10-21-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mutfakta Doğru Bildiğimiz Yanlışlar
Mutfakta Doğru Bildiğimiz Yanlışlar
1 Yumurta zararlıdır: Yıllardır beslenme uzmanları, yumurtanın sağlıksız olduğu konusunda bizi uyardılar En zengin kolesterol kaynağından biri olan yumurtanın damarları tıkadığı ve kalp kriziyle felç riskini artırdığı doğru mu?
Yanlış Yapılan birçok araştırma, bu teorinin yanlış olduğunu gösterdi
2 Kahve kansere yol açıyor: 1970’li yılların sonunda araştırmacılar kafeinin göğüs dokusunda kiste yol açtığını açıklamışlardı Daha sonra, 1981 yılında Harvard Tıp Okulu tarafından yapılan bir araştırmada, kahve içenler arasında pankreas kanserinde artış olduğu tespit edildi
Diğer bilim adamları, kanserler arasındaki ilişkiyi araştırdılar Ancak hiçbir şey bulamadılar
Hatta bilim adamları kahvenin tam tersi etki yaptığını belirlediler Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalar kahve içmenin Parkinson ve tip 2 şeker hastalığı gibi diğer hastalıklara karşı vücudu koruduğunu gösterdi
3 Yağsız ve az yağlı yiyecekler her zaman yağlılardan daha sağlıklıdır: Süt veya et ürünlerinde bu kural uygulanabilir
Ancak, her yiyecek bu kurala uymaz Örneğin, salata sosları, zeytinyağı veya kanola yağı gibi sağlıklı tekli doymamış yağlardan yapılıyor
Yemeğin içinde gerekli yağ olmayınca, sindirim yollarınız salatadaki besin maddelerinin çoğunu içine çekemiyor
4 Çiğ sebze ve meyveler pişmişinden daha besleyici: Bazı çiğ gıda taraftarları, sıcaklığın gıdalardaki enzimlere zarar verdiğini savunuyor Bu kısmen doğru olabilir, ancak pişirmek lifi çözüyor ve vücudunuz için işlenmesini kolaylaştırıyor
Son yıllarda yapılan araştırmada, bilim adamları pişirmenin bazı meyve ve sebzelerde önemli bileşenlerin seviyesini artırdığını belirledi Örneğin, ketçap çiğ domatesten 6 kat daha fazla antioksidan olan likopen içeriyor
5 Donmuş ve konserve meyve ve sebzeler tazelerden daha az besleyici: Herkes taze sebzelerin donmuş ve konserve yapılmış türlerine göre daha besleyici olduğunu düşünür
Tam tersi, gıda işleyiciler taze toplanan ürünü çok hızlı donduruyorlar ve bu nedenle bu gıdalar vitamin ile mineral içeriğini koruyor 1992 yılında Illinois Üniversitesi’nde yapılan araştırma, donmuş fasulyenin manavda satılan taze fasulyeler kadar çok vitamin içerdiğini gösterdi
6 Kabuklu yemişler çok besleyicidir, bunları idareli tüketin: Sert kabuklu yemişlerin çok fazla yağ içerdiği doğru, ancak bunlar faydalı yağlar Ayrıca, sağlıklı bir beslenmenin parçası olarak kabuklu yemişlerden yemek kilo vermenize yardım ediyor Mükemmel bir lif kaynağı olan yemişler, E vitamini, magnezyum, folat ve bakır gibi birçok besin maddesi içeriyor
|
|
|