Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Biyografiler

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
abdülkerim, hayatı, mahdum, nerelidir

Abdülkerim Mahdum Hayatı Abdülkerim Mahdum Nerelidir

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Abdülkerim Mahdum Hayatı Abdülkerim Mahdum Nerelidir

Abdülkerim Mahdum

Afganistan Eski Milletvekili

Afganistan Türkleri'nin Türkiye'de yaşayan kanaat önderlerinden

1942 yılında Afganistan’ın Cevizcan vilayeti Kızlayak kasabasında doğdu İlk ve Orta okul eğitimini, Kızılayak'ta tamamladı Babası Seracettin Mahdum tarafından özel olarak eğitildi

Babası Seracettin Mahdum'u 14 yaşında kaybetti Aile yönetimini, küçük yaşta devraldı

Bu süre zarfında Afganistan’ın kuzeyinde bulunan Türk halkının ileri gelenleriyle bu yaşlarda tanıştı Bu dönemden itibaren kendisini göstermeye başladı Halkın ve ileri gelenlerin büyük ısrarı sonucu, 1968 yılında milletvekili seçildi

26 yaşında meclise girdi Başkent Kabil’de görev yaparken, Afganistan’da en genç milletvekili unvanına sahip oldu Afganistan’da boy farkı gözetmeksizin, tüm Türk milletine eksiksiz hizmet vermeye çalıştı

Milletvekilliği döneminde, Afgan Kralı Zahirşah’ın en yakın adamlarından biri oldu

İki dönem parlementoda millitvekilliği yaptı Türk halkına en belirgin hizmetlerinden biri, okullarda Türk dilinde eğitim verilmesini sağlaması oldu Afgan Radyosunda, Türkmen ve Özbek dilinde ikişer saat yayın hakkının sağlanmasına çalışanlardan biri oldu

Bunların dışında, Afganistan’da Türklerin yoğunlukta yaşadığı küzey bölgesi için 37 proje hazırladı

Bu hazırladığı porjeler arasında altyapı çalışmaları, yol, köprü, okul ve barajların kurulması ve kanallar gibi bir çok proje yer alıyordu

Başkent Kabil'de eğitim alan Türk öğrencilere karşılıksız burs sağladı Hatta bazı öğrencileri, ailelerinden zorla alarak, yüksek okullarda okutulmasını sağladı

Kral Zahir Şah, yeğeni ve aynı zamanda damadı olan Muhammet Davut Şah tarafından devrilmesiyle Afgan hükümeti ile ilgisini kesti

Ülkede çeşitli Türk boylarının birlikte yer aldığı, 'Erkin Türkistan' isminde bir Türk partisi kurulmasına katkı sağladı

Ülkede durumun giderek kötüye gittiğini anladı Dedesinin vasiyeti olan ailesini, Türkiye’ye yerleştirmek için arayışlara girdi

Bu konuda ön araştırma yapmak için Türkiye’ye hareket etti Bu arada Rusların, Afganistan’ı işgal etmesiyle tüm hayalleri alt üst oldu

1978’de Türkiye'ye geldi 1938 yıllarında gelen ve burada mesken tutan Doğu Türkistanlı akrabaları ile de tanıştı

Bu arada Afganistan’da Davutşah’da devrildi Yerine Rus yanlısı Nurmuhammet Teriki iktidara geldi

Afganistan’ın Ruslar tarafından işgal edildiğini Türkiye'de öğrendi Derhal Afganistan’a dönmeye karar verdi

Afganistan’a gelir gelmez, Rus sempatizanı Afgan ileri gelenleri tarafında sıkıştırıldı

Yaklaşık iki ay geçtikten sonra tutuklandı Şıbırgan hapishanesinde 14 ay tutuklu kaldı

Burada özel hücrede tutuldu Çeşitli işkencelere maruz kaldı 1980 yılında, Babrak Karmal’in iktidara gelmesiyle, genel aftan yararlanarak hapisten çıktı

Hapisten çıktıktan sonra 6 ay Afganistan’da kaldı Tüm aile fertleriyle birlikte, derhal Pakistan’a geçti

Burada Türk asıllı mücahitlerin, çok haksızlıklara maruz kaldığına gördü ve parti kurmaya karar verdi

1980 yılında, tüm göçmen Afgan Türklerinin bir araya geldiği Türk Partisi'ni kurdu

Bu parti, Pakistan hükümeti tarafından diğer Afgan partileri gibi resmiyete kavuşturuldu Afganistan'dan gelen tüm Türk mücahitlerini silahlandırdı

Kardeşi Mennan Mahdum’u da bizzat silahlandırarak, Ruslara karşı direnişe yolladı

Bir taraftan parti işleri ile uğraşırken şehit abisi Nurettin ve kardeşi Kemalettin ve kendi ailelerini Türkiye'ye göndermenin yollarını aradı

Daha sonra Türkiye yöneticilerine, Afganistan Türkleri adına dilekçe yazarak, Türkiye'ye iltica talebinde bulundu Dönemin Cumhurbaşkanı Orgeneral Kenan Evren tarafından dilekçesi onaylandı

1982 yılında, Afganistan’da yaşayan tüm Türk boylarından toplam 4 bin 500 kişi ile Türkiye'ye geldi

Üç ay içinde geri dönerek, Türkistan Partisi'nin başını dönmeyi düşündü Ancak zamanın iktidarı tarafından can güvenliği gerekçesiyle geri gönderilmedi Halen Tokat’ın Yeşilyurt ilçesinde yaşamaktadır

6 oğul 5 kız babası Hayatını, daima Türk milletine hizmet aşkıyla harcadı Sayısız şiiri, bulunmaktadır

Hazırlayan:

Osman Mahdum

Anadolu Ajansı

Yurt Haberler Muhabiri

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com