![]() |
Diyap Ağa Kimdir |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyap Ağa KimdirDiyap ağa kimdir 1831 yılında Çemişkezek’e bağlı Eğerek nahiyesinde doğmuş, mensup olduğu Ferhat Uşağı aşiretine reislik etmiş, Sultan Abdülhamit’in fermanı ile de Dergah-ı Ali Kapıcıbaşılığı rütbesini almıştır ![]() ![]() ![]() Kurtuluş Savaşına nasıl katıldığını ve Atatürk’le yollarının nasıl kesiştiğini isterseniz kendi ağzından okuyalım: “Gavur Anadolu’yu sardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Görüldüğü üzere Türklük tehlikeye düştüğü için Kurtuluş Savaşına katıldım diyen koca Kürt Aşiret Reisi Diyap Ağa ne bir protokolden, ne de özerklik vaadinden bahsediyor ![]() ![]() Ayrıca Lozan Konferansı sırasında söylenenlere kızarak kürsüye çıkıyor ve şunları söylüyor: “Aha bizim memleket ahalisi Kürtmüş, orada bir Kürt Hükümeti kuracaklarmış, bunu duyunca kızdım, kürsüye çıkıverdim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Evet, bir tarafta Ulus olma yolunda tek bir Milletiz diyen onurlu ve şerefli bir Kürt Aşiret Reisi, diğer tarafta sizler “Ne Mutlu Türküm Diyene” derseniz, birileri de kalkar “Ne Mutlu Kürdüm Diyene” der diyen Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ![]() Biz etnik kimliği şeref, farklılıkları zenginlik sayan bir tarihi anlayıştan geliyoruz ![]() ![]() ![]() Tarihi ve tarihi şahsiyetleri anmak kadar, anlamak da önemli ![]() Ne dersiniz?… alıntı ![]() |
![]() |
![]() |
|