Anlatım Bozukluğu Test Soruları |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Anlatım Bozukluğu Test SorularıAnlatım Bozukluğu Test 1 Aşağıdakilerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?A) Dağların doruklarında su yerine kar yerdik haziran ayında ![]() B) Dolmuşun içi hamam gibiydi bir de kese atacak biri olsa ![]() ![]() ![]() C) Dışarı çıkınca havaların serinlemeye başladığını hissediyorsunuz artık ![]() D) Kışlık giysiler dolaplardan yavaş yavaş çıkarılmaya başlandı ![]() E) Ne de olsa mevsimi geldi bu kalın giyeceklerin ![]() 2 Aşağıdakilerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?A) Dersimize gelenlerin çoğunu tanıyor, bir şeyler anlatıyor, onları motive ediyorduk ![]() B) İnsanların yetişmesi onlara görev verilmesi ile sağlanır ![]() C) Her insan aktifliğin çekirdeği gibidir, bir gün mutlaka fidan olmak için uygun ortamı bulacaktır ![]() D) Bazıları soruyu çözüyor, bazıları soruların yanlışlığından söz ediyordu ![]() E) Giydiğin bu elbiseye taktığın bu kravat çok uygun gitmiş ![]() 3 Aşağıdakilerden hangisinde "-ler,-lar" kullanıldığı yerde anlatım bozukluğunun sebebidir?A) Annenler dün buradaydılar haberin var mı? B) O söz: "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir " Türk tarihinde önemli bir sayfa açar![]() C) Bu anlaşma birçok batılı, uygar devletler tarafından da onaylandı ![]() D) Sıkıntılar, dertler, ihanetler hayatında hep bunlarla mücadele etti ![]() C) Kardeşler arasında, böyle küçük anlaşmazlıklar olması normaldir ![]() 4 Aşağıdakilerden hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?A) Yüzüme dikkatle bakıyor ve dinliyor ![]() B) Herkese saygısı var, korkusu yoktu ![]() C) İşlerini bir plan ve program dahilinde yürütürdü ![]() D) Sağlıklı ve sıhhatli nesiller yetiştirmek her milletin amacıdır ![]() E) Sizi tanıyor ve selam yolluyordu ![]() 5 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?A) Mektebinde okusaydım ben de talebesi olma zevkini tadacaktım ![]() B) Her şeyden önce bir okuma yönteminiz olmalı ![]() C) Yoksa okurken çok zaman yitirebilirsiniz ![]() D) Bir kitabı bastan aşağı okumak gereksiz ![]() E) Yiğidi siz vefayı da biz gömdük ![]() 6 Cümlede bulunan bir nesne, bazen aynı sözcükten oluşturulacak dolaylı tümleci unutturabilir Bu tür cümlelerde dolaylı tümleç eksikliği söz konusu olur![]() Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu tür bir anlatım bozukluğu vardır? A) Onunla yaptığımız karşılıklı tartışmalara bir süre ara verdik ![]() B) Yazarın konuya ilgisini çeken, yazmaya iten nedir, belli değil ![]() C) Sizi önceden tanıyor ve güveniyoruz ![]() D) Sanatçının dil sorununa eğilmesi, ilgilenmesi gerekir ![]() E) Sanat insana bir şeyler vermeli ve eğitmelidir ![]() 7 "Bu çocuğun zeki ve yaramaz olmadığını herkes bilir " cümlesindeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisiyle giderilebilir?A) "ve" sözcüğü cümleden çıkarılarak ![]() B) "olmadığını" sözcüğü yerine "olduğu" getirilerek ![]() C) "ve" den önce "olduğunu" sözcüğü getirilerek ![]() D) "bilir" sözcüğü yerine "bilmeli" getirilerek ![]() E) "ve" sözcüğü yerine "fakat" getirilerek ![]() 8 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur?A) Kesinlikle menfaate dayalı dostluklar uzun sürmeyebilir ![]() B) Yanılmıyorsam, yarın buraya geleceğini zannediyorum ![]() C) Onu daha çok bizim bağ evine yaptığımız kaçak ziyaretler sırasında görebilirdik ![]() D) Yolların kenarlarına güzel çınar ağaçlan ekmişlerdi ![]() E) O, tüm zorluklara göğüs gerdi, başa çıktı ![]() |
|
|
|