![]() |
Merhaba Söğüt - Yavuz Bahadıroğlu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Merhaba Söğüt - Yavuz BahadıroğluKitab muhteşem bir kitab gercekten insanın içindeki osmanlı duygusu kaparıyor ben bunu okuduktan sonra herkese beyim diye hitab etmeye başladım valideye bey ana diyorum kitabı okuyanlar nedeni anlarlar fazla söze gerek yok çok ama çok güzel bir kitap alıp okumanızı bir müslüman kardeşiniz olarak sizlerden istiham ediyorum bu benim yorumumdu ![]() ![]() Merhaba Söğüt romanı Gündüz Alp ve Ertuğrul önderliğinde Kayıhan boyunun Moğol belâsından yurtlarını bırakıp Anadolu’ya göç edişini, göç esnasında yaşanan sıkıntıları, ayrılıkları, nihayet Selçuklu Sultanının, yardımları karşılığında onlara Domaniç ve Söğüt’ü yurt olarak vermelerini bütün detayları ile yansıtır ![]() ![]() Buhara Yanıyor ve Elveda Buhara romanlarında anlatıldığı gibi, Cengiz Han ve daha sonra oğulları, birbirlerine düşen islâm Devletlerini teker teker yutar ![]() ![]() ![]() Elveda Buhara diyenler, başka yerlere merhaba demek için uzun yollara düşerler ![]() Merhaba Söğüt romanı işte bu kargaşa dönemini ele alır ![]() ![]() Devlet müjdesi alan, dervişler ve rüyalar vasıtasıyla yol gösterilen, bir yurt tutmadan çok, bir devlet kurma hedefine yürüyen bir aşirettir Kaya Alp’in Kayı Aşireti ![]() ![]() Yedi bin kilometrelik meşakkatli yolculuk, yeni bir devrin başlangıç yolculuğudur ![]() ![]() ![]() Romanda işlenen en can alıcı bölüm ise, Gündüz Bey’in ölümünden sonra aşiretin bölünmesi, göçe devam edilecek mi, geriye mi dönülecek konusunda yapılan tarihî meşveretin anlatıldığı bölümdür ![]() Baba oğlundan, anne kızından, kardeş kardeşten, aşiretin iki manevî önderi sayılan Yahşi Hoca ile Bodur Hoca birbirinden, Ertuğrul ağabeylerinden ayrılmıştır ve göçe devam diyen topu topuna dört yüz çadır kalmıştır ![]() Bu ayrılıktan, yorgunluktan, meşakkatten sonra yola devam eden dört yüz çadırlık aşiret yedi bin kilometrelik tarihî göçü tamamlayacak ve Söğüt’e merhaba diyecektir ![]() |
![]() |
![]() |
|