![]() |
Parke Döşemecisi Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Parke Döşemecisi MesleğiTANIM Binaların iç mekânlarında, taban döşemesinde kullanılan çeşitli tür ve boyuttaki parkeleri döşeyen, süpürgelik monte eden ve parke yüzey işlemlerini yapan kişidir ![]() GÖREVLER -İşin yapılacağı yüzeyi inceler, -Kullanacağı malzemeyi seçer, -Parke döşemenin şekil ve yönünü belirler, -Parkeleri ambalajından çıkarır, -Parke tutkalı hazırlar, -Parke döşenecek zemine tutkalı serer, -Parkeleri yerleştirir, -Kilitli parke ise tutkalı sermeden parkeyi yerleştirir, -Zemin yüzeyinin izolasyonunu yapar, -Süpürgelik yapılacak yeri ölçer, süpürgeliği keser, duvara tutturur, -Parke ve süpürgelik yüzeylerine vernik sürer, zımpara yapar, cila sürer, -Parke döşemelerinin onarımını yapar, -Kullanacağı malzemelerin gerekli bakım ve temizliğini yapar, -Mesleğiyle ilgili teknolojik gelişmeleri izler ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER -Anahtar takımı, -Keser, çekiç, kerpeten, -Parke kesme, sistre, kompresör, toz emme, el freze, el daire testere, el dekupaj, el zımpara, el breyiz, baş kesme makinesi, -Bileme çarkı taşı, -Spiral, -Zımpara makinesi ve takozu, -Fırça, rulo, kalem, silgi -Çiviler, tornavida, eğe, pense, şarjlı vidalama, rende, düztaban, testere, düz kalem -Vernik, cila, tutkal, -İş eldiveni, gözlük, toz maske, iş önlüğü, -Lamine parke ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Parke döşemecisi olmak isteyenlerin; -Uzun süre ayakta ve eğilerek çalışabilecek, -Göz ve elleri eşgüdümle kullanabilen, -Dikkatli, tedbirli, -Renkleri ayırt edebilen, -Elleri ve gözleri sağlam, -Sabırlı, sakin, -Ayrıntılara özen gösteren, kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Parke döşemecileri, genellikle binaların iç kısmında çalışırlar ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Günümüzde insanlar yaşamlarını sürdürdükleri meskenlerde, yaşam standartlarını ve kalitesini yükseltmek için parke döşemesi yaptırmaktadırlar ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER -Halk eğitim merkezlerinde, -Meslek kurslarında, -Pratikten bir usta yanında iş başında öğrenilir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Halk eğitim merkezlerinde kursların açılabilmesi için, en az 5 kişilik gurubun oluşturulması gerekmektedir ![]() Geleneksel eğitim şekli olan usta-çırak usulünde kişi bir işyerinde usta nezaretinde çalışarak mesleği öğrenir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim sırasında; -Meslekle ilgili alet ve malzemelerin nasıl ve nerede kullanılacağı, -Döşeme yapılacak yerin nasıl düzeltileceği, -Yerde kullanılacak tutkal veya ziftin özellikleri ve kıvamının nasıl olacağı, -Parkelerin nasıl yapıştırılacağı, -Süpürgeliklerin nasıl yapılacağı v ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME Bu meslekte ilerleme mesleki deneyimin artması sonucu isim yapma ve kendi işyerini açmak şeklinde gerçekleşebilir ![]() ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU Halk eğitim merkezlerinde eğitim görenler için ücret söz konusu değildir ![]() Deneyim ve mesleğinde iyi olmasına göre kazanç değişmekle birlikte aylık kazançları ortalama olarak asgari ücretin iki katı civarındadır ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER -İlgili Eğitim Kurumları, -Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, -Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri Meslek Danışma Merkezleri |
![]() |
![]() |
|