Jelatin Nedir , Jelatin Nasıl Yapılır , Jelatin Neden Yapılır |
10-21-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Jelatin Nedir , Jelatin Nasıl Yapılır , Jelatin Neden YapılırJelatin nedir , Jelatin nasıl yapılır , Jelatin neden yapılır Jelatin(gelatin), memelilerin dokularında, kasları kemiklere bağlayan, kemikleri birbirine ve diğer organlara bağlayan kısımlarında bulunan ve bir protein olan kollagenden çıkartılan bir protein maddesidir Hayvanların(çoğunlukla sığır ve domuzların) deri, kemik ve bağ dokularının kaynatılması ile üretilir Jelatinin güçlü şekil alma kabiliyeti, şeffaf jell oluşturması, esnek filim haline gelmesi, hazmının kolay olması, sıcak suda eriyebilmesi ve şekil alma hassası gıda işlemede, ilaç ve kozmetik ürünlerinde, fotoğrafçılıkta ve kağıt ürünlerinde kullanılan kıymetli bir madde olmasını sağlamıştır Bir gıda maddesi olarak jelatin, jellenmiş tatlı ve diğer gıda ürünleri için ana kaynaktır Meyve ve etlerin korunmasında yüzey kaplama maddesi olarak, süt tozu yapımında, pasta beze ve kremalarında, taffy, marşmellov, haribo ve diğer şekerleme türlerinde, meyve sularında, dondurmada, yoğurtta, eritme peynirlerinde, diş macunu, şampuan, parfüm gibi kozmetik ürünlerinde ve ilaç sanayiinde kapsül ve tabletlerin filim tabakalanmasında kullanılmaktadır Ham maddeler Hayvan kemikleri, derileri ve dokuları kesimhanelerden toplanır Jelatin işleme fabrikaları bu nedenle kesimhanelere yakın yerlerde kurulur 1kg jelatin elde etmek için 30 kg ham madde kullanılmaktadır Hayvan parçalarından bakteri ve mineralleri uzaklaştırmak için kostik kireç veya sodium karbonat gibi asit ve alkalikler kullanılır Bu maddeler gıda işleme fabrikalarından ve dış satıcılarından satın alınır Gıda jelatinlerinde tatlandırıcı, tat verici ve renklendirici eklenir Bu maddeler de sıvı veya toz formunda dış satıcılarından satın alınabilir |
|