![]() |
Balık Almanın Ve Pişirmenin İncelikleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Balık Almanın Ve Pişirmenin İncelikleriBalık almanın ve pişirmenin incelikleri ![]() Deniz kokan 80 tarif Ege mutfağının ustalarından Gökçen Adar, son olarak balıkla ilgili bir kitap çıkarttı ![]() ![]() ![]() Gökçen Adar, makine mühendisi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İzmir’de doğup yaşamı boyunca Anadolu el sanatlarıyla, folkloruyla, yemek kültürüyle ilgilenen Gökçen Adar’ın, "Deniz kokan 80 unutulmaz tarif" Balık adını verdiği kitabı geçtiğimiz günlerde Hayykitap tarafından piyasaya çıkartıldı ![]() ![]() "Sohbet edermişçesine verdiğim tarifleri, mutfakta acemilik çekenler de, ustalaşmış olanlar da kolaylıkla uygulayabilir" diyor Gökçen Adar ![]() Buğulamalardan hamur işlerine, çorbalardan mezelere, unutulmuş yöresel 80 balık tarifinden bazılarının adları şöyle: Tuzda çipura, ada beyi yahnisi, terbiyeli balık çorbası, bamyalı levrek, gelin turşusu, saray usulü palamut köftesi, uskumru külbastı, hamsi dibilesi, domatesli balık buğulama, kefal pilaki, narlı palamut, ıspanaklı hamsi dolama ![]() Gökçen Adar kitabında tariflerin yanı sıra, balık alırken, saklarken, lokantada sipariş verirken nelere dikkat etmek gerektiğinden hangi balık nasıl pişirilir sorusunun cevabına kadar pek çok ipucu veriyor ![]() ![]() BALIK ALIRKEN BUNLARI BİLMEKTE FAYDA VAR Sürekli aynı balıkçıdan alışveriş yapın ![]() Bayat balık olduğundan şüphe duyarsanız değiştirin ![]() Balıkların gözleri cam gibi saydam olmalı ![]() Mat, donuk gözlü balıkları almayın ![]() Pulları parlamalı ![]() ![]() Solungaçları diri ve kırmızı olmalı ![]() ![]() Kuyruğu dik olmalı ![]() ![]() Ayıklanmış balık almayın ![]() ![]() Kılıçbalığı yerine köpekbalığı almayın ![]() Restoranlarda balık siparişi verirken dikkatli olun ![]() Taze gösterip bayatı pişirebilirler ![]() Kalamar tava siparişi verdiyseniz bazı yerlerde size mürekkepbalığı getirebilirler ![]() NARLI PALAMUT NASIL PİŞİRİLİR Malzeme (2 kişilik): 1 adet irice palamut (bütün), 1 adet yeşil domates veya elma, 2 adet defne yaprağı, 1 mini dal taze biberiye, 1 sap taze nane, 2 yaprak adaçayı (taze varsa), 1 mini sap mercanköşk veya kekik, 1 adet limon, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 5-6 tane karabiber, 2 kahve fincanı nar tanesi, 1 tatlı kaşığı tuz ![]() Hazırlanışı: Palamutun iç organlarını çıkarın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HANGİ BALIK HANGİ MEVSİMDE NASIL YENİR Akya (4 mevsim) tava ızgara yahni, kavurma ![]() Barbunya (yaz sonbahar) tava, buğulama, fırın ![]() Çipura (yaz sonbahar) ızgara, fırın Dil (yaz) tava, şiş Gümüş (bahar) tava Hamsi (sonbahar, kış) tava, ızgara, buğulama, pilav, köfte İstavrit (sonbahar, kış) tava İzmarit (sonbahar, kış) yahni tava Kalkan (ilkbahar) tava ızgara, buğulama Karagöz (yaz sonbahar) tava ızgara Kefal (4 mevsim) pilaki tava, fırın külleme Kılıç (yaz) şiş, buğulama, fırın Kırlangıç (4 mevsim) çorba, salata, buğulama, fırın Lagos (yaz) ızgara, yahni, buğulama, fırın Levrek (yaz, kış) tava, ızgara, fırın, buğulama, pilav Lüfer (sonbahar) ızgara, fırın, buğulama Mercan (4 mevsim) ızgara, tava, buğulama, fırın Mezgit (kış) buğulama, tava, kavurma Palamut (sonbahar) tava ızgara, köfte, fırın, yahni ![]() Sardalya (sonbahar) tava, ızgara, buğulama Tekir (yaz) tava, yahni, buğulama Uskumru (sonbahar) ızgara, yahni, dolma, köfte |
![]() |
![]() |
|