Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Kitap Özetleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
fitnat, sami, taaşşuki, talat, şemsettin

Taaşşuk-İ Talat Ve Fitnat- Şemsettin Sami

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Taaşşuk-İ Talat Ve Fitnat- Şemsettin Sami

Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat- Şemsettin Sami

Açıklama :
“Talat ve Fitnat’ın Aşkları” anlamında bir ad taşıyan bu roman, Türk edebiyatının ilk yerli romanıdır Asıl önemi bundan kaynaklanmaktadır Acemice yazılmış, teknik yönden birçok zayıf yönü bulunan bu roman, romantizmin bir ürünü sayılabilir Eser toplumun önemli sorunlarından biri olan görücü usulü ile evliliğin sakıncalarını konu edinmektedir Romanın dili dönemine göre oldukça sade sayılır

Özet:
Talat, küçük yaşta babasız kalır ve annesi tarafından büyütülür İşyerine gidip gelirken Hacı Mustafa’nın dükkânına uğrar Hacı Mustafa, Fitnat’ın üvey babasıdır Fitnat’ın annesi, Fitnat’a hamileyken kocasından ayrılmış, Hacı Mustafa ile evlenmiştir Bu evlilikten birkaç yıl sonra Fitnat’ın annesi ölmüş, Fitnat öksüz kalmıştır

Talat, Hacı Mustafa’nın üvey kızı Fitnat’ı tesadüfen görür ve ona âşık olur Sevgisi karşılıksız kalmaz; Fitnat da Talat’a tutulur Hacı Mustafa, kızı Fitnat’ı hiç dışarı çıkarmamakta, adeta evde hapis tutmaktadır Talat, bir gün çarşaf giyer, kadın kılığına girer ve Fitnat’ın yanına çıkar İki sevgili birbiriyle konuşurlar

Hacı Mustafa, Fitnat’ı Ali Bey adında zengin ve yaşlı bir adamla evlendirmeyi düşünmektedir Fitnat ise buna yanaşmaz; çünkü Talat’ı sevmektedir Sonunda Hacı Mustafa’nın dediği olur; fakat Fitnat buna dayanamaz ve intihar eder Fitnat’la evlenen Ali Bey, Fitnat’ın boynuna takılı muskayı açıp okur ve deliye döner Çünkü öz kızıyla evlenmiştir Ali Bey bir süre sonra delirir ve ölür Ardından bütün bu olanlara dayanamayan Talat da yatağa düşer; çok geçmeden o da yatağa düşer; çok geçmeden o da ölür Roman, bu acıklı sonla biter

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com