![]() |
Üretim Mühendisi Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Üretim Mühendisi MesleğiÜRETİM MÜHENDİSİ TANIM İmalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde üretilmesine karar verilen bir ürünün üretim yöntemleri ile bu yöntemleri gerçekleştirecek üretim araçlarının tasarımı, uygulanması ve kontrolünde çalışan kişidir ![]() GÖREVLER - Üretilecek bir ürünün imalatı ile ilgili üretim yöntemlerini araştırır, tasarlar, - Üretimde kullanılacak malzemeleri tespit eder, üretim aşamalarını planlar, kalite kontrolünün hangi aşamada yapılacağını belirler, - Üretilen ürünün depolama, taşıma ve dağıtımı ile ilgili süreçleri tespit eder, - Üretimde çalışan işgücünün tespiti, aranan nitelikler ve sayısını saptayarak insan kaynakları bölümüne bildirir, - Üretim sürecinde işgücü, para, zaman ve malzemenin en verimli şekilde kullanılması için işletmeden bir işletmeci ya da iktisatçı ile beraber/koordineli çalışarak ekonomik analizler yapar, - Günün değişen koşullarına göre ortaya çıkan tasarım ve imalat teknolojilerini izler ve yeniliklerin üretimde uygulanmasını sağlar, - Üretim performansını analiz ederek, iyileştirmelerde gerekli istatistiki metodları kullanır ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Çalıştığı alanla ilgili hammadde ve aletler, - Büro makineleri (Bilgisayar, hesap makinesi v ![]() ![]() - Her türlü yazım ve çizim aletleri ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Üretim mühendisi olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip, - Planlama ve doğru karar alabilme yeteneği gelişmiş, - Sayısal düşünme yeteneğine sahip, - Bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip, - Temel bilimlere (fizik, kimya) ilgili, - İnsanlarla iyi iletişim kurabilen, düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen, - İleri görüşlü, yeniliklere açık , gelişmeleri takip edebilen, ekip çalışmasına yatkın, yaratıcı , zamanı iyi kullanabilen kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Üretim mühendisleri büro ortamında çalışmakla birlikte, atölye ve fabrika gibi gürültülü mekanlarda da çalışırlar ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Üretim mühendisleri ürün veya hizmet üreten tüm kamu ve özel sektör işyerlerinde çalışabilirler ![]() Günümüzde rekabet şartlarının ağır olması, ürünlerin pazar ömürlerinin azalması nedeniyle yaratıcı tasarıma, kaliteye , estetiğe, yüksek teknolojiye ve düşük fiyata sahip olmasını zorunlu kılmaktadır ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (Ankara) '' Üretim Mühendisliği” programında verilmektedir ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Üretim Mühendisliği” lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY-2)” puanı almak, - Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda "Üretim Mühendisliği" programını tercih etmek gerekmektedir ![]() Makine Ön lisans programından mezun olanlar ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda başarılı oldukları takdirde “Üretim Mühendisi ” programına dikey geçiş yapabilirler ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır ![]() Eğitimin birinci yılında Matematik, Temel Bilim (Fizik Ve Kimya), Bilgisayar Teknolojisi Ürün Tasarımı, Üretim Mühendisliğine Giriş ve Temel Mühendislik Kavramları ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans, doktora yapabilir, araştırma görevlisi olabilir ve akademik kariyer yapabilirler ![]() Bilgisayar ve yabancı dil konularında kendilerini geliştiren üretim mühendisleri değişen teknolojiye daha fazla uyum sağlayabilmektedirler ![]() Başarılı olanlar işletmelerde üst düzey yönetici olabilirler ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU İşletmeler stajyer öğrencilere kendi ücret politikalarıyla tespit edilen miktarda ücret ödemektedir ![]() Ayrıca öğrenim süresince isteyen öğrencilere Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünce öğrenim ve harç kredisi verilmektedir ![]() Eğitim süresince tüm harcamalar öğrenciye aittir ![]() Eğitim sonrasında verilen ücret özel sektörde kişinin deneyim ve niteliklerine bağlı olarak değişmektedir ![]() Kamu sektöründe ise, teknik hizmetler sınıfında 8 ![]() ![]() ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|