![]() |
İş Ve Uğraşı Terapisi Teknikerliği Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() İş Ve Uğraşı Terapisi Teknikerliği Mesleğiİş ve Uğraşı Terapisi Teknikerliği TANIM Hastalık, özür ve diğer sağlık nedenlerinden kaynaklanan hareket bozukluklarına, Fizyoterapist kontrolünde fizyoterapi ve rehabilitasyona yönelik tedavi programını uygulayan kişidir ![]() GÖREVLER Fizyoterapist kontrolünde; -Hekim muayenesinden sonra, hastanın değerlendirmesini yapar, -Hastaya uygun tedavi programı hazırlar, -Tedavi programını hastaya uygular, -Vücudun hareket gücü azalmış kısımlarını güçlendirici egzersizler uygular, -Felçli hastalara özel tedavi uygular, -Tümüyle yok olan veya işlevini yerine getiremeyen organların desteklenmesi için takılan yardımcı cihazların kullanımını hastaya öğretir, -Uygulanan tedaviden sonra hastaya ev egzersizleri gösterir ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER -Tedavi topları, -Kum torbası, ağırlıklar, -Vakum -Servikal traksiyon aleti -Oyuncaklar, -Yap - bozlar, MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER İş ve uğraşı terapisi teknikleri olmak isteyenlerin , -Yoğun dikkat yeteneği gelişmiş, -Ayrıntıyı algılayabilen, yönergeyi izleyebilen, -El ve parmak becerisi gelişmiş, - İşbirliğine yatkın, -Biyoloji, fizik ve psikolojiye ilgili, -Sabırlı, sakin, -Başkalarını anlayabilen (Empati kurabilen), onlara yardım etmekten hoşlanan, -Temizliğe önem veren kimseler olması gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI İş ve uğraşı terapisi teknikeri hastahaneler ve rehabilitasyon merkezi gibi kapalı mekanlarda görev yapar ![]() ![]() ![]() Birinci derecede uğraş konusu insanlardır ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Bu bölümden mezun olanlar gördükleri eğitim kapsamında kamu ve özel sektöre bağlı hastanelerde, özel kliniklerde, özel rehabilitasyon merkezlerinde, spor kulüplerinde, huzurevlerinde iş bulabilirler ![]() Trafik kazaları, iş kazaları ve çeşitli hastalıklar gibi nedenlerle iş ve uğraş terapisi teknikerlerine ihtiyaç duyulmaktadır ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi; Meslek Yüksekokullarının “İş ve Uğraşı Terapisi” önlisans bölümünde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Meslek liselerinin Ebelik, Ebelik Hemşirelik, Laborant, Laboratuar, Laboratuar Teknisyenliği, Sağlık Memurluğu, Veteriner-Laboratuar, Yaşlı Hizmetleri bölümlerinden mezun olanlar “İş ve Uğraşı Terapisi” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler ![]() ![]() Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da genel liselerden mezun olanlar/olacaklar isesınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi lise veya dengi okuldan sonra iki yıldır ![]() Eğitim süresince ; -Anatomi, -Fizyoloji, -Kinezyoloji, -Rehabilitasyon tıbbına giriş, -Davranış bilimleri, -Pediatrik rehabilitasyonuna giriş, -Nöroanatomi, -İş ve uğraşı terapisinde temel kavramlar, -Nörolojik rehabilitasyon, -Pediatrik rehabilitasyon iş ve uğraşı terapisi -Kas iskelet sistemi hastalıkları rehabilitasyonu, -Nörolojik hastane rehabilitasyonu ve iş uğraşı terapisi, -Ortezler ve ortez uygulaması, -İleri klinik iş ve uğraşı terapisi ve uygulamaları, -Tıbbi tarih ve deontoloji, -Fizik tedavi modaliteleri, -Günlük yaşam aktivitelerinde çevresel düzenlemeler, -Rehabilitasyon ekibinde ekip elemanlarının ve ailelerinin görevleri, -Klinik uygulamalar gibi meslek dersleri ile -Yabancı Dil,Türk dili,Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi kültür dersleri verilmektedir ![]() MESLEKTE İLERLEME “İş ve Uğraşı Terapisi” ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ” lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Eğitim süresince Kredi ve Yurtlar Kurumunun sağladığı öğrenim ve harç kredilerinden faydalanabilirler ![]() ![]() Meslek elemanları kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak istemeleri durumunda 10 ![]() ![]() ![]() ![]() Özel sektörde ise çalışılan yer, tecrübe vb ![]() ![]() ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER -İlgili eğitim kurumları, -Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, -Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|