Türkçe'nin Esnek Halleri |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkçe'nin Esnek HalleriTürkçe'nin esnek halleri ![]() Kimi zaman söylemek istediğiniz bir şeyi ifade ederken kullandığınız kelimler sizi dinleyenlerin bir anda haykırırcasına gülmelerine ya da bir anda garip ve anlamsız bir yüz ifadesi almalarına sebep olur ![]() Türkçe konuşanların ortak kaderi olan bu durum dilimizin esnekliğinden kaynaklanıyor ![]() Birçok sözcüğün farklı yan anlamlarla zenginliğe sahip olması sebebiyle bu “zenginlik” kişilerin iletişim kurarken ağızlarından çıkan sözcüklere daha çok dikkat etmelerini gerektiriyor ![]() Günlük hayatta çoğu kez karşılaştığımız bazen komik bazen de yüz kızartan bu durumu en iyi yansıtan örnekleri buldum… *** - Usta bir Sabah ver, bir Akşam ver diyor ![]() Gazeteci de - Sana günde bir Posta yeter diyor Bu örneği bildikten sonra ben nasıl gönül rahatlımı ile gazete alabilirim ki? *** Sonra minibüs şoförü sesleniyor: -Arkadan vermeyen kaldı mı? Bende , - Arkadan uzattım sen önden alamadın mı diyorum ![]() Böyle bir minibüs şoförü ile kavga etmeden nasıl seyahat edebilirim ki? *** Sonra lokantaya gidiyorsun, çorba içmişsin, garson geliyor: - Arkadan ne alırsınız?' diyor Ben de mesela diyorum ki , -Sen önce önümdekini kaldır, Sonra döner verirsin Arkadan kaymak isterim![]() Bu garson ile kavga etmeden yemeğimi nasıl yiyebilirim ki? *** Bir çift otobüse biniyor, tabii ki otobüs tıka basa dolu adam arka kapıdan kadın ise ön kapıdan otobüse binebiliyor Neyse bilet verecekler kadın arkadaki kocasına bağırıyor- Kocacığım ben önden senin için de verdim sen arkadan verme ![]() ![]() ![]() *** Bir de internet kafe var; müşteri girer içeriye yer yoktur bir süre bekledikten sonra kafe sahibine - Boşalan var mı? - Şimdilik yok ama ilk kalkana sen oturacaksın ![]() ![]() ![]() Şimdi ben internet kafe sahibi ile kavga etmeden nasıl durabilirim ki? *** Son bir tane: Orta yaştaki kadınla genç kız dolmuşa binmişler Dolmuş şoförüne para ödeyecekler, kadın seslenmiş;“Dur kızım benimki bozuk ben vereyim”, Kız cevap vermiş; “Aman teyze benimki de bozulacak nasılsa, ben vereyim” Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU |
|
|
|