|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
canan, karakterleri, konusu, piraye, tan, yorumları, özeti |
![]() |
Piraye (Canan Tan) Özeti,Konusu,Karakterleri Ve Yorumları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Piraye (Canan Tan) Özeti,Konusu,Karakterleri Ve YorumlarıKitap Adı : PİRAYE Orjinal Adı : PİRAYE Yazarı : CANAN TAN Türü : ROMAN Canan Tan, bir ilk romanla okurlarının karşısına çıkıyor: "Piraye" ![]() Genç ve güzel Piraye adını Nazım Hikmet’in eşinden almıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Piraye’nin babasının bu açıklaması karşısında ilk tepkisi şaşkınlıktır: "( ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Piraye’nin doğduğu günden bu yana içinde taşıdığı edebiyat ve şiir tohumları hayatının bir bölümünde ilişkilerine de yansıyacaktır ![]() Roman, genç bir kızın aile, okul, aşk ve evlilik yaşantısına odaklanan ilginç bir biyografi özelliğine sahip; yazar, yarattığı kadın kahramanın yaşantısına bir ’kadın duyarlılığı’ ile yaklaşıyor ![]() ![]() "Piraye" romanını bir ’dram’ haline getiren ise genç kızın evlilik ve evlilik sonrası yaşantısı olacaktır; Piraye, üniversite öğreniminin hemen ardından Diyarbakır’a gelin gidecektir ![]() "Piraye"yi yakın çevrenizde aramayın sakın," diyor Canan Tan ![]() "Gözlerin hani?" diye soran Ahmed Arif gerçek ![]() Roman, yazarın kendi hayatından da belli belirsiz izler taşıyor okuruna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kendimi, keşke ben de kızıl saçlı olsaydım, diye hayıflanırken yakaladım kaç kez ![]() ![]() ![]() Okudukça, dizelerin arasına dalıp kendimden geçtikçe, tehlikeli bir biçimde özdeşleşiyordum Piraye'yle ![]() Tiyatro sahnemde, bundan sonraki rolüm belliydi artık ![]() ![]() ![]() ![]() Peki bana eşlik edecek oyuncu kim olacaktı? Bunu düşünmek hile anlamsızdı; karşımda Nâzım vardı ya ![]() ![]() ![]() ŞİİR YÜZLÜ PİRAYE ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yazgıymış! İnanmıyorum yazgıya falan ![]() ![]() ![]() ![]() Benim yazgım kendi çizeceğim yoldur! O yolda beraber yürümeyi kabullendiğim insanı da kimseyle paylaşamam ben ![]() ![]() ![]() YAZGIYA BİLE KAFA TUTACAK KADAR YÜREKLİ ![]() ![]() ![]() Ancak, başkaları tarafından yerinden oynatılan kilometre taşlarının, gene başkalarınca gelişigüzel dizilmesiyle önüne serilen yolda yürümeye mecbur bırakılınca ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nâzım da o sevda yüklü dizelerini eliyle bir kenara itip, daha sıcak bulduğu kollara koşmamış mıydı? Haşindin yaptığı, onunkinden çok mu farklı? ![]() ![]() Ama, gönlün gerilerde bir noktaya takılı kaldıysa eğer, sevinebileceğin bir gerçeklik duruyor orada ![]() İşte şimdi, Nâzım'ın kızıl saçlı Piraye'siyle tam olarak özdeşleştin ![]() Kutlu olsun ![]() Fırtına gibi bir yaşam öyküsünün başoyuncusu oluveriyor PİRAYE ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|