![]() |
Süper Yönetim Kitap Özeti |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süper Yönetim Kitap ÖzetiSüper Yönetim Kitap Özeti Yazar : Charles HANDY Yayınevi : İlgi Baskı : İstanbul / 284 sayfa BİRİNCİ KİTAP Bölüm 1: Yönetimin Dört Tanrısı Eski Yunan Mitolojisinden tanıdığımız bazı Tanrı adları ya bir modele yada bir yönetim felsefesine verilmiş veya bir şirket yönetim modeliyle özdeşleştirilmiştir ![]() ![]() ![]() Bu bölümde kısaca bu modellerin özellileri üzerinde duracağız ![]() * Kulüp Modeli (Zeus): Simgesi Örümcek ağıdır ![]() ![]() Bu sistemde bürokrasi, yani kırtasiyecilik hemen, hemen yoktur ![]() ![]() ![]() ![]() Kulüp modeli birbirini tanıyan, kafa yapısı ve düşünce tarzı birbirine benzeyen insanların, daha çok sezgi gücüyle formalitelerden çok kişisel ilişkilerden oluşan bir sistemdir ![]() * Rol Modeli (Apollo): Simgesi Yunan tapınağıdır ![]() ![]() ![]() Apollo bu işin patronudur; düzeni ve kuralları simgeler ![]() ![]() ![]() Rol modelinde şirket faaliyetleri, organizasyonun iş akışını belirleyen belirli roller, bir sistem içinde birbirinden ayrılarak gruplandırılır ![]() ![]() Hareketli ve yaratıcı bir kişilik bu tür işyeri için hiç uygun değildir ![]() ![]() * Görev Modeli (Athena): Bu modelin simgesi filedir ![]() ![]() ![]() ![]() Yaratıcılığın takdir edilip şans verildiği gençlerle fırsat tanındığı bir sistemdir ![]() ![]() ![]() Görev modeli oldukça pahalı bir sistemdir ![]() ![]() ![]() * Varoluşçu Model (Dionysos): Simgesi dairesel bir şekil içinde yer alan birbirinden uzak noktalar ![]() ![]() ![]() ![]() Bu modelde ise insanların kurumlara değil kurumların insanlara çalıştırması söz konusudur ![]() Bireysel yeteneğin veya yapılan işin, şirketin en büyük kaynağı ve geliri olduğu durumlarda, varoluşçu model çok başarılı ve kalıcı olur ![]() Dionisos taraftarları patron tanımazlar ![]() ![]() ![]() ![]() Bölüm 2: Tanrılar İşbaşında Bu bölümde I ![]() ![]() Yöntemler: 1) Düşünme ve Öğrenme 2) Etkileme ve Değiştirme 3) Teknik ve Ödüllendirme'dir ![]() * Kulüp Modeli (Zeus): Düşünme ve Öğrenme Yöntemleri: Zeus'u sevenler ![]() ![]() ![]() ![]() Etkileme ve Değiştirme Yöntemleri: Kulüp modeline göre yönetilen kuruluşların yapısını kendi düşüncelerinizle değil ancak güvenilir kişilerin ağzından çıkan fikirlerle değiştirebilirsiniz ![]() ![]() Teşvik Ödüllendirme: Zeus tipindeki yöneticiler, olaylar ve insanlar üzerinde etkili olmak isterler ![]() ![]() * Rol Modeli (Apollo) Düşünme ve Öğrenme Yöntemleri: Apollo tam anlamıyla planlamayı tercih eder ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Etkileme ve Değiştirme Yöntemleri: Apollo modelinde mevkiinden kaynaklanan yetkiniz size sadece iş yaptırma gücünü değil, o işler için bazı kurallar koyma, sistemler geliştirme imkanıda verir ![]() ![]() ![]() Teşvik ve Ödüllendirme Yöntemleri: Apollo eğilimliler bireyleri sahip oldukları mevki sembolleri ile değerlendirir ve bunları elde etmek için yarışırlar; şirket arabası, harcama yetkisi, çalışma odası gibi ![]() * Görev Modeli (Anhena): Düşünme ve Öğrenme Yöntemleri: Anthena modeli için öğrenme daha çok araştırmacılığa dayanır ![]() ![]() Etkileme ve Değiştirme Yöntemleri: Anlaşma veya Uzlaşma çok ön plandadır ![]() ![]() Teşvik ve Ödüllendirme Yöntemleri: Görev Modeli, Uzmanlığa, profesyonelliğe büyük önem verir ![]() ![]() ![]() * Varoluşçu Model (Dionisos): Düşünme ve Öğrenme Yöntemleri: Varoluşçu modelin temsilcileri herhangi bir beceriyi deneyerek öğrenmeyi tercih ederler ![]() ![]() Etkileme ve Değiştirme Yöntemleri: Dionisos karakterini etkilemek çok zordur ![]() ![]() ![]() ![]() Teşvik ve Ödüllendirme: Dionisos profesyonelleri şöhrete fazla önem vermeyip, reklam olmayı sevmezler ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Süper Yönetim Kitap Özeti |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Süper Yönetim Kitap ÖzetiBÖLÜM 3: TANRILAR DENGESİ Bu bölümde önce şirketlerde, tanrılar ya da modeller dengesini etkileyen güçleri yakından tanıyacağız ![]() Daha sonra tanrılar arasındaki bağlantıları inceleyeceğiz ![]() Etkileyici güçler: -Büyüme -İş sistemleri -Yaşam dönemleri -İnsanlar Büyüme: Tanrılar dengesini etkileyen ilk güç şirketin büyümesidir ![]() ![]() ![]() Yaşam Dönemleri: Değişim hızı diye de nitelendirilir ![]() ![]() -Görev birimleri veya çalışma grupları oluşturmak ![]() -Üretim veya yönetici kadrosunu daraltarak geliştirme gruplarını genişletmek ![]() -Üst düzeyde bir yönetim kadrosu oluşturmak ![]() İş Sistemleri: Şirket içinde yapılacak bir işi düzenlemenin üç değişik yolu vardır ![]() - Akış sistemi: Bölümlerden birinin tamamladığı iş, diğer bölümün hammaddesidir ![]() - Kopya sistemi: Her bölümün yaptığı iş birbirinin aynıdır ![]() - Birim sistemi: Her bölümün yaptığı iş birbirinden tamamen bağımsızdır ![]() İnsanlar: Bazı modeller, bazı toplumlarda daha çok sevilir ![]() ![]() ![]() Tanrılar Arasındaki Bağlantılar Bir şirkette, tanrılar arasında bağlantı b ulunması gerekir ki o şirket dengeli bir şekilde yürüsün ![]() Etkin bir bağlantının üç koşulu vardır ![]() * Hoşgörü, * Köprüler, * Ortak dil Bu üç koşul yerine getirilmediğinde, dördüncü etken olarak ortaya gevşeme çıkar ![]() ![]() Hoşgörü: Her modelin kendine özgü koordinasyon ve denetim yöntemi olduğunu biliyoruz ![]() ![]() ![]() Köprüler: Köprüler, yazışmalardan başlayıp temsilciler, ortak kurullar, koordinatörler, irtibat komiteleri ve proje ekiplerine kadar uzanabilir ![]() Köprüler olmaz ise her model kendi yoluna gider ![]() ![]() Ortak bir dil: "Birlikte konuşan bir şirket, birlikte yürür" diyebiliriz buna kısaca ![]() BÖLÜM 4: TANRILAR VE ORTAMLARI Bu bölüme Tanrıların görüldüğü çevrelerin önemi ve Değişik yerlerde görülen değişik modelleri göreceğiz ![]() Şirketin etkinlik gösterdiği çevre, tanrıların belirlenmesinde en az şirketin büyüklüğü, yaşama devresi ve iş tipi kadar önemli bir öğedir ![]() Güneydoğu Asya ülkeleri, emir-komuta kademelerinden ve güç etkisinden oldukça mutlular ![]() ![]() ![]() ![]() Anglo-Saksonlar ve İskandinavyalılarda belirsizliğe pek aldırmıyorlar ![]() ![]() ![]() Japonlar ise çok daha farklı yapıda bir toplum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fransızlar daha çok gücü ve emir-komuta zincirini benimsemekteler ![]() ![]() ![]() Avusturya ve Almanya gibi ülkeler belirsizliği sevmiyorlar ![]() ![]() ![]() ![]() İKİNCİ KİTAP BÖLÜM 5: APOLLONUN ÇELİŞKİSİ Bu bölümde şirketlerin yönetim kademelerindeki çelişkileri inceleyeceğiz ![]() Yöneticilik, çelişkileri, değişik tanrıları, karşı tezleri ve yönetim sorunlarını çözümleyebilme sanatıdır ![]() Daha fazla apollolaşma ve şirketleri daha kurallı daha düzenli hale getirme yolundaki baskılar sürerken, tam aksine, şirketi oluşturan bireylere daha fazla bağımsızlık tanıma ve onların ihtiyaçlarını daha fazla önemseme gibi görüşlerde giderek şirketlerdeki ağırlığını artırıyor ![]() ![]() Şirketlerin Apollo modeline sürüklenmeleri ile Büyüklük ve Uyum çok ön plana çıkmış oluyorlar ![]() ![]() Büyüklük: - Daha büyük olmak ile işler daha kolay olur ![]() - Büyüklük saygınlık getirir ![]() - Büyüklük esneklik ve güvence verir ![]() İstikrar: Bir çok şirket istikrarı geleceğin garantisi olarak görür ve bunu gerçekleştirmek için çalışır ![]() ![]() ![]() ![]() Apollo'ya direniş: İnsanların Apollo'ya gösterdikleri Tepkinin 3 nedeni vardır ![]() 1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() BÖLÜM 6 : TEPKİLER Bu bölümde Apollo krizlerine bulunan üç temel çözüm üzerinde duracağız ![]() 1 ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() Modern sanayi toplumlarında her üç çözümüde görmek mümkün ![]() ![]() ![]() BÖLÜM 7: TANRILARIN YENİ DÜZENİ Bu bölümde: Tepkilerin giderilmemesinden doğan karışıklığın tanrıların yeni düzeni vasıtası ile nasıl aşıldığı incelenecektir ![]() ![]() İhtiyaç duyulan değişimi iş gücünden yararlanan şirketlerden beklenen bir tür profesyonel ortaklık olarak niteleyebileceğimiz, federal eyaletlere benzeyen şirket tiplerine geçme ihtiyacı olarak tanımlanır ![]() Profesyonel Şirketler: Profesyonel olan işin dış etkilerden korunması, çalışma sisteminin hatta saatlerin istenildiği gibi düzenlenmesi ve daha fazla iş güvenliği sağlanması Profesyonel şirketlerin temel özellikleridir ![]() ![]() ![]() ![]() Şirketler Federasyonu: Apollo etkisi yok edilip, küçük köyler ile federasyona geçilince büyüme ve büyümenin getirdiği uyumluluk ihtiyacı azalır ![]() ![]() BÖLÜM 8: SONUÇLARI Tanrıların yeniden düzenlenmesine bağlı olarak toplumlarımızın yeni çehreler kazanacağı, insanların yaşama biçimlerinin değişeceği ve sosyal hayatın farklılaşacağı konusunda birçok gerekçe sıraladık ![]() ![]() ![]() * İşçi Toplumunun Çöküşü * Yeni Ortaklıklar * Yeni Örnekler 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yeni işler kaçınılmaz olarak insanların yerine makinelere ihtiyaç duyuyor ![]() ![]() Yeni teknoloji ve buna bağlı olarak gelişen yeni işler Athena ve Dionisesler istiyor ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() Burada bütün hisseler ortaklar tarafından paylaşılır Aramal veya sermaye bütünüyle çalışanlar arasında paylaştırıldığından herkes kendini "işçi" değil, üye olarak görüyor ![]() 3 ![]() Şirketlerde Athena ve Dionisosların sayıları arttıkça, kadın öğesinin, yada kadınsı yoğunluğun arttığını böylece kadınların çalışmasının daha kolay olduğunu söylemek mümkün ![]() Süper Yönetim Kitabı, e-kitaplar, Charles HANDY, kitap özetleri, roman özetleri, Özetler, değerlendirmeler, bedava kitap, önemli eserler, kısa kitap özetleri, yabancı kitaplar, hikaye, çocuk, işte başarı, üniversitede başarılı olma, Edebiyat, Türkçe |
![]() |
![]() |
|