![]() |
Trikotaj Öğretmeni Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Trikotaj Öğretmeni MesleğiTANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, trikotaj ile ilgili eğitim veren kişidir ![]() GÖREVLER Trikotaj konusu ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki öğrenci gruplarına hangi yöntemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir ![]() Trikotaj öğretmeni, bu program çerçevesinde, - Eğitiminden sorumlu olduğu grubun düzeyine uygun bir çalışma planı yapar, - Sorumlu olduğu atölye, laboratuar, işlik vb ![]() ![]() ![]() - Kendisine ayrılan ders saatlerinde çalışma planını uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır, - Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır, - Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler, - Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur, - İşletmelerde uygulama yapan öğrencilerin çalışmalarını izler, ilgililere rehberlik eder, - Çevresindeki sanayi kuruluşları ile, işletmelerdeki gelişmeleri izler, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur, - Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar, - Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır ![]() KULLANILAN EĞİTİM MATERYALLERİ - Alanı ile ilgili meslek dersleri eğitim-öğretim programı, yıllık ve günlük çalışma planları, not defteri, ders kitapları, yardımcı kitaplar ![]() - Trikotaj makineleri ve cihazlar, çeşitli dikiş makineleri ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Trikotaj öğretmeni olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde genel yeteneğe sahip, - El ve gözü eşgüdümle kullanabilen, - Renkleri ayırt edebilen, ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, - Makineleri çalıştırmaktan hoşlanan, - Uzun süre ayakta çalışabilecek fiziki güce sahip, - Dikkatli ve titiz, düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen, - Öğrenciler üzerinde gerekli disiplini sağlayabilen, - İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı, - Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan, - Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, girişimci, yaratıcı kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Trikotaj öğretmeni atölyelerde ve sınıflarda görev yapar ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Meslek elemanlarının büyük çoğunluğu M ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() - Mesleğe yönelik eğitim sunan özel eğitim kurumlarında, özel sektörde giyim endüstrisi ile ilgili atölyelerde çalışma olanağı bulabilmektedirler ![]() - Olanakları elverenler kendi işyerlerini açabilirler ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi; Gazi Üniversitesi Yaygın Eğitim Fakültesi "Trikotaj Öğretmenliği" bölümünde verilmekte iken, bu bölüme artık öğrenci alınmaması nedeniyle, Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler “Trikotaj Öğretmenliği” bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Bu bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Sözel (SÖZ-1)” puan almak gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() BURS, ÜCRET VE KAZANÇ DURUMU - Öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun imkanlarından veya çeşitli kuruluşların burslarından yararlanabilirler ![]() - Eğitim sonrasında, 9 ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME - Üniversitelerde lisans üstü eğitimden sonra araştırma görevlisi, doçent ve profesör unvanını alabilirler ![]() - Çalıştıkları okullarda idari görevlere yükselebilirler ![]() - Ayrıca, teknik eğitim fakültesini bitirdikten sonra, mühendislik fakültesine devam edebilmek için sınava girip başarılı olmaları halinde, ilgili fakültede bir yıl daha okumak kaydıyla alanında mühendislik diploması da alabilirler ![]() BENZER MESLEKLER: Giyim/hazır giyim öğretmenliği, dokuma öğretmenliği, el sanatları öğretmenliği, örme teknikerliği ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, - Milli Eğitim Bakanlığı Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|