![]() |
Anadilimiz ''Türkçe'ye'' Ne Oluyor. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anadilimiz ''Türkçe'ye'' Ne Oluyor.Anadilimiz ''Türkçe'ye'' Ne Oluyor ![]() Şuan Türkçemiz Benliğini yitirmek üzere olduğunu pek çoğumuz biliyoruz ![]() yabancı kelimeler kendi dilimizden inanın ki daha çok rol oynuyor ![]() ![]() Peki neden buna karşı koyamıyoruz? Türkçe'ye olan saygımızda mı yok oluyor? Dilimiz yabancı kelimelerle daha mı süslü oluyor? Ben olaya farklı açıdan bakıyorum ![]() ![]() ![]() ![]() Bundan seneler belkide asırlar önce böyle bir konu söz konusu muydu bilmiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Artık nesil değişiyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir diğer sebep olarakda teknolojiyi görüyorum ![]() ![]() Teknoloji harikalarından birisi olan ''Bilgisayar'' Bunun sayesinde hemen hemen her işimizi görür hale geldik ![]() ![]() Belki dilimizle ne alakası var diyeceksiniz, bu konuyada değinceğim ![]() ![]() Bilgisayar sayesinde sanal alemde sağlam dostluklar kuralabiliyor ![]() ![]() Burda bahsetmek istediğim bu dostluklar kurulurken yada eğlence maksatlı sohbetlerde Türkçe'nin değiştirilmesi ![]() ![]() Buna başlık olarak: Tiky'lik Sendromu Başlıkta türkçe bir kelime değil ama böyle adlandırıyorlar ![]() Tiky dediğimiz durum aslında konusulurken kullanılmıyan yazış şekillerinde var olan bir durum olarak ortaya çıkıyor ![]() Nedendir bilinmez ama türkçe bir kelime yabancı dillere benzetilmeye çalışılıyor ![]() ![]() Acaba nasıl bir zevki var?Daha mı süslü oluyor? Bence bir ilk başta bir zevk gibi geliyor ama sadece geçici bir heves ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hiç yapamıyorsan yazıda renk kullan ![]() [Aranızda bunları kullanan varsa lütfen alınmasın sadece örnekleme ![]() ![]() ![]() Ayshe, CicibiShe, Türkche, Aşkhım, Aşkom, Aşkhom Mervhe, Tuche, Arky vb ![]() ve daha birçok kelime Türçemizi değiştiriyor ![]() Öyle durumlar oluyor ki artık kelime değişmesini geçtim sadece harf bile değişmeye başladı ![]() Örneğin; Klavye yazarken ''Klawye'' yazılıyor ![]() 2 tane ''v'' yanyana gelince ''W' yazılıyor ![]() ''Mukawa'' ''Hawa'' gibi ![]() Ya kısaltmalara ne demeli ![]() ![]() Önceden kısaltmalar özel ve resmi daireler, iş yerlerinde, adres yazılımında, yani devlete ait birçok yerde kullanılırdı ![]() Ama şimdi bir mektup bile kısa yazılmaya başlanmış ![]() ![]() ![]() Osmn Sn Bze saat kç gbi gelrsn? Osman sen bize saat kaç gibi gelirsin? Bgn oklda bşkn oldm ![]() ![]() Bugün okulda başkan oldum ![]() ![]() Mesala Bir yakın dostun hal hatrını sorucağız ![]() Ama kısadan geçiştirmek geliyor aklımıza ![]() Şöyle yazılıyor: slm knka nbr ![]() ![]() ![]() ![]() by kib İşte uzun süre görüşememeyi giderebilecek buluşmanın planlandığı hasret sözleri ![]() ![]() ![]() Madem bu şekilde daha duygusal yada daha bağımlı olduğunuzu iddia ediyorsunuz ![]() ![]() O zaman yüz yüze görüşüncede bu şekilde yazıldığı gibi kelimeler kullanarak konuşun ![]() Sizce mümkün mü? Şunu eklemek istiyorum ki bende Dilimizin kullanılışında bende dört dörtlük bir insan değilim ![]() ![]() Ama şunu biliyorum ki bu hataların farkındayım ![]() ![]() ![]() ![]() Teşekkür ediyorum ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Anadilimiz ''Türkçe'ye'' Ne Oluyor. |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Anadilimiz ''Türkçe'ye'' Ne Oluyor.Türkçe veya daha doğru kullanımla Türkiye Türkçesi, Ural-Altay dil ailesine bağlı Türk dillerinden ve Oğuz Grubu'na mensup bir dildir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|