Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bulunur, cümlede, cümlenin, nesne, nesnesi

Cümlenin Nesnesi Nasıl Bulunur , Cümlede Nesne Ne Demek

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Cümlenin Nesnesi Nasıl Bulunur , Cümlede Nesne Ne Demek

Cümlenin Nesnesi nasıl bulunur , cümlede nesne ne demek

Nesne, cümlede yüklemin bildirdiği, öznenin yaptığı işten etkilenen ögedir Geçişli fiiller, nesneye yönelerek onu etkilediği için nesne, sadece yük*lemi geçişli fiil olan cümlelerde bulunur

Nesne, yükleme belirtme hâli ekiyle (-ı, -i, -u, -ü) bağlanır Cümlede belirtme hâli ekini alan kelime veya kelime grubu sadece nesne görevinde bulu*nabilir Belirtme hâli ekini alan nesneler belirtili nesnedir Nesneler bazen belirtme hâli ekini almadan da yükleme bağlanabilir Belirtme hâli ekini almayan nesnelere belirtisiz nesne denir Belirtili nesneyi bulmak için yükleme kimi, neyi sorularısorulur:

Gülleri, çekerek büyütemezsiniz (Neyi büyütemezsiniz? ― gülleri)

Cesaret, insanı zafere; korkaklık ölüme götürür

(Seneca)

(Kimi götürür? ― insanı)

Başını acemi berbere teslim eden cebinden pamuğunu eksik etmesin

(Neyi eksik etmesin?― pamuğunu)

Belirtisiz nesneyi bulmak için yükleme ne sorusu sorulur:

Kütüphaneden ödünç kitap almaya gittiler

(Ne almaya gittiler?― ödünç kitap)

Bir cümlede birden fazla nesnenin olması durumunda nesneler, belirtili veya belirtisiz aynı cinsten olmalıdır: Bahçıvan Mehmet, bahçedeki gülleri, karanfilleri, lâleleri bir bir sulardı

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com