Prof. Dr. Sinsi
|
Niels Ryberg Finsen Hayatı
Niels Ryberg Finsen
Niels Ryberg pisi, Faroe Adaları Thorshavn az 15 Aralık 1860 tarihinde doğdu Babası, Hannes Steingrim pisi, gelenekleri (en yüksek 1871 ila) önde gelen Faroe Adaları yönetim pozisyonları 10 yüzyıla kadar uzanan ve işgal altındaki İzlandalı bir aileye aitti Annesi, Johanne Froman, İzlanda doğdu Danimarka'da Herlufsholm çocuk sonra Thorshavn okullarda onun erken eğitim aldı ve Rektör «Niels çok güzel bir çocuktu, ama onun hediyeler küçük ve enerji son derece yoksun olduğunu» beyan etti Bu çocuk, Reykjavik, İzlanda, 1876 yılında bir okula taşındı, eski öğrenciler için sınıf öğrencilerini uşak gibi nedeniyle olabilir, o aslında o ilk dil bilmediğini rağmen çok iyi başardı
1882 yılında pisi 1890 yılında final sınavı alarak, tıp öğrenimi için Kopenhag'a gitti Aynı yıl, o da, Kopenhag Üniversitesi, onun bilimsel çalışmalara daha fazla zaman ayırabilmek mümkün olması için 1893 yılında ayrılan yazılan anatomi prosector oldu Halen, özel ders, tıp öğrencileri ile devam etti ve böylece onun yaşam için çok orta gelir kazanıyor
Zaten birkaç yıl önce 1883 ve muhtemelen o, Pick hastalığı olduğu ortaya çıktı bir hastalıktan muzdarip ve bağ dokusu, karaciğer, kalp ve dalak bazı zarların ilerici kalınlaşması ile karakterizedir Bu sonuç bu organların fonksiyonları bozukluğu Zaman geçtikçe, kalp sorunu belirtileri pisi geçersiz daha fazla oldu ki, genel halsizlik ve asite ek olarak geliştirilmiştir Onun son yıllarda bir tekerlekli sandalye harcanan gerekiyordu ve onun asit en az 18 kat daha dokundunuz gerekiyordu sıklıkla kadar 6 litre sıvı çekildi Buna rağmen tıp yaptığı olağanüstü katkıları güçlü bir irade ve büyük bir enerji olduğunu söyler yapabilmek olduğunu
O işinin kısa bir açıklama kendini verdi
«Hastalık benim tüm gelişimi için çok büyük bir rol oynamıştır   Hastalığın başlangıç araştırmalar için ışığı sorumlu kansızlık ve yorgunluk muzdaripti ve kuzeye bakan bir evde yaşayan yana, ben, ben daha çok güneş aldıysanız yardımcı olabilir inanmaya başladık Dolayısıyla ben, onun ışınları mümkün olduğunca çok zaman geçirdim Coşkulu bir tıp adamı olarak ben, gerçekten ne verdi güneş yarar bilmek isteyen dersin Bakış Tbe fizyolojik açıdan kabul ama cevap vermedi Ben doğru olduğu sonucuna fizyolojisi ve yanlış çekti (1888) bu kez güneş arayan hayvanlar hakkında mümkün olan tüm gözlemler toplanan ve güneşin yararlı ve önemli bir organizma (özellikle kan?) Bir etkiye sahip olduğunu benim mahkumiyet daha güçlü ve daha güçlü hale geldi Bu yararlı etkisi gerçekten nedir, ben bulamıyorum; biraz ileri gitmiş olsa da, o zamandan beri bu hedef için çalışıyoruz ama tam olarak ben arayan ne bulmak mümkün olmamıştır
Benim niyetim, güneşlenirken ya da yapay ışık banyoları şeklinde güneşin yararlı etkileri kullanmak (yaklaşık 15 yıl önce) sonra bile, ama teori inşa değilse pratik kullanım haline getirmek için uygun olacağını anladım bilimsel araştırmalar ve kesin gerçekler üzerine
Bu hedefe doğru çalışması sırasında çeşitli ışık efektleri ile karşılaştı Daha sonra kırmızı ışık (1893) ve Lupus (1895) tedavisinde daha küçük çiçeği tedavi geliştirdi Bunlar her ikisi de bu nedenle bir anlamda yan konularda, ancak birkaç yıl boyunca tamamen işgal etti ve kısmen asıl amacım beni çekmiştir
Son birkaç yıl içinde, var, ancak, bu laboratuvarda arıyorum cevap bulana kadar beklemek zorunda olmadığını ikna olmak, ancak klinik deneyler de haklı olduğunu Böylece her iki yaklaşım da, nihai hedefe ulaşmak için çaba aynı anda yapılabilir »
Güzel ama basit deneylerde pisi en refraktif ışınları güneş («kimyasal ışınları») ya da bir elektrik arkı dokular üzerinde uyarıcı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir Işınlama, çok güçlü ise, ancak, doku hasarına sebep olabilir, ancak bu negro ya da çok güneşe maruz kalan kişilerde cilt pigmentasyon ile önlenebilir bir dereceye kadar olabilir Küçük çiçeği pisi birden izleri hastanın kimyasal ışınlarına karşı korumalı ise kaçınılması olabileceğini düşündüm Bu tür hastalarda deneyler başarılı oldu Diğer yandan kimyasal ışınları üzerinde ısı ışınları Belirli bir alanda yoğunlaşması da bir yararlı etkisi almak için kullanılır olması olabilir - ve Bu lupus vulgaris ya da diğer deri hastalıklarının tedavisinde açtı - ya da, genel güneşin-hamam, olarak istihdam hangi Finsen öneri tüberküloz vakalarında çalışılmıştır Sonuçlar umut verici ama bir kural olarak kuzey iklimi gibi tedavisi için uygun değildir Bilindiği gibi, bu tür tedavi, güneş, kimyasal ışınlar, örneğin zengin yerlerde mükemmel olmuştur bu ışınların atmosfer tarafından emilimi oldukça küçük olduğu Alpleri'nde İsviçre yüksek rakımlarda O Bernhard ve A Rollier tarafından bu şekilde cerrahi tüberküloz tedavisi özellikle başarılı olmuştur
Pisi kendini konsantre kimyasal ışınları bozan hastalık lupus vulgaris, çok yararlı etkileri egzersiz olduğu, çok ikna edici oldu Bu dokuların genel bir uyarıcı etkisi olarak bakterisidal de kaynaklanmaktadır O tekniği çok sayıda pratik yöntemler geliştirdi ve pisi Enstitüsü nedeniyle iki Danimarkalı donörler, Bay Hageman ve Bay Jorgensen, Danimarka Hükümeti, cömertlik, birkaç yıl sonra genişlemiş, 1896 gibi erken bir zamanda Kopenhag dikildi Bu, dünyanın farklı yerlerinde çok sayıda benzer enstitü model olarak görev yaptı ve birlikte lupus vakalarının sayısı büyük ölçüde azalttı
Finsen iş kesin ve önemli bir son keşif içerdiği ve bu nedenle bir Nobel Ödülü için nitelikli Ayrıca halen genç bir adamdı Tabii ki, onun sağlığı iyi olmadığı biliniyordu, ama açıkça Ödülü büyük öneme sahip olabileceği düşünüldü Bu durum kısa sürede bulundu Pisi, 17 Ekim 1903 tarihinde, karar duyuru ile mektup aldığında, ilk sözü: «Peki, bu şimdi şey Danimarka kurulan olmuştur» Her zamanki Nobel festivaller 10 Aralık 1903 tarihinde Stockholm'de yer aldığında, kendisi, kendi personeli ve çok sayıda arkadaş tebriklerini alan evinde onun tekerlekli sandalyede oturuyordu Daha sonra o da kendisi tarafından kurulmuş olan kalp ve karaciğer hastalıkları için bir sanatoryum Enstitüsü Ödülü 50 000 kron ve başka bir 60 000 kron bağış olacağı bilinmektedir Bir acil sonucu, her iki ana donörlerin pisi Enstitüsü 50 000 kron verdiğini oldu Böylece, Finsen başarısız sağlık rağmen onun fikirlerini daha da yayıldı ve onun yaratma - Enstitünün yardımcı oldu
Birçok publicaions pisi Om Lysets Indvirkninger paa Huden (ışık cilt üzerinde etkileri hakkında) arasında 1893 yılında ortaya çıktı ve klasik tez Om Anvendelse i Medicinen af koncentrerede kemiske Lysstraaler (konsantre kimyasal ışık ışınlarının tıpta kullanımı) 1896 yılında Bu ve diğer kağıtlar Almanca olarak 1899 yılında yayınlanan ve aynı yıl Fransız La Photothérapie çıktı Onun Enstitüsü tarafından yayınlanan iletişim araştırmaları pek çok sonuçlar bulunur Pisi çeşitli şekillerde onun hastalık belirtilerini ortadan kaldırmak için çalıştı ve onun son yıllarda tuz fakir bir diyet tutulur Bu onun son yayın, En Ophobning af Salt i Organismen (organizmada tuz birikmesi) 1904 yılında kapsamlı bir çalışma oldu
Pisi, 1898 yılında Profesör unvanını aldı ve 1899 yılında o birkaç yıl sonra Gümüş Haç eklendi Dannebrog Sipariş Şövalyesi oldu O liyakat için Danimarkalı bir altın madalya aldı İzlanda, Rusya, Almanya vb , İskandinavya sayısız toplumların üyesi veya fahri üyesi oldu ve 1904 yılında Cameron Ödülü, Edinburgh Üniversitesi onu verildi
1892 yılında pisi Ingeborg Balslev (d 1868), Ribe piskopos Balslev kızı ile evlendi Onlar sonra en büyük çocuk doğduğu gün öldüğü dört çocuk vardı Ikinci oğlu, Halldor (d 1896), bir doktor oldu Bir kızı Gudrun (d 1900), uzun yıllar kafa için pisi Enstitüsü Cilt Hastalıkları Anabilim Dalı ve babası-in-law büyüleyici bir biyografi yazarı Profesör S Lomholt, evlendi Genç kızı Valgerda (d 1903), aynı zamanda evlendi
Dr pisi 24 Eylül 1904 tarihinde öldü
Nobel anlatım, Fizyoloji veya Tıp 1901-1921, Elsevier Publishing Company, Amsterdam, 1967 itibaren
|