Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgileri, bilgisayar, meslek, programcısı

Bilgisayar Programcısı Meslek Bilgileri

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

TANIM

Değişik konularda ve çok miktardaki bilgiyi, bilgisayar ortamında hızlı ve sistematik bir biçimde çözümlemek ve değerlendirebilmek amacı ile program yazan kişidir

GÖREVLER

- Bilgilerin bilgisayarda amaca uygun olarak sistematik bir biçimde kullanımını
sağlayacak bilgisayar programları yazar,
- Pek çok bilgisayar programlama dilini bilir ve elindeki bilgilerin niteliğine en
uygun olan programlama dilini seçer ve programı bu dilde yazar,
- Programlama dillerinin yazımında kullanılan kodlamaları yapar ve uygular,
- Yazdığı programı test eder,
- Sistem analistinin verdiği formları, bilgisayarın kullanım diline kodlar

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Bilgisayar (macintosh, PC vs)
- Disket, disk,
- Printer, scanner, klavye gibi araç-gereç ve malzemeler

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Bilgisayar programcısı olmak isteyenlerin;
- Sistemli düşünme gücüne sahip,
- Matematikle ilgili ve bu konuda başarılı,
- Kendini yenileyebilen, araştırmacı,
- Bir konuda verilerin çözümlenmesi için yapılması gereken işlemleri kavrayıp
bunu bilgisayar diline aktarabilen,
- Sabırlı ve dikkatli
kimseler olmaları gerekir

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Bilgisayar programcıları büro ortamında çalışırlar ve birinci derecede verilerle uğraşırlar, iş oturarak yürütülür, ortam genellikle sessizdir Bilgisayar programcısı çalışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim halindedir

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Bilgisayar programcılığı eğitiminden sonra, kişilerin iş bulma olanakları geniştir Hemen hemen tüm kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait işyerlerinde çalışabilirler Bilgisayarın her alanda yaygınlaşması, bu meslekteki elemanların iş bulmalarını kolaylaştırmakta ve aranan eleman olma özelliklerini daha uzun bir süre koruyacaklarını göstermektedir Bu mesleği hem kadınlar hem de erkekler tercih etmektedirler

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Meslek eğitimi, üniversitelere bağlı meslek yüksek okullarının “Bilgisayar Proğramcılığı” bölümünde verilmekte iken, bu bölüm adının “Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama” olarak değişmesi nedeniyle, “Bilgisayar Proğramcılığı” adıyla artık öğrenci alınmamaktadır Bu nedenle D- Meslek Eğitimi bölümünde bulunan bilgiler “Bilgisayar Proğramcılığı” bölümü eğitiminin verildiği zamandaki araştırılan bilgileri kapsamaktadır

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Bilgisayar Programcılığı ön lisans programına girebilmek için,
- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Merkezi sistemle yapılan Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS ) yeterli “Sayısal (SAY-1)” puanı almak gerekmektedir
Meslek Liselerinin Bilgisayar,Bilgisayar Donanım, Bilgisayar İşletimi/Bilgisayar İşletimi Teknisyenliği,Bilgisayar Yazılımı bölümlerinden mezun olanlar üniversitelerin Bilgisayar Programcılığı ön lisans programını tercih ettiklerinde orta öğretim başarı puanları 065 ile çarpılarak ÖSS puanlarına eklendiğinden, diğer alanlara göre daha yüksek bir ağırlıklı puan elde etmekte ve öncelikle yerleştirilmektedir

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Eğitim süresi 2 yıldır
Eğitimin ilk yıllarında: Genel Matematik, Programlama Dilleri, Teknik Resim, İstatistik ve Muhasebe gibi temel dersler verilmektedir Daha sonraki yıllarda ise: ileri düzeyde programlama, data yapıları ve algoritmalar, sistem analizi, modern mantık ve mikro işlemleri, nümerik analiz, yöneylem araştırması, iletişim sistemleri ve bitirme tezi olmak üzere meslekle ilgili uygulamaya dönük program yürütülmektedir

MESLEKTE İLERLEME

Bilgisayar Programcılığı ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri öğretmenliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Bilgisayar ve Enformatik, Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri, Bilgisayar-Enformatik, Bilgisayar ve Kontrol Mühendisliği, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Matematik-Bilgisayar, Enformatik, Uygulamalı Matematik ve Bilgisayar, Enformasyon Teknolojileri, Turizmde Bilgisayar Teknolojisi lisans programına dikey geçiş yapabilirler
BENZER MESLEKLER
- Sistem Analisti,
- Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni

BURS, ÜCRET VE KREDİ DURUMU

Meslek eğitimi süresince kazanç söz konusu değildir Ancak, koşulları uyan öğrencilerin Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca verilen krediden yararlanması mümkündür Ayrıca başarılı öğrenciler burs alabilmektedir

Eğitim sonrası kazançta kişinin çalıştığı işletmeye, tecrübesine ve çalışma süresine göre ücret değişikliği söz konusudur Genelde asgari ücretten başlayıp, asgari ücretin 10 katına kadar çıkabilmektedir

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları,
- Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi,
- Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri

Alıntı Yaparak Cevapla

Eski 10-21-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Bilgisayar Öğretmenliği

Programın Amacı

Bilgisayar öğretmenliği programının amacı teknik liselerde, endüstri meslek liselerinde ve yaygın eğitim kurumlarında bilgisayar konusunda eğitim yapacak öğretmenleri yetiştirmektir

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

Bilgisayar öğretmenliği programında temel fizik ve matematik, devre elemanları ve ölçü aletleri, bilgisayar programlama, mikroişlemci, elektrik ve manyetik alanlar, bilgisayar destekli devre tasarımı gibi alan dersleri verilir

Ayrıca, eğitim psikolojisi, genel öğretim metotları, bilgisayar öğretimi, özel öğretim metotları, mesleki teknik eğitimin esasları, ölçme ve değerlendirme ve rehberlik gibi öğretmenlik meslek bilgisi dersleri de okutulur ve uygulama yaptırılır

Gereken Nitelikler

Bilgisayar öğretmeni olmak isteyenlerin üst düzeyde sayısal yeteneğe sahip, sistematik düşünebilen, mantık ve matematik konularında başarılı kimseler olmaları gerekir

Ayrıca düşüncelerini başkalarına etkili bir biçimde aktarabilme, iyi bir öğrenme ortamı sağlayabilme,dikkatli, işine özenli olma, insanlarla iyi iletişim kurabilme, kendini ve çevresini geliştirme istek ve çabasında olma bilgisayar öğretmeni olmak isteyenlerde aranan özelliklerdir

Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler

Bilgisayar öğretmenliği programını bitirenlere “Teknik Öğretmen” unvanı verilmektedir

Mezunlar “Bilgisayar Öğretmeni” olarak örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından,öğrencilerin yaş düzeyleri ve okulun amaçları dikkate alınarak hazırlanan öğretim programı çerçevesinde, bilgisayar konusunda teorik ve pratik dersler verir, öğrencilerin başarılarını değerlendirir, başarıyı artırıcı önlemler alır, öğrenci sorunları ile ilgilenir ve giderilmesine çalışır, kendini ve mesleğini geliştirici çalışmalar yapar, alanındaki gelişmelerin öğretim programlarına yansıtılması için girişimlerde bulunur

Çalışma Alanları

Bilgisayar öğretmenlerinin başlıca çalışma alanı Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı teknik liseler, endüstri meslek liseleri ve yaygın eğitim kurumlarıdır Bilgisayar her alanda kullanılan bir araç olduğundan bilgisayar sistemleri öğretmenleri genel eğitim veren okullarda da öğretmen olarak görev alabilirler, özel sektöre bağlı eğitim kurumları ile işletmelerde de çalışma olanağı bulabilirler, kendileri özel iş yeri açabilirler

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com