihinde, ama ben sadece alamadım Benden biyografi elinden Nobel Vakfı adına birçok sonuçsuz denemeden sonra, 15 Mayıs olmasaydı, sadece tarafın da dahil edilmesi olacağını söylendi Bu beni endişelendirdi, böylece sonunda ciddi bir şekilde üzerinde çalışmaya başladı Ama ciddi olmak bana yardım etmedi, röportajlar, görünüşleri, konuşmaları, fotoğraf, vs, vs, istekleri nasılsa içeri akmaya devam etti, ancak, biyografisi için bir gün bir kaç dakika ayırmaya başardık Ne yazık ki (ya da belki neyse) sonucu, konudan konuya atlama, oldukça dağınık ve düzensiz; ama belki daha iyi - daha ilginç bu şekilde daha düz bağcıklı bir deneme daha
Ortodoks bir Yahudi ailenin çocuğu olarak, 1930 Haziran, Frankfurt am Main, Almanya doğumlu Babam ailesi yüzyıllar boyunca Almanya'da yaşamış olan mali açıdan rahat bir toptan tekstil tüccar, Almanlar I Dünya Savaşı'nda savaşmış ve dekore edilmiştir Annem Londra'da büyüdüm, ve edebiyat fakültesi mezunu elde University College, Londra - 20 yüzyılın başlarında kadınlar için biraz sıradışı feat Almanya'daki Nazi rejiminin otuzlu Yahudileri için hayat çok zor, ve ailem duvara el yazısı gördüm - Ufukta çok daha kötü olduğunu fark etti 1938 yılında Amerikan vize biraz zorluk elde Frankfurt'tan New York'a göç etti Bu pasajda ailem tüm varlıklarını kaybetti ve bir yaşam yapmak çok zor iş vardı; yine de, onların iki çocuk verdi benim kardeşim ve bana mükemmel eğitimleri ve harika bir çocukluk vardı Biz Yahudi dar görüşlü okullarda okudu ve New York City College lisans dereceleri aldı
Lisede konu sevmeyi öğretti İbrahim Gansler, olağanüstü bir matematik öğretmeni vardı Ne bana çok aksiyomları, teorem, ispat ve Öklid 'in geometri inşaatları çekti City College, "büyük" (vurgu) matematik karar verdi Ben esas olarak klasik matematik ilgilendi: karmaşık ve gerçek fonksiyonları, Fourier serileri, diferansiyel geometri, vb Büyük ölçüde Edmund Landau kitaplar, voraciously okumak Hepsinden önemlisi, analitik ve cebirsel sayılar teorisi, Sorunlar çok doğal, çünkü (i) Sayı teorisi bana hayran, (ii) bir okul çocuğu onları anlayabiliyorum, basit bir formüle etmek, (iii) çözümleri çok zor ve derin, üniversite eğitiminize yıl bile başlamak gerekir idrak; ve (iv) tüm konu, kesinlikle gereksiz hiçbir pratik uygulamalar vardı, sadece entelektüel bir çaba oldu Yirminci yüzyılın ortalarında doruk noktasına saf matematik vogue - "saf", daha iyi, genç ve etkilenebilen, ben içine çekildi
Amerikan yüksek öğrenim alışılmış olduğu gibi, matematik ek olarak, ben birçok başka konular okudu: Fizik, kimya, biyoloji, bakteriyoloji, jeoloji, felsefe, İngiliz ve Alman edebiyatı, tarih, yazma, sanat, müzik, toplum önünde konuşma, film,  Ben birkaç hafta sonra "düştü" şaşkın ve bana sıkılmış, ekonomi, bir ders bile vardı Ama diğer dersler çok derin bir izlenim bıraktı En iyi "hands-on" yaklaşımla sanat eğitimi neredeyse sadece belirli tablolar ve heykeller gösteren ve analiz (reprodüksiyon) oluşuyordu; müzik kursu hemen hemen sadece, özel müzik besteleri oynamaya ve analiz oluşuyordu; edebiyat derslerinin oluşuyordu neredeyse sadece okuma ve analiz özgü edebi eserler, çoğunlukla İngilizce şiir ve Almanca drama (bütün bir dönem Goethe'nin Faust ayrılmış) Uç bir örnek, jeoloji ders oldu Üç hafta boyunca hiçbir şey yapmadı ama kaya çeşitleri, hangi sınıfta verilmiştir adet adlarını öğrenmek O dönemin sonunda bir sınav vardı: yirmi beş ya da otuz adet kaya - resim, ama kayaların kendilerini daha tanımlamak için Bundan sonra, yine sınıf içinde görmedim; New York ve onun yakın çevresi, toplu taşıma araçları ile tüm erişilebilir içinde gezileri, özel ders oluşuyordu Ben orada öğrendiklerini asla unutmayacağım Kayaların farklı kılan neden nehirler menderes, dayklar, buzullaşma, U ve V-şekilli vadiler, vb, vb, İsrail yürüyüş ve tüm dünyada, ben bu şeyler öğretmek benim çocuk ve torunları, bu mükemmel ve geniş bir eğitim yararına zorunda değilsiniz
Tamamladıktan sonra bir fen fakültesi mezunu "Şehir," Ben yüksek lisans çalışmaları için Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MİT) girdi MIT'de George W Whitehead mükemmel dersler çekmiştir matematik cebirsel topoloji gibi daha modern şubeleri, ilgilenmeye başladı Ben doktora yapmaya karar verdi düğüm teorisi Whitehead, cebirsel topoloji knot özellikleri (iplere bağlı olanlar) ile ilgilenen bir dalı Analitik sayılar kuramı gibi, (i) çok doğal olduğunu sorunları ile düğüm teorisi fırsatlar, asal sayıların veya Fermat'ın son teoremi dağılımının daha da büyük bir aciliyetin, (ii) formüle basit bir okul çocuğu anlamak onları; (iii), çok zor ve derin çözümler var; ve (iv) bu konuyu kesinlikle işe yaramaz oldu
Başarısız bir yüzyılın dörtte saldırıya uğramış biri, yani knot "asferik" (bunun ne anlama geldiğini burada açıklamak istemiyorum) olduğunu göstermek için Whitehead bana çok zor bir sorun verdi Bu sorunu çözmek değil, ama özel bir tür bağlar kurmak asphericity yaptı: "alternatif" olduğunu, bu "Borromean Yüzüklerin " Örneğin, ünlü bir kağıt parçası üzerinde düğüm çizmek ve düğüm herhangi bir bileşeninin birlikte takip, sonra overcrossings alternatif undercrossings anlamına gelir Tezimin Matematik Annals 1956 yılında yayımlandı
"Analitik Araştırma Grubu" (ARG) - - Princeton Üniversitesi matematik bölümünde bağlı Üniversitesi Forrestal Uygulamalı Araştırma Merkezi'nde bulunan doktorasını tamamladıktan sonra, ben bir Yöneylem Araştırması danışmanlık kıyafet çalışmak için gitti
ARG son derece pratik danışmanlık yaptı Atanmış olduğunu sorunlardan biri de, nükleer silah taşıyan bir kaç, ama tuzakları çoğu, bir uçak filosu tarafından gerçekleştirilen saldırılara karşı kenti savunmak yapmak zorunda MIT'de John Nash tanıştığı 1994 yılında, John Harsanyi ve Reinhard Selten ile Alfred Nobel Bellek Ekonomik Bilimler Ödülü'nü paylaştı ve kim erken ellili yaşlarında genç bir öğretim görevlisi olarak MIT geldi ve oyun hakkında biraz duymuştum
ondan teorisi
Zamanda beni çok fazla ilgi yoktu, ama ben tuzakları ile ilgili sorun ne zaman verildi, ben Nash ile konuşmaları hatırladı ve oyun teorisi bu sorunun saldırı için doğru aracı gerektiğini düşündüm
Bu sorun için yeterli - Bu yüzden bazı oyun teorisi okudu ve daha sonra bu konuda kendi sağ beni çekiyor başladı Demişler dinlenme, tarihidir
Yahudiler, İsrail toprakları için özlem, Kudüs, yaklaşık 2000 yıl hiç Tapınağı, yılın 70 yılında Romalılar tarafından imha ve takip eden Yahudi halkının sürgün Biz günde üç kere okuduğun merkezi dua, "merhamet Sizin şehir Kudüs için geri dönüş ve yeniden inşa etmek ve orada yaşamak " Rab sormak Kudüs Talmud, ve aslında tüm kaynaklarda, diğer dualar, kutsal binlerce kez belirtilir Yani İsrail devleti 1948 yılında kurulduğunda, ağabeyim ve ben orada hayatımızın sonunda bir saptama yaptı Kardeşim, kısa bir süre sonra 1950 yılında bu hırs yerine getirmiş, ama benim eğitimini tamamlamak için ilk karar verdi
1953 yılında Amerika Birleşik Devletleri ziyaret eden İsrailli bir kız, Esther Schlesinger, bir araya geldi, biz 1955 yılı Nisan ayında Brooklyn evlendiler
1956 yılının sonbaharında, Kudüs İbrani Üniversitesi'nde matematik öğretim görevlisi olarak bir pozisyon aldı ve o zamandan beri var olmuştur Esther ve ben güzel beş çocukları oldu;, Shlomo, eski İsrail ordusunda görev yaparken, 1982 yılında eylem öldürüldü "Galile Barış Operasyonu " Bu yazının yazıldığı anda, on dokuz torun ve iki büyük torunları var Biz kırk dört gerçekten muhteşem bir yıl birlikte yaşadığı sonra Esther, 1998 yılının Ekim ayında yumurtalık kanseri nedeniyle hayatını kaybetti 2005 yılı Kasım ayı sonlarında, Alfred Nobel Bellek Ekonomik Bilimler Ödülü'ne layık önce yaklaşık bir hafta, Esther dul kız kardeşi, Batya Cohn evlendi
Ödülü açıklandı, 1959 kağıt "Kabul edilebilir Puanlar en belirgin Komitesi tarafından geçen maden çalışmaları, Genel Kooperatifi n-Kişi Oyunları" belki de bazı genelliği tekrarlanan oyun ilk titiz bir tedavi olduğu
Kısaca söylemek gerekirse, bu kağıt bulgu, tekrarlanan bir oyun güçlü bir denge payoffs tek-shot oyunu (daha doğrusu, β-core) payoffs çekirdek denk olmasıdır
Açıkçası, ben de bu kağıt doğuşu hatırlamıyorum Yukarıda da belirtildiği gibi, ben ise Princeton'da yıl 1954-1956 oyun teorisi olarak ilgilenmeye başladı Sonuçsuz rağmen - tekrarlanan oyunlar tartışılması ve bu benim ilgi kırılmak olabilir benim üzerimde büyük bir etki yaptı 1957 Luce-Raiffa kitap Oyunlar ve Kararlar, ilginç bir sahiptir
Ben canlı, "Kabul edilebilir Puanlar" üzerinde çalışıyor hatırlıyorum Standartlar Bürosu, 1957 ve 58 yazlar Washington süre sarı pedleri hala gözlerimin önünde Tabii bu işin ben daha sonra "Halk Teoremi" (bkz: benim 1981 "Tekrarlanan Oyunları Anketi") olarak bilinen ne oldu haberdar oldu, ama bunu hak etmek için yeterli matematiksel derinlik olmadığı zaman bana görünüyordu
yayın
Bu büyük bir hataydı Her ikisi de "Kabul edilebilir Nokta" ve Halk Teoremi tekrarlanan bir oyun ve bir-shot oyunu kooperatif davranış denge davranış arasındaki ilişkinin ifadeler; ama "Kabul edilebilir Puanlar" daha derin ve daha ince, çok şüphesiz ilginç ve süre Halk Teoremi çok daha temel ve önemli
1959-1960 eğitim-öğretim yılı boyunca bazı noktada ben, İbrani Üniversitesi'nde matematik bölümünde bir kolokyum konferans verdi; kolokyum, tüm departman bir haftalık toplantı, kendi araştırma veya ilgili ile ilgili bir öğretim üyesi ya da konuk görüşmeler konu Bazen kararlı setleri olarak adlandırılır kooperatif n kişilik oyunlar, von Neumann-Morgenstern "çözümler" tartışmak için seçti Tarihsel olarak, bu kooperatif oyunlar için ilk "çözüm konsepti" ve bu güne kadar en ince ve en güzel yerlerinden biri olmaya devam etmektedir Michael Maschler, karmaşık değişkenli fonksiyonlar teorisi bir uzman, dinleyiciler arasında tartışma sonra bir soru sordu Bu soru Maschler ile ömür boyu sürecek bir bilimsel ortaklık açtı
|