![]() |
Abdullah Bin Mübarek Kimdir, Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abdullah Bin Mübarek Kimdir, Hakkında BilgiAbdullah Bin Mübarek Kimdir, Hakkında Bilgi Abdullah Bin Mübarek Kimdir, Abdullah Bin Mübarek Hayatı, Abdullah Bin Mübarek Hakkında Bilgi Abdullah Bin Mübarek :Tebe-i tâbiînin büyüklerindendir ![]() ![]() ![]() Hadîs, fıkıh âlimi, mücâhid ve zâhid idi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah Bin Mübarek İlk tahsîlini, Merv'de yaptı, tahsîl için Bağdâd, Basra, Hicaz, Yemen, Mısır, Şam gibi ilim merkezlerine gitti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlim tahsîlinden sonra tekrar Merv'e döndü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Muâviye'nin radıyallahü anh, Resûlullah'ın yanında giderken, bindiği atın burnuna giren toz, Ömer bin Abdülazîz'den bin defâ üstündür ![]() ![]() Abdullah Bin Mübarek Merv'de bir yıl ticâretle uğraşır, kazancının hepsini fakirlere dağıtırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah Bin Mübarek Abbâsîler devrinde Bizanslılarla yapılan harplerden birine katılmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sabah namazı kılındıktan sonra, harp hazırlıkları başladı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah Bin Mübarek Pekçok kez hacca gitti ![]() Bir sene hacdan sonra rüyâsında gökten inen iki melekten birinin diğerine; "Bu sene kaç kişi hacca geldi?" dediğini duydu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah bin Mübârek buyurdu ki: Bunu işitince üzerime büyük bir sıkıntı çöktü ![]() "Bunca insan, bunca zahmet ve meşakkate katlanıp dünyânın her tarafından hacca geldiler ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abdullah Bin Mübarek Kimdir, Hakkında BilgiBunun üzerine o melek; "Şam'da ayakkabı tâmir eden Ali bin Muvaffak adında biri vardır ![]() ![]() ![]() Abdullah Bin Mübarek Anlatıyor Abdullah bin Mübârek şöyle anlatıyor Bunu işitince uykudan uyandım ve; "Gidip o zâtı ziyâret etmeliyim!" dedim Arkadaşlarımdan ayrılıp, Şam kâfilesine katıldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ben ayakkabı tâmircisiyim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunu duyunca içime bir acı düştü ![]() ![]() ![]() Abdullah bin Mübârek hazretleri çok mütevâziydi ![]() Cömert idi ![]() ![]() Bir sene hacca giderken bir çöplüğün yanından geçiyorlardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah bin Mübârek misâfirperverdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İnsanların iyiliğini isterdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gördüklerinden ibret alırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Firâset sâhibiydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Din gayreti çoktu ![]() Kendisi şöyle anlatır: "Bir ateşperest ile çalışıyorduk ![]() ![]() ![]() ![]() Fakat ateşperest ateşe tapmak üzere secdeye varınca, sözümde duramadım ve üzerine atıldım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Abdullah bin Mübârek hazretleri duâsı makbûl olanlardandı ![]() ![]() ![]() Her işi ilmine uygundu ![]() ![]() ![]() ![]() Horasan âlimlerinden Abdullah bin Ömer Serahbî şöyle buyurdu: "Bir keresinde bid'at ehliyle oturup yemek yedim ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abdullah Bin Mübarek Kimdir, Hakkında BilgiBaşkasında gördüğü bir kusuru münâsib bir lisanla anlatmaya çalışırdı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buyururdu ki: "Biz çok ilimden ziyâde az da olsa edebe muhtâcız ![]() "Âlimler edeb hakkında çok şeyler söylediler ![]() ![]() "Âlimleri hafife alanların âhireti, ümerâyı hafife alanların dünyâsı, dostlarını hafife alanların mürüvveti yıkılır ![]() "Kalbinde Allah korkusu çok az olan, dünyâ sevgisi bulunan, haramlardan sakınmayan, âlim olduğunu söylerse şaşılır ![]() "Sâlih kimselerden olmadığım hâlde, sâlihleri severim ![]() ![]() "Eğer gıybet etseydim, anamı, babamı gıybet ederdim ![]() ![]() "Müstehabları yapmakta gevşek davranan, sünnetleri yapamaz ![]() ![]() ![]() Birisine; "Allahü teâlâyı murâkabe et!" dedi ![]() ![]() ![]() "İnsan; nefs, şeytan, münâfık gibi üç düşmanla karşı karşıyadır ve bunlardan kurtulmak çok güçtür ![]() "Çalışıp kazanma zahmeti çekmemiş kimsede hayır yoktur ![]() "İlmin evveli niyet, sonra anlamak, sonra yapmak, sonra muhâfaza, sonra da yaymaktır ![]() "Nefsini bilen Rabbini bilir ![]() ![]() "Nice küçük amel, niyetle büyür, nice büyük amel ise niyetle küçülür ![]() "Kim ilmi ararsa öğrenir ![]() ![]() ![]() ![]() "Şüpheli bir kuruşu geri vermeyi, binlerce lira sadaka dağıtmaktan daha fazla severim ![]() "Din kardeşimin bir ihtiyâcını görmem, bir sene nâfile ibâdet etmemden daha önemlidir ![]() "İnsanların en alçağı kimdir?" diye sorulunca; "Din kisvesi altında dünyâ menfaati sağlayandır ![]() ![]() "İlimde cimrilik yapan kişiye Allahü teâlâ üç belâ verir: Ya ölür, ilmi gider ![]() ![]() "Ben, peygamberlikten sonra ilimden daha üstün bir rütbe olduğunu zannetmiyorum ![]() ![]() ![]() "İnsandaki en üstün haslet hangisidir?" diye sorulunca; "Kâmil akıl ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() "Şu dört cümle, dört bin hadîs-i şerîften seçilmiştir; kadına güvenme, mala aldanma, mîdeni fazlaca doldurma, işine yarıyacak kadar ilim öğren ![]() "Bir âlimin sakınması gereken en önemli husus; Allahü teâlânın haram kıldığı şeylerden uzak durması ve dünyâya gönül bağlamamasıdır ![]() "Dünyâ sevgisi ve günahların istilâ ettikleri kalpten nasıl hayır beklenir ![]() "Allahü teâlâya isyân ederken, O'nu sevdiğini açıklarsın ![]() ![]() ![]() "Güzel ahlâkı, bir cümlede hülâsa eder misin?" diye sorduklarında; "Kızmamaktır ![]() ![]() Abdullah bin Mübârek vefâtı yaklaştığı zaman bütün malını fakirlere verdi ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Abdullah Bin Mübarek Kimdir, Hakkında Bilgi"Onları Allahü teâlâya emânet ediyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vefâtı ânında gözlerini açtı, güldü ve meâlen; "Amel edenler, bu ebedî nîmete kavuşmak için çalışsınlar ![]() ![]() Abdullah bin Mübârek vefâtı esnâsında, âzâdlı kölesi olan Nasr'a; "Başımı toprağa koy!" dedi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fudayl bin Iyâd'ın oğlu Muhammed şöyle anlattı: Abdullah bin Mübârek'i rüyâmda gördüm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Misisli İsmâil ibni İbrâhim anlatır: Hâris bin Atiyye'yi rüyâda görüp ona hâlini sordum; "Rabbim beni mağfiret etti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nevfel anlatır: "Abdullah bin Mübârek'i rüyâda gördüm ve; "Rabbin sana ne muâmele yaptı?" dedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Buyurdu ki: "Ölümden sonrası için ölmeden önce hazırlık yap" "Kişi için en güzel süs; sükût, doğruluk ve vakârdır ![]() "Allahü teâlâdan korkan kimselerle berâber ol ![]() "Bir kimsenin çoluğu-çocuğu, olup, onların ihtiyâcı için çalışsa, geceleri kalkıp üzerleri açık olarak gördüğü evlâdının üzerlerini yorganları ile örtse, onun bu çeşit işleri gazâ ve cihaddân daha üstündür ![]() Büyük âlimler onu methetmiştir ![]() İbn-i İshâk şöyle dedi: "Ben, Sahâbe-i kirâm ile Abdullah bin Mübârek'in işlerine, hâllerine dikkat ettim ![]() ![]() ![]() ![]() Fudayl bin İyâd: "Onu sevmemin asıl sebebi Allahü teâlâdan çok korkmasıdır ![]() Abdullah bin Mus'ab: "Hadîs ve fıkıh ilmini, Arap edebiyâtını iyi bilen, şecâatı, ticâreti, cömertliği ve yanında olmadıkları zaman da, arkadaşlarına muhabbeti kendisinde toplamış mümtâz bir zât idi ![]() Eserleri: 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|