Prof. Dr. Sinsi
|
J.M. Coetzee Hayatı
J M Coetzee
John Maxwell Coetzee, Güney Afrika, Cape Town, 9 Şubat 1940, iki çocuk yaşlı tarihinde doğdu Annesi bir ilkokul öğretmeni oldu Babası bir avukat olarak eğitilmiş, ancak aralıklı olarak uygulandığı gibi; 1941-1945 yıl boyunca, Kuzey Afrika ve İtalya Güney Afrika güçleri ile görev yaptı Coetzee anne ve babası İngiliz kökenli olmasına rağmen, evde konuşulan dil İngilizce oldu
Coetzee, Cape Town ve Worcester yakındaki kasaba ilköğretim aldı Onun ortaöğretim için de, bir Katolik amacıyla, Marist Kardeşler tarafından işletilen Cape Town bir okul katıldı 1956 yılında kaydoldu
Coetzee, 1957 yılında Cape Town Üniversitesi'ne girdi ve 1960 ve 1961 yılında onur derecesi ile İngilizce ve matematik başarıyla mezun oldu O bir bilgisayar programcısı olarak çalışan İngiliz romancı Ford Madox Ford bir tez için araştırma yaparken, İngiltere yıllar 1962-1965 geçirdi
1963 yılında Philippa Jubber (1939-1991) ile evlendi Onlar iki çocuk vardı, Nicolas (1966-1989) ve Gisela (d 1968)
Coetzee, 1965 yılında University of Texas at Austin okuldan mezun girdi ve 1968 yılında Doktora İngilizce, dilbilim ve Germen dilleri ile mezun oldu Doktora tezini, Samuel Beckett, ilk kurgu oldu
Üç yıl boyunca (1968-1971) Coetzee, İngilizce, Buffalo New York Devlet Üniversitesi'nde asistan profesör oldu Amerika Birleşik Devletleri'nde daimi ikamet izni için bir başvuru reddedildi sonra Güney Afrika'ya döndü 1972 yılından 2000 yılına kadar, Cape Town Üniversitesi'nde görev bir dizi Değerli Edebiyatı Profesörü olarak son düzenledi
1984 ve 2003 yılları arasında o da Amerika Birleşik Devletleri'nde sık sık öğretti: State University of New York, Johns Hopkins Üniversitesi, Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi ve altı yıl boyunca o Komitesi'nin bir üyesi olan Chicago Üniversitesi, Sosyal düşündüm
Coetzee, 1969 yılında roman yazmaya başladı İlk kitabı, Dusklands, 1974 yılında Güney Afrika'da yayımlandı Ülke Heart (1977) sonra Güney Afrika'nın başlıca edebiyat ödülü, CNA Ödülü kazandı ve İngiltere ve ABD'de yayımlandı Barbarlar (1980) bekliyorum uluslararası haber aldı Ünü İngiltere'nin Booker Ödülü'nü kazandı Michael K (1983), Life & Times tarafından teyit edildi Foe (1986), Demir (1990) tekrar Booker Ödülü'nü kazandı Petersburg, Yüksek Lisans (1994) ve Disgrace (1999), Age of izledi
Coetzee, aynı zamanda iki kurgusal anılarında, Boyhood (1997) ve Gençlik (2002) yazdı Hayvanlar Hayatı (1999) kurgusal bir ders, daha sonra Elizabeth Costello (2003) emilir Beyaz Yazı (1988), Güney Afrikalı bir edebiyat ve kültür üzerine bir dizi deneme Nokta (1992) iki katına çıkarılması, deneme ve David Attwell ile görüşmeler oluşur Vermek Hücum (1996), edebi sansür bir çalışmadır Stranger Shores (2001), onun daha sonra edebi denemeler toplar
Coetzee de Hollandalı ve Afrikaans edebiyat bir çevirmen olarak aktif olmuştur
Coetzee, 2002 yılında Avustralya'ya göç etti Adelaide bölgesindeki Adelaide Üniversitesi'nde onursal bir konuma sahip ortağı Dorothy Driver, Güney Avustralya, birlikte yaşıyor
Les Prix Nobel Nobel Ödülleri 2003, Editör Frängsmyr, [Nobel Vakfı], Stockholm, 2004 Tore
|