Hasta |
11-02-2009 | #1 |
Şengül Şirin
|
HastaHasta Sağlıksız, sağlığı yerinde olmayan İslâm şeriatında hastaların ibâdetlerini kolaylaştırmak için pek çok kolaylıklar vardır Hasta olan birkişi hastalığının ağırlığına göre oturarak, yarı oturarak ya da işaret ile namaz kılabilir Bunun akılcı gerekçesi önemli olanın niyet ve istek oluşudur Gücü bulunmayanın bunu tam olarak uygulayamaması din açısında caiz görülmüştür Hastalar ve hastalıklar üstüne söylenmiş birçok Peygamber sözleri (ha-dis)de vardır Örneğin, Buhâ-rî'nin Ebû Hüreyre'den naklettiği bir hadisinde Peygamber şöyle demiş: "Allah'ın takdiri (izni) olmadıkça hastalık geçmez Bununla beraber cüzzam-lıdan aslandan kaçarcasına kaç" Gene Ebû Hüreyre'den nakledilen bir başka hadisinde de Peygamber şöyle der: "Allah hiçbir dert vermemiştir ki onun ilacını da vermemiş olsun" İbn Abbas'tan nakledilen bir başka hadis: "Peygamber, şifa üç şeyledir, buyurdu Kan aldırmak, bal şerbeti içmek, ateşle dağlamak Ama ben ümmetimi dağlamaktan men'ederim" Hz Ayşe (Peygamberin eşlerinden biri)'den nakledilen bir başka hadis: "Peygamber, muhakkak ki şu çörek otu sâm'dan başka her hastalığa şifadır, dedi Sâm nedir? diye sordum, ölümdür, dedi" Ebû Musa'dan nakledilen bir başka hadis: "Açları doyurunuz, hastaları ziyaret ediniz" Gene Hz Ayşe'den nakledilen bir başka hadis: "Peygambere okuması için bir hasta getirmişlerdi O da, ey insanların Rabbi, dedi, hastalığı kaldır, şifa ver Gerçek şifayı ancak sen verirsin, senin vereceğin şifayla hastalık gider" Enes'ten nakledilen bir başka hadis: "Allah şöyle buyurmuştur: Ben bir kulumu çok sevdiğim iki gözünün nurundan yoksun ederim, katlanırsa buna karşılık ona cenrıet veririm"