![]() |
İşletmeci Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İşletmeci Mesleğiİşletmeci TANIM Otel, banka, sigorta, maden, reklamcılık gibi mal ve hizmet üreten işletmelerde üretim, yönetim, para kaynakları, muhasebe, satış, pazarlama konularında çalışan kişidir ![]() GÖREVLER - İşletmenin çevresi ile işletme sahibi ve çalışanlar arasında iletişimi sağlar, - İşletmenin hangi ürün veya hizmeti, ne şekilde üretmesi halinde en üst düzeyde kar elde edileceği konusunda planlar yapar ve kararlar alır, - İşletmede çalışanların birbirleri ile ilişkilerini, işletmenin gelişmesini sağlayacak şekilde düzenler, - İşlerin teknik denetimini sağlar, beklenen amaçlarla ulaşılan amaçlar arasındaki farklılıkları belirler ve giderici önlemler alır, - Üretim ve satışların kısa dönem sonuçlarını gözden geçirerek aylık ve yıllık üretim ve satış raporunu hazırlar ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Bilgisayarlar, - Basılı veya yazılı dokümanlar ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER İşletmeci olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde akademik yeteneğe, - Sayısal düşünme yeteneğine, - Fikirlerini başkalarına aktarabilme ve insanları ikna edebilme gücüne, - İleriyi görebilme ve fırsatları sezebilme yeteneğine, - Bir işi planlayabilme ve planı uygulayabilme yeteneğine, - Yüksek başarma güdüsü olan, yaratıcı, - Başkaları ile işbirliği içinde çalışabilen, - Matematik ve sosyal bilimlere ilgili, - Sabırlı, anlayışlı, hoşgörülü, insan ihtiyaçlarına karşı duyarlı, - Zamanı iyi kullanabilen kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI İşletmeciler kamu veya özel sektöre ait işletmelerde görev alabilirler ya da varsa kendi işletmelerinde çalışabilirler (fabrikalar, bankalar, çeşitli firmalar) ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Özellikle, büyük işletmelerde, fabrika ve atölyelerde üretim faaliyetlerinin planlanması, finansmanı, organizasyonunda yönetici ve işletmeci olarak çalışırlar ![]() ![]() - Mal ve hizmet üreten kurum ve kuruluşlarda verimi artırmak için, planlama, yönetme ve denetleme konularında bilgi ve beceri kazanan işletme mezunlarının iş bulma olanakları oldukça geniştir ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Meslek eğitimi, çeşitli üniversitelere bağlı iktisadi ve idari bilimler fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi veya işletme fakültelerinin "İşletme" bölümlerinde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI İlgili bölüme,liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA-2)” puan alarak girilebilir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME - İşletme öğrenimini tamamlayan öğrenciler lisans diploması almaya hak kazanırlar ve işletmeci unvanı ile çalışırlar ![]() ![]() ![]() - Kamu kurumlarında ve bankalarda yönetici, hesap uzmanı, müfettiş, kontrolör, mali analist olabilirler ![]() BENZER MESLEKLER: İşletme mühendisliği, iktisatçılık, maliyecilik, çalışma ekonomistliği, yöneticilik, mali müşavirlik ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - Eğitim süresince Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca verilen kredi ile bazı kurum ve kuruluşların (Başbakanlık gibi) ya da özel vakıf ve kuruluşların sağladığı burslardan şartları uyanlar faydalanabilir ![]() - Kamu sektörüne ait kuruluşlarda 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre çalışanlar göreve ilk başlayışta normal olarak derecelerine bağlı yasal ücreti alırlar ![]() ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER · İlgili Eğitim Kurumları, · Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, · Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|