Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Eğitim - Öğretim - Dersler - Genel Bilgiler > Eğitim & Öğretim > Edebiyat / Dil Bilgisi

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
bilgi, hakkında, zarflar

Zarflar Hakkında Bilgi

Eski 10-21-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Zarflar Hakkında Bilgi

Zarflar Hakkında Bilgi

Tanımı

Fiillerin, fiilimsilerin, sıfatların ya da kendi türünden olan kelimelerin anlamlarını türlü yönlerden (yer-yön, zaman, durum, miktar, soru) etkileyen; onları belirten, dereceleyen sözcüklere zarf denir

Özellikleri

Tek başlarına iken sıfatlar gibi isimden başka bir şey değildir Zarf oldukları ancak cümlede belli olur

Cümlede genellikle zarf tümleci olarak kullanılır

Çekimsiz kelimelerdir İsim çekim eki (hâl, iyelik, çoğul ekleri vb) almazlar Ama isim olarak kullanılabilenler bu görevde iken bu ekleri alabilirler

Zarfların birçoğu sıfat ya da isim olarak da kullanılabildiği için sıfatların ve zarfların tanımı ve özellikleri iyi bilinerek bu fark ortaya konmalıdır Sıfat isimden önce gelerek onu niteler veya belirtir Ama zarf isimden önce gelmez

Örnekler

Bugün çok yürüdüm (fiilden önce)

Buraya yarın gelecekler (fiilden önce)

İki eski dost akşama kadar sohbet etti (fiilden önce)

Yarın da bayağı çok yürüyeceğiz (zarftan önce, fiilden önce)

En güzel sen konuştun (zarftan önce, fiilden önce)

En doğru kararı vermeliyiz (sıfattan önce)

Çok hararetli tartışmalar oldu (sıfattan önce)

Dün hava daha soğuktu (adlaşmış sıfattan önce)

Mevsimlerin en güzeli ilkbahardır (adlaşmış sıfattan önce)

Dargın durarak bir şey kazanamazsın (fiilimsiden önce)

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com