Prof. Dr. Sinsi
|
Daniel Kahneman Hayatı
Daniel Kahneman
İlk Yılları
Annem var, ona geniş aile ziyaret ederken, 1934 yılında, şu anda İsrail ne, Tel Aviv'de doğdu; düzenli ikametgah Paris'te oldu Annem ve babam 1920'lerde Fransa'ya göç etmiş ve gayet iyi yapmıştı Litvanya Yahudiler, Babam büyük bir kimya fabrikasında araştırma şefi oldu Ama annem ve babam, pek çok şeyi Fransız sevdi ve bazı Fransız arkadaş olmasına rağmen, Fransa'da kökleri sığ, ve tamamen güvenli olmamıştı Almanlar 1940 yılında Fransa'da sürüklenen Tabii ki, onlar vardı güvenlik izlerini ne olursa olsun yitirdi
Muhtemelen şimdiye kadar 1941 yılında çekti ilk grafik ne zamanın bir fonksiyonu olarak ailemin kaderi gösterdi ve 1940 civarında eğrisi negatif etki alanına geçti
Bir psikolog olarak benim meslek ilginç dedikodu benim erken maruz kalmanın bir sonucu olup olmadığını asla bilemezsiniz, ya da dedikodu benim ilgi tomurcuklanan bir mesleğin bir göstergesi olup olmadığı Birçok diğer Yahudiler gibi, sanırım, ben sadece insanlar ve bir deyişle, insanlar hakkında bir deyişle çoğu oluşan bir dünyada büyüdü Doğa anlaşıldığını ve çiçek tespit etmek veya hayvanların takdir öğrendim asla Ama annem ve babam ile arkadaşları hakkında konuşmak için sevdim insanlar kendi karmaşıklığı büyüleyici idi Bazı insanlar, diğerlerinden daha iyi, ama en iyi mükemmellikten uzak ve hiç kimse sadece kötü oldu Onun öyküleri çoğu ironi ile dokundu ve hepsi iki veya daha fazla taraf vardı
Ben canlı bir şekilde hatırlıyorum bir deneyim, zengin bir renk yelpazesi vardı 1941 ya da 1942 yılının başından olmalıdır Yahudiler Davut Yıldız giymek ve 18:00 sokağa çıkma yasağı itaat etmek istendi Ben Hıristiyan bir arkadaşı ile oynamak için gitmişti ve çok geç kaldı Ben birkaç blok ev yürümek içinde benim kahverengi kazak çıktı Ben boş bir sokakta yürürken olduğu gibi, yaklaşan bir Alman askeri gördüm - O özel istihdam SS askerleri tarafından giyilen bir diğerlerinden daha fazla korku söylendi olduğu siyah üniforması giymişti Ben hızlı yürümeye çalışırken, ona daha yakın geldi, ben o dikkatle bana bakıyordu olduğunu fark ettim Sonra beni çağırdı beni aldı ve bana sarıldı Ben o yıldızı benim kazak içinde fark edeceğini dehşete kapıldım Almanca, bana büyük bir duygu ile konuşuyordu Bana yere koyduğunuzda, o, onun cüzdan açılan bir çocuk bana bir resmini gösterdi ve bana biraz para verdi Evde annem haklı olduğunu her zamankinden daha çok belli etti: insanların sonsuz karmaşık ve ilginç
Babam Yahudiler için ilk büyük ölçekli süpürme seçildi ve imha kampları için bir yol istasyonu olarak kurulmuş olan Drancy altı hafta staj oldu (Aslında sadece birkaç yıl önce okuduğu bir makalede öğrendim) 1930'larda Fransa'da anti-Semitik Faşist hareketin mali dayanak yönettiği firma, müdahale yoluyla piyasaya sürüldü Ben tam olarak anladığını asla babam serbest öyküsü, aynı zamanda güzel bir kadın ve onu seven bir Alman genel içeriyordu Kısa süre sonra, Vichy Fransa'ya kaçtı ve göreceli güvenlik Riviera kaldı, Almanlar gelinceye kadar ve Fransa'nın merkezinde, yine kaçtı Babam 1944 yılında, yetersiz tedavi edilen diyabet öldü, D-gününden önce sadece altı hafta o kadar umutsuzca bekleyen olmuştu Yakında annem, ablam ve ben, bizim ailenin geri kalanı bize Filistin'de katılmak için izin verecek izinler için umut başlıyor
Ben, entelektüel büyümüş de küçülmüş ve fiziksel olarak beceriksiz büyümüştü Onur Rulo - beceriksizliğini, çünkü bir Fransız Lisesi'nde son dönem sırasında oldukça dikkat çekici olmalı, 1946 yılında, sekizinci sınıf fiziksel eğitimi öğretmeni Tableau d'Honneur dahil bloke bile aşırı gerekçesiyle tolerans sınırları vardı Ben de oldukça görkemli bir çocuk olmalıdır Denemelerin hala bana allık kılan bir başlık ile bir dizüstü bilgisayar vardı: "Ben ne düşünüyorum ne yazmak " Onbir döndü önce yazılmış ilk deneme, inanç bir tartışma oldu Bu onaylayarak Pascal söyleyerek kote bu gerçek ruhani deneyim muhtemelen nadir ve güvenilmez olduğunu ortaya noktası için üzerine gitti, ("ne kadar doğru!") "İman Allah kalbine algılanabilir yapılmış olan", ve katedraller ve organı müzik olan inanç, heyecan, daha güvenilir, ersatz bir versiyonunu üretmek için oluşturulur Bu yazdı çocuk psikolojisi için bazı yetenek ve normal bir hayat için büyük bir ihtiyaç vardı
Gençlik
Filistin'e hareket tamamen bir yıl geri kısmen yapıldı, benim yaşam deneyimi değiştirdi ve ikinci kez sekizinci sınıfta kayıtlı - Ben artık sınıfta genç veya zayıf çocuk anlamına geliyordu Ve ben arkadaşlarım vardı Benim geliş birkaç ay içinde, ben kendime denemeler yazarak daha geçen zamanın mutlu yollarını bulmuşlardı Ben lisede çok entelektüel heyecan vardı, ama büyük öğretmenleri tarafından uyarılan ve gibi düşünen yaşıtları ile paylaşılmıştır Artık istisnai değil benim için iyi oldu
Onyedi yaşında, ben askerlik yapmak hakkında bazı kararlar vardı Ben benim ilk lisansını tamamladı kadar bana hizmet erteleme izin verecek bir birim uygulanan bu gerektirdiği harcama yazlar, subay eğitim okul ve askerlik profesyonel becerilerini kullanarak bir parçası O zamana kadar ben bir psikolog olacağını, bazı zorluk karar vermişti Gençler bana ilgi sorulara felsefi - hayatın anlamı, Allah'ın varlığını ve nedenlerini yaramazlık değil Ancak ben, Tanrı'nın var olmadığını daha Tanrı insanın iman ne daha fazla ilgi olduğunu keşfetmek oldu ve etik ile ilgili daha doğru ve yanlış insanlara özgü mahkumiyet kökenleri hakkında daha fazla merak ediyordum Mesleki rehberlik için gittiğimde, psikoloji, ekonomi ile değil, çok çok gerisinde, üst önerisi olarak ortaya çıktı
Büyük ve küçük bir matematik psikoloji, iki yıl içinde, Kudüs'teki İbrani Üniversitesi birinci derece var Dünya çapında bir matematikçi olmak için gitti birkaç kime - Ben bazı insanların eğitim ile karşılaştırıldığında, özellikle matematik vasat Ama psikoloji harikaydı Birinci sınıf öğrencisi olarak, sosyal psikolog Kurt Lewin, yazıları karşılaştı ve motivasyon, itme ve çekme, dışarıdan birey üzerinde etkili bir güç alanı olarak temsil edildiği, yaşam alanı onun haritalar derinden etkilemiştir
çeşitli yönlere
Elli yıl sonra, ben hala benim giriş dersi için davranış değişiklikleri, Princeton Üniversitesi'nde Halkla İlişkiler Woodrow Wilson Okulu'nda lisansüstü öğrencilerine nasıl ikna Lewin analizi çizin Ben de nöropsikoloji benim erken maruz kalma ile çok ilgileniyordu Saygı öğretmen Yeshayahu Leibowitz haftalık ders vardı - Bir keresinde 41 santigrat derecelik bir ateş onun derslerine gitti; kaçırılmaması gereken basit değildi Ve beyin büyük yaralar soyutlama kapasitesi ortadan kaldırdı ve somut düşünürler insanları döndü iddia Alman beyin cerrahı Kurt Goldstein tarafından bir ziyaret vardı Ayrıca, ve en heyecan verici, Goldstein, onlara anlatıldığı gibi filozoflar olacağını beton ayrılmış soyut olanlar olmadığını sınırlar Şimdi Goldstein iddialarını küçük bir madde olduğunu biliyorum, ama o zaman nörolojik gözlemler kavramsal ayrım dayandırarak fikir ben ciddi nöroloji incelemek üzere tıp geçiş saydığı heyecan vericiydi Bir komşu Hadassah Hastanesi, Nöroşirürji Şefi akıllıca tıp çalışmalarına çok uygulama dışında herhangi bir amaç için bir araç olarak yapılmalıdır talep olduğunu dikkat çekerek bu planın beni konuştuk
|