![]() |
Radyo-Tv Muhabiri Mesleği |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Radyo-Tv Muhabiri MesleğiTANIM Haber kaynakları ile ilişki kurarak sürekli haber toplayan, gerektiğinde olayları yerinde izleyen, haberi yazılı veya sözlü olarak bağlı bulunduğu radyo veya televizyon kurumuna ileten kişidir ![]() GÖREVLER - Haber kaynaklarından kendisine iletilen haberleri okur, bunları önemine göre sıraya koyar ve derinliğine incelenmesi uygun görülen olaylar için bir gündem oluşturur, - Bir olayla ilgili olarak haber toplamak için, en doğru ve ayrıntılı haberi alabileceği haber kaynaklarını belirler, - Görüşeceği kişileri telefonla arayarak isteğini belirtir ve randevu ister, - Kameraman ünitesi ile ilişki kurar ve görüşmenin yayınlanacağı yeri ve saati belirtir, - Haber alacağı kişiye soracağı soruları hazırlar, - Kararlaştırılan saatte haber kaynağı ile görüşmesini yapar, görüntüleri kameramana kaydettirir, - Haberi yazar ve amirine onaylatır, - Gerektiğinde kitap, kaset vb ![]() ![]() KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Ses ve görüntü kayıt cihazları (teyp vb ![]() - Ses ve görüntü montaj aletleri, - Bilgisayar, - Faks, teleks, - Çeşitli kırtasiye malzemeleri ![]() MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER Radyo televizyon muhabiri olmak isteyenlerin; - Üst düzeyde sözel yeteneğe sahip, - Sosyal olaylara ilgili, - Derinliğine araştırma merakı olan, - Başkaları ile iyi ilişki kurabilen, - Değişik ortamlarda çalışıp, sık sık seyahat edebilecek kimseler olmaları gerekir ![]() Yaratıcılık mesleki başarıyı artırıcı etkendir ![]() ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Radyo televizyon muhabirlerinin çalışma ortamları çok değişkendir ![]() ![]() ![]() ![]() ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Radyo TV muhabirleri TRT Kurumunun bütün kanallarında (radyo ve TV), özel televizyon kanallarında, özel radyolarda, yerli ve yabancı haber ajanslarında görev yapabilirler ![]() ![]() MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi; çeşitli üniversitelere bağlı iletişim fakültelerinin “Radyo ve Televizyon Yayımcılığı”, “Radyo, Sinema ve Televizyon”, “Sinema ve Televizyon” bölümlerinde verilmektedir ![]() Ayrıca, Türkiye Radyo Televizyon Kurumunda verilen hizmet öncesi eğitimler de bu mesleğin eğitim yerleri arasında sayılabilir ![]() Ancak, muhabirlik mesleğinden farklı alanlardan mezun olan kişiler de bu meslekte çalışabilmektedirler ![]() MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI İlgili bölümlere girebilmek için Öğrenci Seçme Sınavında yeterli “Sözel (SÖZ-2)” puan almak gerekmektedir ![]() EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ - İletişim fakülteleri radyo, TV ve sinema bölümlerinde eğitim süresi 4 yıldır ![]() ![]() ![]() - Anadolu teknik liseleri radyo-televizyon bölümünün eğitim süresi, birinci yılı yabancı dil hazırlık sınıfı olmak üzere 5 yıldır ![]() ![]() MESLEKTE İLERLEME İdari kadrolara geçiş mümkün olabilmektedir ![]() ![]() ![]() BENZER MESLEKLER: Gazete muhabirliği ![]() BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU - İletişim fakültelerinde öğrenime devam eden öğrencilerden durumu uyanlara Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu'nca öğrenim ve harç kredisi ödenmektedir ![]() - TRT'de 6 aylık hizmet-içi eğitim süresince meslek adaylarına ücret ödenmemektedir ![]() - Bu meslekte ücretler, çalışılan yer ve deneyime göre değişiklik göstermektedir ![]() ![]() DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri ![]() |
![]() |
![]() |
|