![]() |
Fırıncı Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fırıncı MesleğiFırıncı TANIM Ticari fırın, lokanta veya pastahanelerde, ekmek, kek, pasta veya börek, pide gibi, fırında pişirilen yiyecek maddeleri imal eden kişidir ![]() GÖREVLER - Ekmek, börek vb ![]() - Maya ve hamurdan dolayı meydana gelen fazla gazları çıkarmak için hamuru elleriyle yoğurur ve şekillendirir, - Hamurun kıvamını gözler ve elleri ile kontrol eder, - Hamuru bıçakla veya makine ile istenilen boylarda keser, - Şekillendirilmiş hamuru tepsilere veya tablalara koyar, - Hamuru belirli bir kabarma haddine ulaşıncaya kadar beklettikten sonra uzun saplı ağaç kürekler kullanarak fırına sürer, - Termostat veya rutubet tesisatını ayarlamak suretiyle fırının sıcaklığını kontrol eder, - Fırında kalma süresine dikkat ederek veya fırındaki maddenin görünüşüne bakarak pişme kıvamını gözler, - Pişme süresi sonunda fırının kapağını açarak fırın küreği ile pişen maddeleri (ekmek vb ![]() - Pişme durumunu eliyle kontrol eder, - Gerektiğinde fırının bakım ve temizliğini yapar ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER Un, su, tuz, şeker, yumurta, yağ, maya, susam, hamur, pekmez, tahin, içli pide malzemeleri, uzun saplı ağaç kürek, odun, terazi termometre, hamur teknesi, hamur yoğurma kazanı, hamur tahtası, hamur tezgahı, hamur kesme aleti (keski), sarmaşık ocak ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Fırıncı olmak isteyenlerin; - El becerisine sahip, - El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, - El ve gözü eşgüdümle kullanabilme yeteneklerine sahip, - Yeni şeyleri denemekten hoşlanan, - Temizlik ve tertibe önem veren, - Bedence güçlü kimseler olmaları beklenir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Fırıncılar, fırınlarda, ekmek fabrikalarında, makarna, bisküvi gibi unlu ürünler üreten işletmelerde görev yaparlar ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Fırıncı, ekmek fabrikalarında, ticari fırınlarda, lokantalarda, pastanelerde, turistik otellerde çalışabilir ![]() - Teknolojinin gerektirdiği yeniliklere uygun elemana ihtiyaç vardır ![]() ![]() - Modern araç ve gereç ile makinelerin kullanımları bedenen yapılan işlerin azalmasına dolayısıyla çalışanların sayısında da bir düşmeye neden olmaktadır ![]() - Yeterli sermaye ve deneyime sahip olanlar kendi işyerlerini açabilirler ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER - Yeterli sayıda çırak müracaatı olması durumunda, tüm mesleki eğitim merkezlerinde fırıncılığa yönelik eğitim programları düzenlenmektedir ![]() - Mesleğin eğitimi bazı yerlerde mesleki eğitim merkezlerinde verilmesine karşın, büyük bir bölümü halen geleneksel eğitim şekli olan "Usta-Çırak" usulü ile işbaşında öğrenilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş 19 yaşından gün almamış olmak, ancak, 19 yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitimden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir ![]() - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Fırıncı mesleğinin eğitim süresi lise veya daha üst düzeyde genel eğitim görmüş olanlarda 1 yıl, ilköğretim mezunu olanlarda ise 2 yıldır ![]() Geleneksel eğitimde (usta-çırak) belli ve kesin bir süreden bahsetmek mümkün değildir ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME - Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür ![]() ![]() ![]() - Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler ![]() ![]() BENZER MESLEKLER: Hamurkarlık (Ekmek), Pastacılık (Ekmek), Pişiricilik (Ekmek), Aşçılık ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrencilere pratik eğitimleri boyunca, işverenleri tarafından asgari ücretin brüt tutarının %30'undan az olmamak üzere aylık ücret ödenir, Pratik eğitimleri boyunca iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanmaktadır ![]() Mesleki eğitim sonrasında iş piyasasında asgari ücretle iş bulabilirler ![]() ![]() ![]() Kendine ait işyeri olan meslek elemanlarının kazanç durumu aldıkları siparişe ve yaptıkları işe göre değişmektedir ![]() Kendi işyeri olanların kazanç durumu çok değişkendir ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, |
![]() |
![]() |
|