|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
anlam, ile, ilgili, kelimedesözcükte, soruları, test |
![]() |
Kelimede-Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kelimede-Sözcükte Anlam İle İlgili Test SorularıKelimede-Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları 1 1 ![]() a) Tayfalar ikide bir gökyüzüne bakıp konuşuyorlardı ![]() b) Bene verilen her işi titizlikle yaparım ![]() c) Çocuk, bilgisayar oyunlarından çok hoşlanıyordu ![]() d) Bu yöreyi her yönüyle tanısam iyi olur ![]() e) Ansiklopediyi ara sıra karıştırıp bir şeyler öğreniyorum ![]() 2 ![]() a) Rakibini on saniyede tuşladı ![]() b) Ömer Seyfettin, şekerden öldü ![]() c) Öğretmen bize ilginç sorular yöneltti ![]() d) İlk rauntta maçı kazandı ![]() e) Bu oyun iki perdeden oluşuyor ![]() 3 ![]() a) Çok çalışıyor; ancak istediği sonuca ulaşamıyordu ![]() b) Sizi bekleyeceğiz; yalnız çok gecikmeyin ![]() c) Günler geçiyor; lakin ondan bir haber gelmiyordu ![]() d) Çocukları sevelim; çünkü onlar geleceğimizdir ![]() e) İzne ayrıldım; ne var ki tatile gideceğim yeri belirlemedim ![]() 4 ![]() ![]() a) Olayın bu boyutta olduğunu şimdi duyuyorum ![]() b) Çoban, şimdi ağıla doğru gitti ![]() c) Şimdi anlarız olayın iç yüzünü ![]() d) Doktor Cemal şimdi çıktı, koşarsanız yetişirsiniz ![]() e) O parçayı, radyoda şimdi dinledim ![]() 5 ![]() a) Gün boyu çenesini bıçak açmadı ![]() İsteği sonucu alamayışına kendisi de çok şaşırmıştı ![]() b) Az çene yormadığımı sen de biliyorsun ![]() Boşuna konuşup durma, seni dinlemiyor bile ![]() c) Bütün gün oturup çene çalmıştı ![]() İşi gücü, sabahtan akşama kadar gevezelik etmekti ![]() d) Siz merak etmeyin, ben onun çenesini kapatırım ![]() Onu susturursak sorun kalmaz sanıyorum ![]() e) Herkes çenesini tutsa kimsenin kalbi kırılmaz ![]() Akla gelen her şeyi söylemesek çok iyi olur ![]() 6 ![]() a) Stadyumun çevresinde tek tük seyirci göze çarpıyordu ![]() b) O, hiçbir insan hakkında ileri geri konuşmaz ![]() c) Olanları ezile büzüle anlatıyordu ![]() d) Sen hiç hatır gönül bilmezsin ![]() e) Çamurlu yolda bata çıka ilerliyorduk ![]() 7 ![]() a) Dava için bilirkişi raporu gerekiyor ![]() b) Bu oyun tahminime göre üç perdelikti ![]() c) Yapım eki almış sözcüğe gövde denir ![]() d) Olayı bir de bu açıdan değerlendirin ![]() e) Bu cümle, giriş cümlesi olmaya uygun değildir ![]() 8 ![]() ![]() a) Yolun ortasında kocaman bir kütük duruyordu ![]() b) Doktor Ali Bey orta katta oturuyordu ![]() c) Adanın ortasına gelince fırtına başlamıştı ![]() d) Konuklarımız hafta ortasında gelebilirler ![]() e) Bu sehpayı odanın ortasına koyalım ![]() 9 ![]() a) Yaşça büyük olanı, şu siyah ceketliymiş ![]() b) Otelin havuzunun büyük oluşuna sevindim ![]() c) Büyük yolların yapılması kentin trafiğini rahatlatmıştı ![]() d) İnsan, büyük amaçlar edinmelidir kendine ![]() e) Şu büyük bina, bizim manzarayı öldürdü ![]() 10 ![]() a) Köpek, en sadık hayvandır ![]() b) Çocuğu ısıran köpek hala bulunamadı ![]() c) Köpeğime “Karabaş” adını koydum ![]() d) Zavallı köpek sabaha kadar inledi ![]() e) Ne kadar da güzel bir köpekmiş bu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kelimede-Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kelimede-Sözcükte Anlam İle İlgili Test Soruları1 ![]() ![]() 2 ![]() ![]() 3 ![]() ![]() 4 ![]() ![]() 5 ![]() ![]() “orta” sözcüğü, hangilerinde aynı anlamda kullanılmıştır? a) 1-4 b) 2-4 c) 1-3 d) 3-5 e) 3-4 12 ![]() a) Amma da kursağına düşkün adammış ha! b) Bu toplantıda da sağlıklı çözüm önerene rastlamadım ![]() c) Son olaylar, bizi Irak’la savaşın eşiğine getirdi ![]() d) Artık hiçbir şey için olumlu düşünemiyorum ![]() e) Olayın düğümünü esrarengiz tanık çözecek gibi ![]() 13 ![]() a) Bu kısır anlayışı terk etmedikçe onunla anlaşamayız ![]() b) Onu yakından tanıyınca ne denli dar düşünceli olduğunu anladım ![]() c) Ancak iki adım atabildi, yığıldı kaldı ![]() d) Çocukta en derin etkiyi bırakan öğretmenleridir ![]() e) İnsan içini inceltmedikçe, dışını inceltemez ![]() 14 ![]() a) Artık keskin soğuklar da başlamıştı, romatizmadan her yanı ağrıyordu ![]() b) Türk şiirinde en kapsamlı yeniliği Orhan Veli kuşağı gerçekleştirdi ![]() c) Onun ne dolaplar çevirdiğini hiç kimse anlayamaz ![]() d) Sen de tam burun yapacak zamanı buldun ha! e) Hazirandı, buğday başakları sararmaya başlamıştı ![]() 15 ![]() a) Onun için kara gün dostudur, derler ![]() b) Okul yıllarında ateşli edebiyat söyleşileri yapardık ![]() c) Karanlığın yavaş yavaş kaybolduğu saatlerdi; yapayalnızdım ![]() d) Önümüzde uzanan yeşillik denizini yara yara ilerliyoruz ![]() e) Hayallerinin gerçekleşmesi için hiçbir umut ışığı kalmamıştı ![]() 16 ![]() ![]() ![]() Aşağıdakilerin hangisinde buna benzer bir kullanım yoktur? a) Duyguları ağır basmış; onu affedememişti ![]() b) Sonunda sen de benim gibi harcanıp gideceksin ![]() c) Verdiği ince karşılık beni de şaşırttı ![]() d) Gezi programımızda bu yöreler yoktu ![]() e) Aktör dediğin kalıptan kalıba girebilmeli ![]() 17 ![]() a) Atalarımız, iki tart bir söyle, demişler ![]() b) Bu olay, onu tartmama yardımcı oldu ![]() c) Rakibini iyice tarttıktan sonra yere bırakıverdi ![]() d) Domatesi tartmadan, göz kararıyla verdi ![]() e) Bence o, seni tartacak adam değil ![]() 18 ![]() a) Takımımız rakibinden gömlek gömlek üstündü ![]() b) Irak krizi nedeniyle borsada durgun bir gün yaşandı ![]() c) Kendimi yatağa bırakır bırakmaz uyurum ![]() d) Bize yaptığı babalığı asla unutmamayız ![]() e) Onun geleceği, geçmişi gibi karanlık olacak ![]() 19 ![]() a) Çocukluğu türlü acılar içinde geçmişti ![]() b) Yüzyılların eskitemediği eşsiz dizelerdi bunlar ![]() c) Her eser ister istemez çağının damgasını taşır ![]() d) Belli ki bu çocuk babasının damarına çekecek ![]() e) İnançlarından ödün vermeyen bir kişiliğe sahipti ![]() 20 ![]() a) Çıkara dayalı arkadaşlıklar çabucak çözülür ![]() b) Kaza yapmış denince elim ayağım çözüldü ![]() c) Ekonomik zorluklar karşısında aileler çözülüyor ![]() d) Ellerimizi bağlayan ipler zor da olsa, çözüldü ![]() e) Birkaç gönül alıcı sözden sonra aranızdaki duvar çözüldü ![]() |
![]() |
![]() |
|