Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Kitap Özetleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bodrum, sığınmacıları

Bodrum Sığınmacıları

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Bodrum Sığınmacıları

Zeynep Avcı 'Suskun Güneş'te, kuzeyden gelen gönüllü 'sürgün'lerle doğudan gelen zorunlu 'göçmen'leri Bodrum'da buluşturuyor

Suskun Güneş, yaklaşık otuz yıl gazetecilik, dergicilik, muhabirlik hatta genel yayın yönetmenliği yaparken çevirmenlik, oyun ve öykü yazarlığını da ara vermeden sürdüren Zeynep Avcı'nın son öykü kitabı Bizde nedense öykü pek okunmaz, önemsenmez; romanın üvey kardeşi, edebiyatın gayrı meşru çocuğu sayılır sanki Oysa öykü anlatmaya bayılırız; ama birçoğumuz Sait Faik'in ya da Çehov'un herhangi bir öyküsünün adını açık seçik söyleyemeyiz Adı geçenleri hiç okumamış olanlara da rastladım okur geçinenler arasında Aziz Nesin'i saymazsak, öykü yazan bu olgu ile karşı karşıyadır ülkemizde Şiir yazan gibi Hele oyun yazanın vay haline! Okumak isterseniz de bulamasınız onların yazdıklarını Basılmaz ki!
Zeynep Avcı, kuzeyden gelen gönüllü 'sürgün'lerle doğudan gelen zorunlu 'göçmen'leri Bodrum'da buluşturmuş bu öykülerde Bu buluşmanın trajikomik yanı hünerli bir mizahla yumuşuyor ve öykü kahramanlarının inanılması zor saflığının ortak paydasında o mizah okları okşayışları yazarın kendisine de yöneliyor zaman zaman ılık bir sevecenlikle
"Bir zamanlar hepimiz ne idik? Sonra Bodrum'a sığındık"
Doğrusu ölçüyü kaçırmadan iyi dalgasını geçiyor Zeynep Avcı kendinden yola çıkarak Bodrum sığınmacılarıyla Suskun Güneş'te
Duru akıcı bir Türkçe, özenli bir sadelik, iddiasız diyeceğim ama değil, kim yazdıklarını yayımlar da iddiasız olur, tükenmekte olan mandalina bahçelerinin -çığlıkları duyuluyor içindeki beyaz badanalı taş evlerde-, Ege'nin cömert sıcaklığında dağlıyor sizi öyküler Bodrum'un serin suları kadar dinlendirici, güneşi kadar dost ve ısıtıcı
Uslanmaz bir gözlemci Zeynep Avcı Gönüllü sürgünlüğünde hiç boş durmamış; anlattığı insanlar zorunlu sürgün gibiyselerde yeni yurtlarına gösterdikleri uyum becerilerine gülümsememek elde değil Hele onları anlatma becerisine tav olmamak hiç mümkün değil En iyisi Avcı'nın yanında fazla bulunmamak Bu sürgünün ne yapacağı hiç belli olmuyor, bir gün bakarsınız kendinizi de buluvermişsiniz onun satırlarında Ne var ki böyle sürgünlere de sürgünlüğe de can feda
Uzun sözün kısası Suskun Güneş keyifle okunacak Bodrum öyküleri vesselam

SUSKUN GÜNEŞ
Bodrum'dan Öyküler
Zeynep Avcı, Sel Yayıncılık, 2007, 103 sayfa, 7 YTL

Zeynep Avcı

1947'de doğdu Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (İdari Bilimler) ve İstanbul Üniversitesi'nde (Sosyoloji) okudu 1966'da çalışma yaşamı başladı 1966-1986 yılları arasında Cumhuriyet, Yeni İstanbul, Hürriyet, Kelebek, Milliyet gazetelerinde, Yazko Edebiyat, Yazko Somut, Toplumsal Tarih Vakfı'nın çıkardığı İstanbul dergilerinde muhabirlik, röportaj yazarlığı, dış haberler ve magazin servisi şefliği, yazı işleri müdürlüğü, genel yayın müdürlüğü yaptı 2000-2005 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesinde idari asistan, sonra da öğretim görevlisi olarak çalıştı Avcı'nın başta James Joyce olmak üzere pek çok çevirisi ve filme alınan senaryoları buluyor
Kitapları: Kötü Bir Yaratık, 1983; Ahşap Köşkün Hanımefendisi, 1986; Bir Kadının Güncesinden Sayfalar, 1989; Gılgamış, 1997; Aşk Meleğinin İşleri, 1998; A'dan Z'ye Abidin Dino, 2000

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com