![]() |
Bilet Satış Elemanı(Gişe/Banko) Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bilet Satış Elemanı(Gişe/Banko) MesleğiTANIM Sinema, tiyatro, toplu taşıma gibi hizmetler için bilet rezervasyon ve satış işlemlerini yapan kişidir ![]() GÖREVLER -Gişeyi/bankoyu açar, -Satış ve rezervasyon listesini kontrol eder, -Biletleri kaşeler, -Yer kuponlarını hazırlar, -Müşteri isteklerini belirler -Müşteriyi bilgilendirir, -Bilet keser, -Bilet iptal eder, -Açık bilet verir, -Bilet iade fişi verir, -Misafir ve serbest giriş listesi hazırlar, -Günlük satış tutanağı (icmal) hazırlar, -Kasanın ara kontrolünü yapar, -Kasa hesabı yapar, -Kasayı muhasebeye teslim eder, -Meslekle ilgili hizmet içi eğitim, işbaşı eğitim vb ![]() ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER -Bilgisayar, -Faks -Hesap makinesi, -Pos makinası(Viza ödemeleri için) -Kasa -Telefon -Kaşe, stampa, numaratör, takvim, saat -Bilet, defter, fatura, hesap fişi MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Bilet satış elemanı (gişe/banko) olmak isteyenlerin; -Ayrıntılara özen gösteren, -Güleryüzlü, sabırlı , -Temiz olmaya özen gösteren, -İkna yeteneğine sahip, -İnsanlarla iletişimde başarılı kimseler olması gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Bilet satış elemanının çalışma ortamı temiz ve aydınlıktır ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Bilet satış elemanlığı (Gişe/Banko), işgücü piyasasında kamu ve özel sektörde geniş iş olanaklarına sahip bir meslektir ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Bu mesleğin eğitimi yeterli müracaat olması durumunda (en az 15 kişinin katılımıyla) Halk eğitim Merkezlerinde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Mesleğin eğitimine girebilmek için; -En az ilköğretim okulu mezunu olmak, -Yeterli sayıda katılımcının bulunması gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi toplam 80 saattir ![]() Gişe ve banko açabilme, bilet satışı ve rezervasyon yapabilme, Günlük satış tutanağı hazırlayabilme konularında ders alırlar ![]() MESLEKTE İLERLEME Meslekte ilerleme olmamaktadır ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Meslek eğitimi süresince kazanç söz konusu değildir ![]() Eğitim sonrası kamuya ait kurum ve kuruluşlarda görev alan bilet satış elemanları; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Genel İdari Hizmetleri sınıfında öngörülen derece ve kademedeki katsayı ve tazminatlara göre ücret alırlar ![]() Özel sektörde ilk işe başlayan bilet satış elemanları asgari ücret alırlar ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER -İlgili Eğitim Kurumları, -Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, -Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|