Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
ada, diyap, kimdir

Diyap Ağa Kimdir

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Diyap Ağa Kimdir

Diyap ağa kimdir

1831 yılında Çemişkezek’e bağlı Eğerek nahiyesinde doğmuş, mensup olduğu Ferhat Uşağı aşiretine reislik etmiş, Sultan Abdülhamit’in fermanı ile de Dergah-ı Ali Kapıcıbaşılığı rütbesini almıştır Bir müddet Nahiye Müdürlüğü ve Mahkeme Azalığı görevlerinde de bulunmuştur

Kurtuluş Savaşına nasıl katıldığını ve Atatürk’le yollarının nasıl kesiştiğini isterseniz kendi ağzından okuyalım:

“Gavur Anadolu’yu sardı Hepimizi bir düşünce aldı Din ve diyanet, ırz ve namus, Türklük tehlikeye düştü İşittik ki Erzurum taraflarında cankurtaran bir Paşa çıkmış Meclis kuracakmış Onu hep gözledik Öğrendim ki bu Paşa’nın adı Mustafa Kemal imiş Onun büyük yüzünü görmeye can attım Fakat o zaman olmadı Erzurum’dan sonra Sivas’a, oradan da Ankara’ya gelmiş Tam bu arada bizden iki Mebus istedi Herkes korktu, ihtiyar halimle vatanı kurtaranların yanına koşmayı, hatta başımı bile vermeyi göze aldım Bana “gitme, ölürsün” dediler Zaten herkes mahvoluyor, varam, gidem, onlara ulaşam, hep beraber ölek dedim”(Enver Behnan, “İlk Millet Meclisinin Yüz Yaşındaki Mebusu Anlatıyor” Yeni Gün Gazetesi, 27 Temmuz 1931)

Görüldüğü üzere Türklük tehlikeye düştüğü için Kurtuluş Savaşına katıldım diyen koca Kürt Aşiret Reisi Diyap Ağa ne bir protokolden, ne de özerklik vaadinden bahsediyor Üstelik Diyap Ağa tüm bunları Cumhuriyet’in ilanından 8, Şeyh Sait isyanından 6, Ağrı isyanından 1 yıl sonra, 1931 yılında söylüyor

Ayrıca Lozan Konferansı sırasında söylenenlere kızarak kürsüye çıkıyor ve şunları söylüyor:

“Aha bizim memleket ahalisi Kürtmüş, orada bir Kürt Hükümeti kuracaklarmış, bunu duyunca kızdım, kürsüye çıkıverdim Dedim ki, (…) gerek Şafii, gerek Hanbeli, gerekse Hanefi hepimizin kıblesi birdir Meclisimiz, kulübümüz, dinimiz, milletimiz birdir Biz Kürt değil, biz Türk’üz Şimdiden sonra mı ayrı bir din, ayrı bir millet olacağız

Evet, bir tarafta Ulus olma yolunda tek bir Milletiz diyen onurlu ve şerefli bir Kürt Aşiret Reisi, diğer tarafta sizler “Ne Mutlu Türküm Diyene” derseniz, birileri de kalkar “Ne Mutlu Kürdüm Diyene” der diyen Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı

Biz etnik kimliği şeref, farklılıkları zenginlik sayan bir tarihi anlayıştan geliyoruz Onun içindir ki, anayasamızın 66 maddesinde “Türk Devletine Vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür” diye yazılmıştır

Tarihi ve tarihi şahsiyetleri anmak kadar, anlamak da önemli

Ne dersiniz?…

alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com