![]() |
Muhasebe Grubu Öğretmenliği Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Muhasebe Grubu Öğretmenliği MesleğiTANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, muhasebe ile ilgili eğitim veren kişidir ![]() GÖREVLER Muhasebe ile ilgili hangi bilgi, beceri, tutum ve davranışların, hangi yaş düzeylerindeki öğrenci gruplarına, hangi yöntemlerle kazandırılacağı, MEB tarafından onaylanan öğretim programları ve ilgili mevzuatta belirtilmiştir ![]() Muhasebe ve finansman öğretmeni, bu program çerçevesinde, - Eğitim vereceği grubun düzeyine uygun bir çalışma planı yapar, - Kendisine ayrılan ders saatlerinde planını uygulayarak öğrencilere alanı ile ilgili bilgi ve beceri kazandırır, - Öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır, - Eğitici kol çalışmalarında görev alarak öğrencilerin yeteneklerini geliştirici etkinlikler düzenler, - Öğrencilerin gelişimlerini izler, sorunlarının çözümüne yardımcı olur, - İşletmelerde uygulama yapan öğrencilerin çalışmalarını izler, ilgililere rehberlik eder, - Çevresindeki işletmelerdeki gelişmeleri izler, ihtiyaçları saptar, bunların öğretim programlarına yansıtılması için ilgililere önerilerde bulunur, - Nöbetçi olduğu günlerde, okulun düzen ve disiplinini sağlamak üzere görev yapar, - Sınıf öğretmeni olarak, öğrencilerin alan ve ders seçmelerine yardımcı olur, yönetimle ilişkilerini sağlamaya çalışır ![]() KULLANILAN EĞİTİM MATERYALLERİ - Alanı ile ilgili meslek dersleri müfredat programı, yıllık ve günlük çalışma planları, not defteri, ders ve yoklama defterleri, ders kitapları, yardımcı kitaplar meslek alanı ile ilgili çeşitli teknik yayınlar ![]() - Eğitim araçları (Projeksiyon, tepegöz, slayt, saydam, bilgisayar, bilgisayar yazılımları, CD vb) ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Muhasebe grubu öğretmeni olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde genel yeteneğe sahip, matematiğe ve sosyal bilimlere ilgili, - Sınıfta iyi bir öğrenme ortamı sağlayabilen, - Düşüncelerini başkalarına açık bir biçimde aktarabilen, - Dikkatli, işine özen gösteren, - Mesleğinin sorunları ile ilgilenen ve çözüm yolları bulmaya çalışan, - İnsanlarla iyi iletişim kurabilen; sevecen, hoşgörülü, sabırlı, - Öğrencilerin duygu ve düşüncelerini anlayabilen, - Kendini geliştirmeye istekli, coşkulu, yaratıcı kimseler olmaları gerekir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Muhasebe grubu öğretmeni, sınıfta görev yapar, görevini genellikle ayakta yürütür ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Meslek elemanlarının büyük çoğunluğu Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda muhasebe grubu branşında çalışmaktadırlar ![]() ![]() - Özel kuruluşların muhasebe servislerinde çalışan meslek elemanları da vardır ![]() - Özel dershanelerde çalışabilirler ![]() - Kendi işyerlerini ( muhasebe büroları) açabilirler ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi,Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi “Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği” bölümünde verilmektedir ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Bu bölüme girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) yeterli “Eşit Ağırlık (EA-1)” puanı almak gerekmektedir ![]() ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() ![]() BURS, ÜCRET VE KAZANÇ DURUMU - Öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun imkanlarından veya çeşitli kuruluşların burslarından yararlanabilirler ![]() - Eğitim sonrasında, teknik öğretmen olarak 8 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME - Üniversitelerde lisans üstü eğitimden sonra araştırma görevlisi, doçent ve profesör unvanını alabilirler ![]() - Çalıştıkları okullarda idari görevlere yükselebilirler ![]() BENZER MESLEKLER: Muhasebe ve finansman uzmanı ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|