|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
elektroniği, gemi, haberleşme, mesleği, teknisyeni |
![]() |
Gemi Elektroniği Ve Haberleşme Teknisyeni Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gemi Elektroniği Ve Haberleşme Teknisyeni MesleğiGemi Elektroniği ve Haberleşme Teknisyeni TANIM Denizde veya karada; Gemi-gemi, gemi-kara arası yersel, göksel ve uzay ortamlarında haberleşme, seyir ve diğer gemi elektronik donanımının denemelerini, bakımını, onarımını yapan ve haberleşme aygıtlarını işleten kişidir ![]() GÖREVLER Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve ulusal otorite tarafından konulmuş kurallara uygun olarak; - Gemi elektronik haberleşme donanımının test, bakım ve onarım işlerini yapar, - Gemi elektronik seyir (Radar, Gyro, Auto-pilot, Echo-sounder, Speed-log, OPS, ECDIS vb ![]() - Gemide onarımı mümkün olmayan elektronik haberleşme seyir ve diğer elektronik donanım arızalarını rapor ederek kıyı servislerince onarımını sağlatır, - Genel ve gerektiğinde acil durum haberleşmelerini yersel, göksel ve uzay ortamını kullanan (DSC, Telsiz-telefon, Teleks, Faks, Mors vb ![]() ![]() Karada çalışanlar, yukarıdakilere ek olarak her türlü gemi elektronik donanımının montajını yapar ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER Bir elektronik atelyesinde bulunması gereken her türden ölçme, üretim, test, bakım-onarım araç ve gerecini kullanır ![]() · Havya, avometre, osilaskop, lojik analizör, spektrum analizör, · Mikroişlemci ve EPROM programlayıcıları, · Değişik özellikli güç kaynakları ve ölçme aygıtları, · Küresel Deniz Tehlike ve Güvenlik Haberleşme Sistemi (GMDSS) donanımı, · Radar, Gyro, Auto-pilot, Echo-sounder, Speed-log, GPS, ECDID donanımı vb ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Gemi elektronik ve haberleşme teknisyeni olmak isteyenlerin: - Fen bilimleri özellikle fizik ve matematik alanında başarılı, - Elektronik ve mekanik işlere karşı ilgili, - Şekil algısı yeteneğine sahip, - Göz ve ellerini uyum içinde kullanabilen, - Uzun süreli ve karmaşık işlerde yoğun dikkat ve sabır gösterebilen, - Bedence ve ruhsal yönden sağlıklı ve dayanıklı, - Teknolojik gelişmeleri izlemeye hevesli, - Denizde yaşamayı seven ve gemilere karşı ilgisi olan kişiler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Gemi elektroniği ve haberleşme teknisyenleri, seyir halindeki gemiler, yer istasyonları ve sahil servis ve bakım istasyonlarında çalışmaktadır ![]() ![]() Ticari gemide çalışanların dönüş süresi belirsiz olduğundan bu kişilerin iş yaşamı düzensizdir ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Uluslararası ve ulusal sularda, yabancı ve Türk bandıralı gemilerde ve kıyıda bakım servislerinde, kıyı telsiz istasyonlarında teknisyen olarak çalışırlar ![]() - Son yıllarda kadınlar için de yeni yeni çalışma alanı yaratılmaktadır ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Meslek eğitimi Anadolu Denizcilik Meslek Lisesinin Gemi Elektroniği ve Haberleşme Bölümünde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI İlköğretim 8 ![]() ![]() ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitimi, 4 yıl sürelidir ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Gemi elektroniği ve haberleşme teknisyenleri, çalıştıkları kurum, kuruluş ve işletmelerde ustabaşı, şef olabilirler ![]() Meslek liselerinin “Gemi Elektroniği ve Haberleşme” bölümünden mezun olanlar; Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Elektrik, Elektrik-Elektronik Teknikerliği, Elektronik Haberleşme, Endüstriyel Elektronik, Endüstriyel Otomasyon Mekatronik, Otomotiv, Ev Cihazları Teknolojisi, Hidroelektrik Santralleri, Radyo-Televizyon Tekniği önlisans programlarına sınavsız olarak girebilirler ![]() Ayrıca, meslek liselerinin “Gemi Elektroniği ve Haberleşme” bölümünden mezun olanlar; Elektronik Öğretmenliği, Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği, Elektronik ve Haberleşme Öğretmenliği lisans programlarını tercih etmeleri durumunda, ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir ![]() EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ Eğitimin son yılında işletmelerde meslek eğitimi uygulaması yapılmaktadır ![]() ![]() Eğitim gören adayların iş kazası, iş riski ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır ![]() Bütün öğrenci haklarından yararlanır ![]() Eğitim görülen işletmenin sağlayacağı sosyal olanaklardan faydalanır ![]() Denizde işe yeni başlayan bir meslek elemanı 800-1000 Amerikan Doları civarında ücret almakla birlikte bu miktar deneyimle orantılı değişmekte, yabancı bandıralı gemilerde ise ücret daha yüksektir ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|