![]() |
Gereksiz Sözcük Kullanma Örnekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gereksiz Sözcük Kullanma ÖrnekleriGereksiz Sözcük Kullanma örnekleri Cümleye bir anlam katmayan, çıkarılması cümlenin anlamında eksikliğe yol açmayan bir sözcük, o cümlede gereksizdir ![]() Bir cümlede gereksiz sözcük kullanımı, genellikle iki şekilde ortaya çıkmaktadır ![]() a) Eşanlamlı Sözcüklerin Bir Arada Kullanılması Bir cümlede aynı anlamı karşılayan iki sözcük kullanılması doğru değildir ![]() ![]() Bir cümlede aynı anlamı karşılayan sözcüklerden, genellikle biri Türkçe, biri yabancı bir dilden gelmiştir ![]() acı ==> keder güç ==> zor neden ==> sebep çıkar ==> menfaat aptal ==> ahmak akıllı ==> uslu eksik ==> noksan yoksul ==> fakir “Ortaöğretim puanının hesaplanması konusunu, önümüzdeki programda bir daha yeniden ele alacağız ![]() ![]() “Ayhan Bey çok içli ve duygulu bir insandı; ağlayan bir çocuk görmeye bile dayanamazdı ![]() ![]() “Bugüne kadar hiçbir görevini, vazifesini aksattığını görmedim ![]() ![]() ![]() “Kafesteki hayvanların ikisi de hem gösterişli hem görkemliydi ![]() ![]() ![]() “Adam, bir anda, aniden bağırmaya başlayınca hepimiz çok şaşırdık ![]() ![]() ![]() "Böyle bir uygulamanın kimseye yarar ya da fayda sağlamayacağını düşünüyorum ![]() ![]() "Bu köylerde yaşayanlara zenginler, varlıklı insanlar yardım etmeli ![]() ![]() "Burhan'ın bu kadar bencil ve egoist olabileceğini düşünemezdim ![]() ![]() ![]() "Hangi amaç ve gaye için çalışırsanız çalışın doğruluktan ayrılmayın ![]() ![]() "Birtakım ilke ve prensiplerinin olması bir yayın kuruluşunun ayırıcı özelliğidir ![]() ![]() "Her mağlubiyet ya da yenilgiden sonra, yönetimin istifası isteniyor ![]() ![]() ![]() Örnek Soru: Yineleme dediğimiz anlatım kusuru, aynı anlama gelen birden çok sözcüğün gereksiz yere bir arada kullanılmasıdır ![]() ![]() Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamada belirtilen türde bir anlatım kusuru vardır? A) Bunlar, belgesel özellikler taşıyan, birbirinden ilginç yazılardır ![]() B) Bugün işyerinde tebrik ve kutlama ziyaretlerinde bulunduk ![]() C) Eskiden, musikiyle uğraşan kişilere musikişinas denirdi ![]() D) Dil, varlığımızın en güçlü dayanağı, kimliğimizin en anlamlı kanıtıdır ![]() E) Günümüz insanının vazgeçemediği araçların başında televizyonla bilgisayar gelmektedir ![]() (2 Mayıs 1999) Yanıt: B Örnek Soru: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A) İşe geç geleceğini hiç olmazsa bana haber verseydin bari ![]() B) O anda, dertleşebileceği bir dosta ihtiyacı vardı; ama yanında kimse yoktu ![]() C) Bu karara varmadan önce, onların da görüş ve önerilerini dikkate alman gerekirdi ![]() D) Yazıda onun resimlerinden pek söz edilmiyor; oysa o, çok yetenekli bir sanatçı ![]() E) Beğendiğimiz o evi satın aldık; ancak oraya önümüzdeki yıl taşınabileceğiz ![]() (2006/OSS) Yanıt: A * * * Bir cümlede deyimin anlamı ile birlikte yer alması da gereksiz sözcük kullanımıdır ![]() ![]() “Başınız daralır, para yönünden bir sıkıntıya düşerseniz hemen bizi arayın ![]() ![]() ![]() ![]() “Bu çocuğa bir şey demeye dilim varmıyor, gönlüm razı olmuyor ![]() ![]() “İşlediği konuları beğenmeyebilirsin, ancak üslubuna dil uzatman, o konuda kötü söz söylemen büyük hata olur ![]() ![]() ![]() "Bu bekçiler, sözüm ona burada yaşayanların güvenliğini sağlıyorlar güya ![]() ![]() ![]() ![]() "Babamın aniden tayini çıkınca hiç hazırlanmadan, apar topar yola çıktık ![]() ![]() ![]() "İnşaat için izin alana kadar akla karayı seçtik, hepimiz çok sıkıntı çektik ![]() ![]() "Kendisiyle ilgili suçlamalara karşı ağzını açmadı, hiçbir şey söylemedi ![]() ![]() ![]() Örnek Soru: Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, aynı anlama gelen sözcüklerin bir arada kullanılması anlatım bozukluğuna yol açmıştır? A) Sabah akşam yapılan bu yürüyüşlerin insanı dinlendirdiğine inanıyorum ![]() B) Her gün, öğle ve akşam aynı yemeği yemenin insanı bıktırdığını kimse inkâr edemez ![]() C) Onu, yaz kış, her sabah durakta otobüs beklerken görürdüm ![]() D) Onun ikide birde, yerli yersiz bu konuyu açmasından rahatsız oluyoruz ![]() E) Doktor ona, iki günde bir günaşırı, bir aspirin almasını söylemiş ![]() (1990/ÖYS) Yanıt: E b) Sözcüğün Anlamının, Cümledeki Diğer Sözcük ya da Eklerde * * * Bir sözün ya da sözcüğün anlamı cümledeki başka sözcüklerde ya da eklerde varsa, o sözcük o cümlede gereksizdir ![]() “Kış gelmeden önce herkes odununu, kömürünü alır ![]() ![]() ![]() “Sabahın kör karanlığında, gün doğmadan yola çıkmıştık ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gereksiz Sözcük Kullanma Örnekleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gereksiz Sözcük Kullanma Örnekleri“Bir ara, kendisiyle konuşup bu durumu ona anlat ![]() ![]() ![]() ![]() “Her gün işe geç gelmeyi adeta huy edinmişti ![]() ![]() ![]() "Bu mevsimde bazı yerlerde hava sıcaklığı, sıfırın altında eksi 30 dereceye kadar düşebiliyor ![]() ![]() ![]() "Sınıf öğretmeniyle görüşmeye seninle birlikte gitsek daha iyi olur ![]() ![]() "Dün gece uykusunda gördüğü rüyayı bize heyecanla anlattı ![]() ![]() ![]() "Pencereyi açıp beyaz kar tanelerinin nazlı nazlı yere inişlerini izledi ![]() ![]() "Bursa-Manisa arasındaki yol çalışmaları aşağı yukarı, üç dört yıldır devam ediyor ![]() ![]() ![]() "Geçmişe ait hatıraların anımsanması, kimi zaman insanı duygulandırır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “Hastaneden geldiğinden beri ilaçlarını düzenli olarak kullanıyor ![]() ![]() * * * "Olarak" sözcüğünden önceki sözcük durum bildirdiğinde, o cümlede "olarak" sözcüğü gereksizdir: “3000 metre yarışını birinci olarak bitirdi ![]() “Sürekli olarak, aynı konuları gündeme getiriyordu ![]() * * * "Olarak" sözcüğü, yardımcı eylem durumunda kullanılmışsa cümleden atılamaz ![]() “Bir arkadaşın olarak sana bunları söylemeliyim ![]() “Adam, haklı olarak parasını istiyor ![]() “Günde sekiz saat süreyle araba kullanıyormuş ![]() ![]() “Yarın sabah ilk önce Aslı'yı arayalım ![]() ![]() * * * "İlk önce" doğru bir kullanım değildir, "ilk önce" "en birinci" demek gibidir ![]() ![]() "Önce siz geldiniz ![]() ![]() ![]() Aynı şekilde "son"un da "en"i olmaz ![]() “En son olarak çok sevdiğimiz bir şarkıyı söyledi ![]() “Bu sabah sınıfa en son gelen Ahmet'ti” ![]() Her iki cümlede de "en" sözcüğü gereksizdir ![]() "Burcu'yla ilk tanıştığımızda, ben lise sonda okuyordum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() “İlk önce yemek yiyelim, yarın ne yapacağımızı daha sonra düşünürüz ![]() ![]() ![]() "Önce"nin ilki ya da "ilk"in öncesi olmaz ![]() ![]() Önce siz buyurun = ilk önce siz buyurun ![]() Basit bir kural: * * * Başlangıç ve son anlamı taşıyan sözcükler derecelendirilmez ![]() Yalnız dikkat edin; Türkçede "en" sözcüğüne gerek yoktur filan demedik ![]() ![]() En tehlikeli hayvan En güzel şiir En iyi dost * Derece bildiren sözcükler cümleden atılmaz ![]() Akıllı, çalışkan bir öğrenciydi ![]() Uzun boylu olanını çağırın ![]() * Sıfatın anlamı yanındaki isimde varsa, sıfat gereksiz sözcük durumuna gelir ![]() “Küçücük bebekler gibi huysuzluk ediyordu ![]() ![]() “İki yaşlı ihtiyar parkta oturuyordu ![]() ![]() “Yaya yürüyerek geldim ![]() “Bu cümlede gereksiz yere sıfat kullanılmıştır ![]() ![]() * "ile" edatından sonra "birlikte" sözcüğünün kullanımına gerek yoktur ![]() “Buraya kardeşiyle birlikte gelmiş ![]() “Zil sesiyle birlikte ortalık hareketlendi ![]() “Yazı ilk kez ne zaman kullanılmaya başlandı?” Bir şeyin kullanılmaya başlanması o işin ilk olduğunu gösterir ![]() ![]() “Devam eden grev sona erdi ![]() ![]() “Yürürlükte olan yasalara göre bu uygulamaların hepsi yanlış ![]() ![]() Örnek Soru: Arkadaşım gördüklerini, duyduklarını gizli bir sırmış gibi yavaşça kulağıma fısıldadı ![]() Bu cümlede gereksiz kullanılmış iki sözcük aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir? A) Arkadaşım - bir B) Bir - yavaşça C) Arkadaşım - gibi D) Gizli - yavaşça E) Gizli - sırmış (1988/OSS) Yanıt: D Örnek Soru: "Yazar, bu özü, birtakım ilkelerden, hazır formüllerden yola çıkarak değil, somut gerçeklerden, yaşanmış deneyimlerden yola çıkarak yeniden buluyor ![]() Bu cümlede geçen kelimelerden hangileri atıldığında cümlenin anlamında hiçbir daralma olmaz? A) bu - yeniden B) ilkelerden - somut C) birtakım - değil D) yazar - gerçeklerden E) hazır - yaşanmış (1983/OSS) |
![]() |
![]() |
|