Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
başarı, eskimeyen, için, metot, modelleme

Başarı İçin Eskimeyen Metot Modelleme

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

İnsan, birisini örnek almak ve ona uymakla kârlı mı çıkar yoksa zararlı mı? İmrendiğiniz daha iyi bir insan, daha başarılı bir öğretmen, daha iyi bir öğrenci, daha sevimli bir arkadaş, daha iyi bir meslektaş, daha iyi bir çocuk, daha iyi bir anne-baba varsa, onları örnek alıp onlar gibi olmak sizin için bir kazanç değil midir?
Günlük işlerimizden yüksek ideallerimize kadar gerçekleştirmede sıkıntıya düştüğümüz ya da başaramadığımız, hattâ hayalden öteye götüremediğimiz veya başlayıp yarıda bıraktığımız ne kadar çok düşünce ve hedeflerimiz vardır değil mi?
Bunları başarabilmek ve istenen sonucu elde edebilmek tek bir faktöre bağlı olmamakla birlikte, örnek insanları rehber edinmek ve onların tecrübe ve bilgilerinden yararlanmak en kestirme ve belki en sağlıklı yollardan birisidir sd Çünkü diğerlerinin hareket ve davranışlarını aynen veya benzer şekilde tekrarlayanlar onların elde ettiği sonuçların aynısını veya benzerini elde eder Çok kötü şartlarda bile birisi sevecen olabiliyorsa, onun olaylara ve nesnelere nasıl baktığı gözlenerek stratejisi belirlenebilir ve onun gibi sevecen olunabilir Biri sabahleyin kolay, çabuk ve enerji dolu kalkıyorsa, bu onun ürettiği bir sonuçtur Eğer kendimize "onu nasıl üretiyor?" sorusunu sorar ve cevabını bulursak, aynı yolu izleyip aynı sonucu üretebiliriz
Aslında hepimiz hayatımızın farklı zamanlarında farklı insanlardan esinleniriz İlişkimizin derecesine göre, düşünce yapımız, hareketlerimiz ve davranışlarımızda da onların izleri vardır Kimimizin kafasında anne veya babamızdan veya her ikisinden, kimimizde öğretmenlerimizden, kimimizde dindar bir insandan öğrendiklerimiz vardır baskın olarak Bazen birinden, bazen de diğerinden öğrendiklerimizi kullanırız Bu nedenle, kendimizi, "bizler tecrübelerimizin toplamıyız" şeklinde tanımlayabiliriz Bu tecrübe, tanıdığımız kişileri ve bu kişilerle olan ilişkilerden nasıl yararlandığımızı içerir Başlangıçta işe yaramayan, sağlıksız veya olumsuz tecrübeler edinmiş ve sonra bu olumsuzluğu düzeltecek rehberleri bilinçli olarak arayıp bulmuş olanlarımız da vardır Yine çoğumuz biliriz ki, hem olumlu hem de olumsuz insanlardan alınacak dersler vardır
Ailesinden maddî-manevî destek görmeyen bir öğrenci daha onüç-ondört yaşında hem çalışmak hem de okumak zorunda kalır Bir gazetede iş bulur Yanında çalıştığı 'yayın yönetmeni' onu üniversite yıllarında da maddî olarak destekler Bu davranış karşısında genç öğrenci, "Benim de başkalarına yardım elini uzatmam gerektiğini ve ele geçirdiğim fırsatı onlara da tanımamın önemini öğrendim" der
Genç üniversiteyi bitirir Bir kurumda çalışmaya başlar Müdürü, her görevin o gün bitirilmesini, her telefon görüşmesinin o gün tamamlanmasını, her mektubun o gün cevaplandırılmasını ister Kendisine başvuran herkese; yetkisi, otoritesi, ilişkileri olmayan en yoksul kişiden bakan düzeyindeki kişilere kadar herkese aynı şekilde nazik davranır Genç adam müdürünü çok iyi izler, ondan insanlarla nasıl ilişki kuracağını ve yapılan işte mükemmele nasıl ulaşılacağını öğrenir
Bu genç daha sonra bir gazetede editör ve ardından yayın yönetmeni olur Gazetenin patronu, girdiği her şeyde hep kazanmayı isteyen birisidir İster bir sportif yarışma, ister bir iş olsun en iyisini yapmayı ve sıradışı bir mükemmele ulaşmayı hedefler Onun bu rekabetçi tutumu, genç yönetmen üzerinde müthiş bir tesir yapar Mükemmele ulaşma azmi onun gazetesini gerek tiraj, gerekse kalite yönünden ülkenin en büyük gazetesi haline getirir O, bu günleri için; "İnsanlara ve ortaya koydukları ürünlere son derece özen gösteren kişilerle birlikte olduğum için gerçekten talihliyim" der
Bu adam 1990 yılında, 24 saat canlı yayın yapan bir televizyonunun başına getirilen ve 130 ülkeden izlenen kanalı 6 yılda 208 ülkeden izlenir hale getirir sd "Karşılaştığınız her şeyden öğrenirsiniz" diyen bu başarılı yönetici, "Geri vermenin önemini Peyton'dan, geçen her günden azami yarar sağlama gerektiğini ve mükemmelliğin önemini Bill'den ve LBJ'den öğrendim Otis ile Ted'den ise kazanmanın ancak en yüksek standartlarla mümkün olabileceğini, sahtecilik yapılmaması gerektiğini, çok yüksek kaliteli satandartlarla müthiş şeyler gerçekleştirilebileceğini öğrendim" der Çünkü o başkalarının yeteneklerini takdir eden ve onların yeteneklerinden yararlanabilmek için aktif gayret sarf eden akıllı bir insandır
Sd Onun yaptığı yeni bir şey değildir O başka insanları modelleyerek o hale gelmiştir Gerçekte biz de her zaman modelleme yapıyoruz Çocuk konuşmayı büyüklerini modelleyerek, çıraklar mesleğini ustalarını modelleyerek öğrenirler Eğer bazı kelimeleri iyi telaffuz edemiyorsanız, onları mükemmel telaffuz eden birisini modelleyerek 45 dakika içerisinde siz de onun gibi olabilirsiniz Tanıdığınız birisinin çocuklarıyla iletişimi mükemmelse, aynı işi siz de yapabilirs
Modelleme, istenilen hedefe ulaşmada deneme-yanılmaya göre daha kısa sürede sonuç verir Çünkü, mükemmelleşmesi için yıllar harcanan bir faaliyeti; modelleyerek birkaç saniyede, saatte, haftada, ayda ya da yılda, en azından davranışını tekrarlamak istediğimiz insandan çok daha kısa sürede onun elde ettiği gerçekleştirebiliriz efendim
İyi bir hatibin konuşmasını sesiyle, ses tonu ve vurgusuyla taklit eden, daha önce hissetmediği ölçüde bir özgüven ve kuvvet hisseder İçindeki kuvvetli duygulardan azami derecede yararlanmak isteyen, hayran olduğu birisini modelleyerek işe başlamalıdır Onun gibi inanarak, onun gibi düşünerek, onun gibi konuşarak, onun gibi çalışarak, onun ahlâkıyla ahlâklanarak, kısaca onun gibi olmaya çalışarak hayran olduğumuz kişiye benzeyebiliriz
İnsanların mükemmel bir dünya hayatı yaşamaları açısından da modelleme önemlidir sd Çünkü rehbersiz bir insan gerçek anlamda doğruları bulamaz, "acaba böyle hareket hak mıdır, faydalı mıdır?" gibi endişelerinden kurtulamaz
İnsanlarla, çocuklarımızla, anne-baba ve eşimizle olan ilişkilerimiz, yememiz, içmemiz, uyumamız, ibadetlerimiz, duamız, çalışmamız, konuşmamız, tasarruf ve harcamalarımız gibi hareket ve davranışlarımızı çok çeşitli şekillerde sergileyebiliriz Bize ait olan bu seçim bizi ya yüceltir ya da aşağılatır
İnsanı en güzel şekilde yaratan Yüce Yaratıcı, onu rehbersiz bırakmamış; indirdiği Kur'ân ile de o Rehber'e uymamızı istemiştir
"De ki: Allah'ı seviyorsanız, bana uyun ki, Allah'da sizi sevsin" (Al-i İmran, 31),
[size="2">"][/size]

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com