![]() |
Dil Yanlışları Ve Anlatım Bozuklukları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dil Yanlışları Ve Anlatım BozukluklarıDil Yanlışları ve Anlatım Bozuklukları Cümle Bozuklukları Anlatım Bozuklukları Ses ve Ahenk Kusurları Anlam kusurları Bugün; ilkokul mezunu vatandaşımızdan yüksek öğrenim yapan öğrencimize, memurumuzdan amirimize, işçimizden işverenimize varıncaya kadar, toplumun bütün kademelerinde -Türkçe sevdalıları ve bu konuda hassasiyet gösterenler hariç- dilimizin imlâsı ve telâffuzu hesaba alınmamakta ve tam anlamıyla bir Türkçe konuşulup yazılmamaktadır ![]() Şüphesiz, herkes ; yazısında ve konuşmasında, kelime ve cümlelerinin ses, ahenk ve anlam bakımından kusursuz olmasını arzu eder ![]() ![]() İyi bir cümle; dilbilgisi, açıklık, duruluk, sadelik, tabiîlik, mantık ve bilgi yönlerinden doğru olan cümledir ![]() ![]() Bu bölümde; bir daha tekrarlanmaması, üzerine yenilerinin eklenmemesi ümit ve arzusuyla, Türk dilinin imlâsı ve telâffuzuyla ilgili olarak yapılemm yanlışlar ve anlatım bozuklukları ile güzel yazmak, güzel konuşmak için nelerin yapılması ve yapılmaması gerektiği üzerinde duracağız ![]() Cümle Bozuklukları Doğrudan doğruya cümlenin yapısını bozan anlatım bozukluklarına, cümle bozuklukları denir ![]() ![]() ![]() 1 ![]() Cümlede herhangi bir unsurun eksik olmasıdır ![]() Hava şartları nedeniyle maçlar ertelendi ![]() ![]() ![]() Veteriner Serap Hanım görevine bugün başladı ![]() ![]() ![]() Teyzem bana ne sarıldı, ne de öptü ![]() ![]() ![]() Cephanelik nöbetçisinin silahı elinden alındı ve soyuldu ![]() ![]() ![]() Bu acı feryatlar ve bu son sahne, bugün bile gözümün önünde ve kulaklarımda çınlıyor ![]() ![]() ![]() Kuzu eti, sağlıklı ve yaşlı olmayan kimselerce yenmelidir ![]() ![]() ![]() Durmadan gazoz ve çekirdek yenilen bu yerden hemen uzaklaşalım ![]() ![]() ![]() Şimdi artık kimi sevdiğimi, saygı duyduğumu bilmiyorum ![]() ![]() ![]() 2 ![]() Cümlede bazı eklerin, kelime veya kelime gruplarının lüzumsuz olarak kullanılmasıdır ![]() Ömer Seyfettinin hikâyelerinde ve bu tür eserlerinde şu özellikler göze çarpar ![]() ![]() Zaten o sistemin adı da vardır : Başkanlık sistemidir ![]() ![]() Öğrenciler arasındaki mevcut ikilik büyüyor ![]() ![]() Haksız yere uğradığı iftiraya kurban gitti ![]() ![]() Ben de, bundan böyle artık çalışmalarınıza katılacağım ![]() ![]() Bundan aşağı yukarı tam 20 gün önce ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Her isteği yerine gelse, yüzü yine de gülmez ![]() ![]() Çeşme açıklarında ölmüş bir erkek cesedi bulundu ![]() ![]() İzleyicilerimizle canlı telefon bağlantısı kuracağız ![]() ![]() 3 ![]() Bir cümlede önce gelmesi gereken unsurların sonra, sonra gelmesi gereken unsurların da önce bulunmasıdır ![]() ![]() Yüzme, en iyi denizde öğrenilir ![]() ![]() Davetiyesiz salona girilmez ![]() ![]() İzinsiz inşaata girilmez ![]() ![]() Yapılemm oylamada önerge 235e karşı 17 oyla reddedilmiştir ![]() ![]() Meram yeni yolda oturuyoruz ![]() ![]() İçişleri Eski Bakanı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Bey ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Son iki örnekte, söyleyiş esnasında hassasiyet göstermek gerekmektedir ![]() ![]() 4 ![]() Cümledeki unsurların birbirleriyle uyum hâlinde olmamaları demektir ![]() ![]() Devlet memurlarının hayat şartlarının artırılması gerekir ![]() ![]() Şurası da muhakkak ki, öğrencilerin isteklerini de göz önünde tutmak gerekir sanıyorum ![]() ![]() Galiba büyük bir ihtimalle bayramdan sonra sizinle görüşeceğiz ![]() ![]() Anlatım Bozuklukları Ses ve Ahenk Kusurları İşitme ile ilgili olan, kulağa hoş gelmeyen, kulağı tırmalayan kusurlardır ![]() 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mütenafir kelime, kelime grubu ve cümle örnekleri : koşullaştırılmışlık,bilinçlilik, batılılaşmışlık, biçimselleştirilebilirlik, basınç ölçer, Bu biçim işleyiş içinde ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çocuklar arasında söylenen ve aynı zamanda diksiyon eğitiminde de kullanılemm yanıltmacalar, tenafürün en aşırı örnekleridir ![]() Üç tas has hoşaf, Bir dalda bir kartal dal tartar kartal kalkar ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Selçuk Üniversitesinin Fen - Edebiyat Fakültesinin Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümünün Fars Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ![]() ![]() ![]() Kapıyı açıp, ayakkabılarını çıkarıp, salona yürüyüp koltuğa oturdu ![]() Günlerce durmadan, dinlenmeden, uyumadan çalıştı ![]() 3 Tekrar sıklığı : Bir cümlede aynı sözü lüzumsuz yere sıkça tekrarlamak demektir ![]() Televizyon programları içerisinde, Türkçeyi doğru kullanmayı öğütleyen ve dil yanışlarından bahseden programlara çok az rastlanmaktadır ![]() Dikkate alınması gereken bir nokta da, oyun yerinde az sayıda büyük olması, olanak varsa hiç olmamasıdır ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dil Yanlışları Ve Anlatım BozukluklarıAnlam Kusurları Bir cümlenin anlaşılmasını zorlaştıran kusurlardır ![]() 1 ![]() ![]() Eldeki malûmatları, ipuçlarını bir araya getirdiğimizde; gayet faydalı, faydalı olduğu kadar da yararlı bilgiler elde ettik ![]() Mecburen bu caddeden geçmek zorundayız ![]() Babıâli nin yüksek kapısından firar edip kaçarken, yek süvari bir atlıya tesadüfen rast geldi ![]() Hayat, ne kadar yaşam dolu görüyor musun? En derin saygılarımla hürmetlerimi arz ederim ![]() Lezzetli bir sessizlik ve sükûnet içerisindeyiz ![]() Çağdaş ve muasır medeniyet seviyesine ulaşmak istiyoruz ![]() Çok lezzetli tatlar almamız mümkündür ![]() Vaziyet durumlar nasıl? İyi ki, size tesadüfen denk geldim ![]() Elimizdeki değerlerin kıymetini bilmiyoruz ![]() Bugün, okula mutlaka gitmek lâzım gerekir ![]() Bu iki kelimenin arasında, çok küçük bir nüans farkı vardır ![]() Parfümeri ve ıtriyat mağazamızın açılışına bekliyoruz ![]() Bundan sonraki yaşamında hayata bakışı değişmişti ![]() Bu kitabı size geri iade etmeye karar verdim ![]() Gücümüz yettiği ölçüde fakirlere ve yoksullara yardım edelim ![]() - 40 derece soğukta da yaşanmaz ki ! ![]() ![]() ![]() Çocuklar, lütfen ayrıntıları detaylarıyla anlatınız ![]() Ürettiğimiz margarinle lezzetin tadına varın ![]() En sevdiğim taşıt aracıdır uçak ![]() Ayrıntılar detaylarda gizlidir ![]() Ben bizzat kendim şahsen fakültenizde öğrenciyim ![]() Ayrıca, eş anlamlı veya anlamca birbirine yakın kelimeleri, deyimlerde ve atasözlerinde birbirlerinin yerine kullanmak da doğru değildir ![]() ![]() kara mürekkep ( siyah mürekkep ), siyah talih ( kara talih ), Tanrı aşkına ( Allah aşkına), Tanrıya ısmarladık ( Allaha ısmarladık ), yüreksiz ( kalpsiz ), başsız ( kafasız ), Beyaz akçe beyaz gün içindir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Kenya ve Yugoslavyada çıkarılemm taşları, Eskişehirdeki lületaşıyla karşılaştırmak olası değildir ![]() Herkes, bir uğraşı vermektedir ![]() Büyük olasılıksızlıklar içinde ![]() ![]() ![]() Sizinle bir türlü görüşme olasılığı bulamadım ![]() 3 ![]() ![]() Yazıklı ( günahkâr ) , sağaltman ( doktor ), bark ( apartman ), gözgü ( ayna ) , selce ( istiridye ) , zaviyetan-mütekabiletan-ı dahiletan ( iç ters açılar ) ![]() ![]() ![]() Dilimizin, telâffuzunu değiştirdiği bazı kelimeleri aslî şekilleriyle kullanmak da doğru değildir ![]() müşkil ( müşkül ), mümkin ( mümkün ), terceme ( tercüme ), sebeb ( sebep ), kitab ( kitap ), mahabbet ( muhabbet ), club ( kulüp ), coiffure ( kuaför ), cart ( kart ), auto ( oto ), laser ( lâzer ) ![]() ![]() ![]() 4 ![]() ![]() generation ( kuşak ) , moncher ( azizim ) , test drive ( deneme sürüşü ) , correlation ( karşılıklı ilişki ) , hello ( merhaba ) , showroom ( teşhir salonu, satış yeri ), shopping center ( alış veriş merkezi ), gross market ( büyük alış veriş merkezi ), consensus ( uzlaşma ) , mösyö ( bay ) , shoe ( ayakkabı ), sock ( çorap ), discount market ( indirim marketi ), final four ( çeyrek final ) ![]() ![]() ![]() yabancı ekler, 5 ![]() ![]() makro düzey, mikro düzey, makro dilbilim, gayri pratik, gayri sosyal, en asgarî, en azamî, güzergâh üzerinde, hakem triosu ( hakem üçlüsü ), drive etmek ( sürmek ) ![]() ![]() ![]() derskolik, çaykolik, dokunmatik, ayrıyeten, direkman, kardeşane ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() Millenium Flowers, Blue Radio, MMC ( Mega Music Channel ), Bilgi Bilişim Center, Show, İnter Star, Cine 5, Number One FM, Mega Market, Pasta Bank, Ali s Hause, Narin Shoes, Lâle Socks, MMC ( Mega Music Channel / em em si / me me ce ? ), NTV ( Nergis Televizyonu / en ti vi / ne te ve ), BBC ( Bilgi Bilişim Center / bi bi si / be be ce ? ), Tv ( ti vi / te ve ) ![]() ![]() ![]() Türkçe kelime gruplarının, dilimizde çok sık kullanılarak bizden bir unsur hâline gelen yabancı ifadelerin ve özellikle Türk yayın kurumu isimlerinin, mutlaka dilimizin kısaltma kurallarına göre okunması gerekir ![]() Lâtin asıllı Türk alfabesinde, ünsüzler - k hariç - e ünlüsüyle seslendirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bir konfeksiyoncu, imal ettiği ürünlerin üzerini, tamamen yabancı ve çoğu da anlamsız, uydurma kelimelerle ve garip garip resimlerle dolduruyor, bu ürünleri de herkes kapış kapış alıyor ![]() ![]() Eğer, o ürünlerin üzerindeki yazılar Türkçe olsa, kimse dönüp bakmayacak, çünkü yazılanların çoğu anlamsız ve uydurma! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sevgili M ![]() ![]() M: Engin Noyan TÜRKÇE KONUŞACAKSAK TÜRKÇE KONUŞALIM Çağdaş Türk alfabesi dünyanın en ileri, en kullanışlı, en mükemmel alfabelerinden biridir ![]() Çağdaş Türk alfabesi, Türkçemizin yapısına en uygun alfabedir ![]() ![]() Çağdaş Türk alfabesinin resmen kabul edilmesinden beri tüm ilk öğretmenlerimiz,çağdaş ve genç Türk Cumhuriyetinin pırıl pırıl çocuklarına, önce çağdaş Türk alfabesini öğretirler; özenle ve sevgiyle, harf harf ![]() Gelin, ana baba yarısı ilk öğretmenlerimizin sevgi dolu emeklerini boşa çıkartmayalım! Çağdaş ve genç Türk Cumhuriyetinin, çağdaş alfabesine hiç ihtiyaç duymadığı yabancı harflerin sızmasına engel olalım! Güzel, anlamlı ve doğru Türkçe için, yeni harflere ihtiyaç yoktur! gelin, hep birlikte davetsiz misafir yabancı harfleri, yazılışları ve söylenişleriyle, ait oldukları alfabelere uğurlayalım: güle güle x! güle güle w ! güle güle ti , güle güle vi ! güle güle eyç aş, güle güle ef, en, em, si ! Gelin, herkesi tvye ti-vi yerine te-ve, radyolar için ef-em yerine fe-me, cd ler için si-di yerine ce-de, kişisel bilgisayarlar anlamında kullanılemm pclere pi-si yerine pe-cedemeye, özellikle de Türk televizyon kurumlarını , kendi isimlerinin kısaltmalarını, bu örnekler doğrultusunda Türkçe telaffuz etmeye davet edelim ki, yarın torunlarımız kendilerini Türkiye Cumhuriyeti, te-ce yerine ti-si vatandaşı olarak tanımlamasınlar ![]() ![]() Gelin, ilk öğretmenimize sevgi ve saygımızı gösterelim, alfabemizi doğru yazıp telaffuz etmeye herkesi davet edelim! Gelin, imza toplayalım; gereken kişi ve kurumlara gönderip, onları Türk olmaya, Türk kalmaya davet edelim ![]() Türkçe konuşacaksak, Türkçe konuşalım! |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dil Yanlışları Ve Anlatım Bozuklukları23 ![]() ![]() Vapur rıhtıma yaklaştı ![]() ![]() Dilerseniz bir şarkı söyleyelim ![]() ![]() Beyaz Lâle diye bir hikâye okudum ![]() ![]() Şu iki olay arasında hiçbir ayrıcalık yoktur ![]() ![]() Büyük apartmanları birbirine yaklaşık olarak yapmaktayız ![]() ![]() Aşağıdaki tebliğin yayın ve ilânına karar verilmiştir ![]() ![]() Çekirdek yiyilip gazoz içilen, bol bol ıslık çalınıp tempo tutulan ve arada bir nara atılemm bir gazino ![]() ![]() Oyun oynayan bir çocuk,ister istemez hoşgörülük kazanır ![]() ![]() 24 ![]() ![]() katip (kâtip ), lamba ( lâmba ), lavanta ( lâvanta ), ikâmetgâh ( ikametgâh ), şikayet ( şikâyet ), hikaye ( hikâye ), kağıt (kâğıt ) ![]() ![]() ![]() 25 ![]() ![]() efkârlar ( efkâr ), maruzatlar ( maruzat ), beyanatlar (beyanat ) ![]() ![]() ![]() İş yerlerinde her çeşit insanlarla karşılaşıyoruz ![]() ![]() Bizde Tanzimat tan bu yana iki türlü düşünürler vardır ![]() ![]() beş bin evler ( beş bin ev ), binlerce kaza ve çarpışmalar ( binlerce kaza ve çarpışma ), yüzlerce insanlar ( yüzlerce insan ) ![]() ![]() ![]() Belirsiz sıfatlardan birkaç, her, herhangi bir, birçok ![]() ![]() ![]() ![]() birçok insanlar ( birçok insan ), birkaç evler ( birkaç ev ), her fikirler ( her fikir), herhangi bir adamlar ( herhangi bir adam ), pek çok örnekler ( pek çok örnek ), ![]() ![]() ![]() Yalnız, bu gruba girdiği hâlde, yıllardan beri kullanılarak galat-ı meşhur hâline gelen bazı kelime grupları ve özel isimler vardır ![]() ![]() Beşevler, Üçkuyular, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, dört silahşörler, beş kardeşler, Çifte Minareler, üç aylar, 41 Evler, 500 Evler ![]() ![]() Arapçada çoğul oldukları hâlde, tekil anlamı kazanmış bulunan evrak, enbiya, eşkıya, evliya, ukalâ ![]() ![]() ![]() ![]() 26 ![]() ![]() ![]() beni öğretmek ( bana öğretmek ), beni bir çay yap arkadaşımı da gazoz ( bana bir çay yap arkadaşıma da gazoz ), evi gitmek ( eve gitmek ), nereyesun ( neredesin ) ![]() ![]() ![]() 27 ![]() ![]() pahalılatmak ( pahalılaştırmak ), dedi kine (dedi ki) kullanılabilinir (kullanılabilir) ![]() ![]() ![]() 28 ![]() ![]() bindirme yapmak ( bindirmek ), umut etmek ( ummak ), bekleme yapmak ( beklemek), ayar yapmak ( ayar etmek ), gecikme yapmak ( gecikmek ), film yapmak (film çevirmek ), şampuan yapmak ![]() ![]() ![]() ![]() 29 ![]() ![]() banyo almak ( banyo yapmak ), çay almak (çay içmek ), yemek almak( yemek yemek), istek almak ( istenmek ), kahve almak ( kahve içmek ![]() 30 ![]() ![]() 30 Ağustos 2000 yılında Zafer Bayramını coşkulu törenlerle kutladık ![]() ![]() 31 ![]() ![]() Eller gibi davranıp görmemezlikten gelme ![]() ![]() 32 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ne kızı, ne de gelini gelmedi ![]() ![]() 33 ![]() ![]() MTA / Maden Teknik Arama Müdürlüğü ( Maden Tetkik Arama Müdürlüğü ) 34 ![]() ![]() ![]() gelsane ( gelsene ), dursane ( dursana ), yapsane ( yapsana ), ener ( eğer ), gelek ( gelelim ), gidek ( gidelim ), yaparakdan ( yaparak ), bekliyen ( bekleyen ), gelmiycanı ( gelmeyeceğini ), eşki ( ekşi ), tekrardan ( tekrar ), naber ( ne haber), nörüyon ( ne görüyorsun ), napıyoz ( ne yapıyoruz ), del ( değil ), gelicek ( gelecek ), alıcağız ( alacağız ), yapıcağız ( yapacağız ) ![]() ![]() ![]() 35 ![]() Adam ol, baban gibi tembel olma ![]() ![]() Bugün hava güzel mi ? güzel ![]() ![]() Küçük çam ağacının arkasına saklandı ![]() ![]() Yurdumuz üzerinde bulunan nemli havanın etkisinde kalmaktadır ![]() ![]() 36 ![]() ![]() ![]() ![]() Eczane Şifa ( Şifa Eczahanesi ), Otel Kardelen ( Kardelen Oteli ), Lokanta Lezzet ( Lezzet Lokantası ), Pastane Yağmur ( Yağmur Pastahanesi ), Reşat Nuri Güntekin Sokak ( Reşat Nuri Güntekin Sokağı ) ![]() ![]() ![]() 37 ![]() ![]() pastane ( pastahane ), eczane ( eczahane ), hastane ( hastahane ), postane ( postahane ) ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dil Yanlışları Ve Anlatım Bozuklukları38 ![]() ![]() Ey Türk Milleti! Üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe, senin ilini ve töreni kim bozabilir? ( Ey Türk Milleti! Üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe, senin ilini ve töreni kim bozabilir? ) 39 ![]() ![]() kur-ulu, say-esinde, yurd-umuzun ![]() ![]() ![]() Bazı kişilerin yazılarında hiç hece çizgisi kullanmadıkları görülürken, bazılarının da hem satır sonunda hem de satır başında olmak üzere iki kez hece çizgisine yer verdiklerine şahit olmaktayız ![]() ![]() 40 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 41 ![]() ![]() 30-40 yaşlarında bir dinleyici topluluğuna hitap ettim ![]() ![]() ![]() 42 ![]() ![]() şeyisi, şeysi ( şeyi ), çoğusu ( çoğu ), seninkisi ( seninki ), benimkisi ( benimki ), sizinkisi ( sizinki ), bizimkisi ( bizimki ) ![]() ![]() ![]() 43 ![]() ![]() kasapçı ( kasap ), bakkalcı ( bakkal ), manavcı ( manav ),berberci ( berber ) ![]() ![]() ![]() 44 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bugünkü toplantımıza atıyorum 150 kişi katılsın ![]() ![]() 45 ![]() ![]() Kitap olayını hallettiniz mi ? ( Kitap meselesini hallettiniz mi ? ) Sınav olayını gözünde bu kadar büyütme ne olur ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Dil Yanlışları Ve Anlatım BozukluklarıAnlatım bozuklukları ve Dil yanlışları İmlâ ve noktalama yanlışları Söylenmek istenen ile yazılanın aynı anlamda olması için imlâya dikkat edilmeli ve noktalama işaretleri yerli yerinde kullanılmalıdır ![]() Bu yıl karınızı ortaklarınızla paylaştınız mı? (Bu yıl kârınızı … biçiminde yazılmazsa paylaşılan kâr olmaz ![]() Farklı hizmet, karlı alış veriş ![]() ![]() Kendisini taktir ediyoruz ![]() de & ki Dahi Anlamındaki ”de” Gayet kolay: “dahi” anlamına gelen “de” ve “da” ait olduğu kelimeden ayrı yazılır ![]() “de” bağlacı Her zaman kendinden önceki kelimeden ayrı ve de, da şeklinde yazılır; bitiştirilmez, te, ta şeklinde yazılmaz ![]() Örneğin “Olayı kendi açısından izleyen Aysel de şaşırmıştı ilk önce ![]() Bir yer söz konusu olduğunda ise “de” ya da “da” eki bitişik yazılır: “Döndü, dolaştı, yeniden deniz kıyısında buldu kendini ![]() Dahası var… Bağlaç olan “ki” de ayrı yazılır ![]() ![]() Hatta, soru anlamındaki “mi” de ayrı yazılır ![]() Soru Eki mı, mi, mu, mü Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kaldı mı? Sen de mi geldin? Olur mu? İnsanlık öldü mü? Soru ekinden sonra gelen ekler, bu eke bitişik olarak yazılır: Verecek misin? Okuyor muyuz? Çocuk muyum? Gelecek miydi? Güler misin, ağlar mısın? Bu ek sorudan başka görevlerde kullanıldığında da ayrı yazılır: Güzel mi güzel! Yağmur yağdı mı dışarı çıkamayız ![]() UYARI Vazgeçmek birleşik fiili, mi soru ekiyle birlikte kullanıldığında iki ayrı biçimde yazılabilir: Vaz mı geçtin? Vazgeçtin mi? ANLAMSAL BOZUKLUKLAR YANLIŞ ANLAMDA KULLANILAN SÖZCÜK Doğru bir anlatımda her sözcük verilmek istenen düşünceyi tam karşılamalıdır ![]() ![]() ![]() Bu sözcük Türkçe sözcüklerin tümünü kaplıyor ![]() Kapsıyor Zamanında haberimiz olması yüzünden olay büyümedi Olduğu için Söylediğin olay, 13 Ekim 1991 yılında yaşanmıştı tarihinde Ağacın altına yayılıp güzel bir uyku çekti Uzanıp ANLAMCA ÇELİŞEN SÖZCÜKLERİN KULLANILMASI Bir anlatımda düşünceyi ileten sözcüklerin birbiriyle çelişmemesi gerekir ![]() Anlamca çelişen sözcüklerin birlikte kullanılması anlatım bozukluğunun nedenlerinden biridir ![]() Belki onun da seni aradığından eminim ![]() Olasılık kesinlik Annenin sana asla kızacağını sanmıyorum Kesinlik olasılık Hiç şüphesiz olan biteni duymuş olmalı Kesinlik olasılık GEREKSİZ SÖZCÜK KULLANILMASI Doğru bir anlatımda her sözcük, düşünceyle ilgili bir kavramı karşılamalıdır ![]() ![]() Son sözleri hepimizi öfkeli kıldı ![]() Öfkelendirdi Geçen hafta hastaydı; ama şimdi iyi oldu İyileşti ![]() Üç gün süreyle ondan haber bekledik ![]() (Gereksiz) DEYİM ve ATASÖZÜ YANLIŞI Gerek deyimler, gerekse atasözleri kalıplaşmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fasulye oda bakla sofa – yanlış Nohut oda Onu elinde oynatırsın – yanlış Parmağında İşe girdim ama bacım ağladı – yanlış Anam MANTIK YANLIŞI Bilinenlere aykırı bilgiler mantıksızdır ![]() ![]() Araba geri kaçınca vitesi boşa aldı ![]() Vitesi boşa alınca araba geri kaçtı ![]() Ankara’nın muhtarı karşılandı – Yanlış Ankara’nın valisi karşılandı – Doğru Konuşabilirsin, hatta ağzını açabilirsin – Yanlış Ağzını açabilirsin; hatta konuşabilirsin – Doğru Şeftaliye dokunamam, onu yemem bile – Yanlış Şeftali yemem; ona dokunamam bile – Doğru Dil bilgisi bakımından doğruluk a) Yapılışları yanlış olan kelimeler Dilimize Arapçadan çokluk biçimiyle giren beyanat (beyanlar), efkâr (fikirler), erzak (rızıklar), evliya (veliler), maruzat (arz edilenler) gibi kelimeler zaten çokluk olduklarından bunların Türkçe çokluk ekiyle (-lar, -ler) tekrar çokluk yapılması yanlıştır ![]() Dilde olmayan gramer biçimleriyle kelimeler oluşturmak da yanlıştır: abicim (ağabeyciğim), alıkoyulan (alıkonulan), ayıpsın (ayıp ediyorsun), bakkalcı (bakkal),bissürü (bir sürü), , cevaplamak (cevaplandırmak), çekilebilinir (çekilebilir), çirkinletmek (çirkinleştirmek), demincek (demin), dolayında (dolaylarında), fulle, ful yap (doldur, tamamla), geçebilemedi (geçemedi), iptal ol- (iptal edil-), napcaz (ne yapacağız), ne ki (ne var ki), özelliklen (özellikle),redetti (reddetti), sormiyyim (sormayayım), tayin ol- (tayin olun-, tayin edil-), yaparaktan (yaparak), yeyildi (yenildi) gibi ![]() b) Yardımcı fillerin yanlış kullanılması et- ve yap- yardımcı fiillerinin birbirlerinin yerine kullanılması veya gerekmediği hâlde kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar: ayar yap-( ayarla-), bekleme yap- (bekle-), bülten yap- (bülten çıkar-), etki et- (etkile-), gecikme yap- (gecik-), kuşku et- (kuşkulan-), şüphe et- (şüphelen-), umut et- (um-) gibi ![]() Son zamanlarda bilhassa batı dillerinden yapılan yanlış çevriler sebebiyle al- fiili de yardımcı fiil gibi kullanılmaya başlanmıştır: banyo al-, duş al-, çay al- (çay iç-), istek al- (isten-), kahve al-, yenilgi al- (yenil-) vb ![]() ![]() c) Eksiklik Özellikle birleşik cümlelerde ve sıralı cümlelerde ögelerden herhangi birinin eksik olması anlatım bozukluğuna sebep olur ![]() ![]() Sen içeri (giriyorsun) ben dışarı doğru çıkıyorum ![]() Ekonomik kriz böyle devam ederse ben işimden (olacağım) sen de parandan olacaksın ![]() Sigarayı az, (içerim) içkiyi hiç içmem ![]() Hastanın kanlı gömleğini çıkarıp ( ) soydu ![]() Kanserin tedavisini artık bulalım ve (kanseri) yenelim ![]() Dişçi, çürük dişi çekip (çocuğu) eve yolladı ![]() Aybike’nin tehlikede olduğunu ben de biliyordum ve (onu) uyardım ![]() |
![]() |
![]() |
|